(c) Alexandra Crisbășan

Expunerea multiplă pe tabletă sau telefon cu Pixlr

Apar telefoane din ce în ce mai performante, cu camere din ce în ce mai bune și mai apropiate de un adevărat aparat foto. Însă poate că pentru mulți dintre noi rămâne o problemă procesarea lor de pe te telefon sau tabletă, mai ales atunci când suntem în vacanță, de exemplu. Sigur, poți pune câteva filtre ici colo, dar oare chiar am ajuns în punctul în care ne putem procesa imaginile la fel de bine ca pe Desktop?

Din anumite puncte de vedere da, din altele nu.

espunerea multiplă
(c) Alexandra Crisbășan

Astăzi ne vom axa pe unul dintre lucrurile pe care mai degrabă le-am face de pe computer, dar care de câțiva ani deja poate fi făcut cu foarte mare ușurință și pe tabletă sau telefonul mobil și anume, expunerea multiplă.

Ce este expunerea multiplă? (A nu se confunda cu expunerea lungă!)

Expunerea multiplă se referă la mai multe fotografii suprapuse unele peste altele, fiecare în afară de cea principală având o anumită transparență pentru a putea observa detalii din toate fotografiile folosite. Seamană cu un fel de copy-paste aproape la infinit alterabil și diferă de expunerea lungă prin faptul că nu are, efectiv nicio legătură cu timpul de expunere, nu trebuie setat, schimbat, decât dacă vrei tu asta, pentru că ai un anumit plan în minte.

Cea mai bună aplicație pentru smartphone-ul sau tableta ta, pentru suprapuneri este, din punctul meu de vedere Pixlr Editor (atenție! NU Pixlr-o-matic, pentru că nu are această funcție), care poate fi descărcată de pe PlayStore sau AppStore, pe gratis și care din fericire este construită suficient de bine încât să nu strice calitatea fotografiilor. Nu diferă nici modul în care lucrezi în ea, fie că o faci pe tabletă sau pe telefon.

Ce trebuie să ai în vedere pentru ca expunerea multiplă să-ți iasă cât mai bine?

  • Ce fel de fotografii se potrivesc?
  • De ce există o fotografie principală și una secundară?
  • De ce să nu procesezi fotografiile înainte?
  • Importanța spațiului negativ
  • Suprapunerea în sine – îndeplinește mai multe criterii ce vor fi exemplificate mai jos
  • Calitatea fotografiilor
expunerea multiplă
(c) Alexandra Crisbășan

În primul rând, cele două sau mai multe (pentru că poți suprapune și 10 dacă vrei) fotografii trebuie să se lege prin ceva: cromatică, printr-un element, trebuie ca atunci când sunt suprapuse să se potrivească pentru că cel puțin formează o poveste ușor de înțeles. Ține minte că ele trebuie împreună să formeze o nouă lucrare, un nou întreg. Asta înseamnă că scenariul inițial al fiecărei fotografii în parte devine nul sau se schimbă.

Nu uita nici de regulile de compoziție! În cazul acesta vei avea mare nevoie de ele!

suprapuneri

În al doilea rând, fotografia principală este cea peste care se suprapune. Aceasta nu va fi alterată decât prin vizbilitatea fotografiei secundare. De aceea este foarte important spațiul negativ, pentru că detaliile din fotografia secundară se vor vedea foarte bine în acesta. Nu este un lucru rău nici dacă folosim fotografii mai aglomerate, dar asta doar în cazul în care în ambele ne interesează doar câteva elemente, restul urmând să fie eliminate (poți șterge în aplicație ce nu-ți place de pe poză – vezi simbolul gumei de șters și te poți folosi de opțiunile vizibile în fotografia de mai sus, pentru ca suprapunerea să arate exact cum îți dorești). Ideea este că, dacă suprapui două fotografii foarte aglomerate s-ar putea să nu mai înțelegi nimic (asta dacă nu cumva vrei să faci ceva abstract, dar e greu).

expunerea multiplă
(c) Alexandra Crisbășan

Este recomandat ca nici fotografia principală și nici cea secundară să nu fie procesate. După ce le vei suprapune, vei fi nevoit să procesezi noua imagine, pentru a o închega (mai ales dacă sunt două fotografii care abordează teme complet diferite sau sunt făcute în lumini diferite, una este alb-negru, alta color etc). Dacă fotografiile sunt deja procesate, riști să le strici.

Ai mare mare grjă la unghiurile ciudate care se vor forma. Unele îți pot transforma imaginea într-una inedită, altele o pot strica (vezi imaginea de mai sus). Joacă-te și vezi ce merge și ce nu. Nu există o formulă.

În final, este extrem de important ca fotografiile să nu aibă latura lungă mai mică de 2000 pixeli, mai ales dacă procesezi pe telefon/tabletă. Pentru suprapuneri ai nevoie de fotografii mari, cât mai mari și, drept urmare, de un telefon bun și să fii atent ca celelalte aplicații pe care le folosești pentru procesare să nu micșoreze rezoluția.

Cât despre procesarea de după, îndată ce imaginile au fost suprapuse, ea devine orice altă imagine, așadar rămâne strict alegerea ta felul în care vrei să o procesezi, nu există o rețetă de succes aici.

Pot spune doar că este plăcut și necesar să te joci mult, astfel îți vei da seama cu timpul, din prima care fotografii se potrivesc și care nu, așa că spor la fotografiat și la descoperit!

Mai jos ai și tutorialul filmat pentru suprapuneri, sperăm să-ți fie de ajutor.

Așteptăm să te abonezi pe canalul nostru de Youtube pentru a fi la curent cu toate materialele educaționale realizate de F64!

Poate că te-ar mai interesa și alte articole legate de compoziție și fotografierea cu telefonul:

Mulțumiri lui Mirel Chițu pentru filmarea și editarea materialului video!
Articol și fotografii de Alexandra Crisbășan.

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • […] acestă aplicație voi vorbi mai pe scurt, întrucât avem deja un material realizat, dedicat. Pixlr este foarte bun pentru suprapuneri, dar dispune și de foarte multe filtre și […]

  • […] Dacă ne gândim la zilele libere pe care le au colegii noştri din locaţii, recunoaştem că după o săptămână de cărat aparatul foto după tine toată ziua prin soare, parcă mai vrei o pauză. Chiar şi aşa, tot te arde gândul unei fotografii din locurile în care merge sau te distrezi. E momentul perfect să foloseşti smartphone-ul, şi de ce nu, să descoperi o aplicaţie de telefon ce-ţi permite expunerea multiplă. […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.