Sfaturi foto pentru începătorii în fotografia de nuntă

Postat de: F64 F64

Târgurile deja au început, iar asta nu poate însemna altceva în afară de faptul că în scurt timp va începe sezonul nunților. Dacă ești interesat de fotografia de nuntă, dar nu prea știi de unde și cum să începi practica sau pur și simplu nu ai curajul necesar, acest articol, inspirat din sfaturile lui Daniel Chindea este pentru tine.

Daniel Chindea este fotograf de nuntă de ani buni și ne-a povestit că s-a apucat de fotografie pur și simplu, după ce și-a cumpărat un aparat foto pe film. Fotografia oameni, iar cei din jurul lui l-au susținut să continue, astfel că încetul cu încetul a ajuns să trăiască din fotografia de nuntă.

De ce fotografia de nuntă? Ei bine, fotograful ne-a mărturisit că acesta este genul fotografic în care găsește o satisfacție puternică, atât din punct de vedere personal, cât și profesional, față de abordarea altor tipuri de fotografie cum este peisajul, de exemplu.

Dar haide să descoperim împreună 10 sfaturi foto (și nu numai), alături de Daniel Chindea:

sfaturi foto
(c) Daniel Chindea

#1 Investește în educația foto-video

Probabil că îți mai amintești de articolul nostru „De ce nu este suficient să faci doar fotografie?„. Ei bine, în completarea lui vine și Daniel Chindea, care susține că pentru a fi un fotograf bun, trebuie să investești în educația ta vizuală. Deoarece fără aceasta ești doar un apăsător de buton sau cu nimic diferit față de clienții tăi ținând o cameră în mână.

El consideră că educația foto ar trebui să fie prima în ierarhia noastră, deoarece chiar dacă tehnica ne pune niște baze și ne ajută să avansăm din stadiul de entuziaști care abia încep să-și descopere instrumentele, pasul mare către a fi un fotograf bun este educația.

Trebuie să ne axăm pe lucrurile care apelează la emoțiile publicului, să creăm povești, să desenăm fotografia mai întâi în mintea noastră.

Ne putem inspira din tot ceea ce este frumos, de la arhitectura unui oraș până la postere, atâta timp cât ele au calitate vizuală. Putem cere sfaturi, dar nu trebuie să imităm, ci să adaptăm.

#2 Instrumentele(=echipamentul foto): să fie puține, dar bune

Să fie cât mai puține și cât mai bune. Fotograful susține că la început și el a avut truse scumpe și voluminoase, însă cu timpul a încetat să le mai găsească utilitatea.

Când ai mai puține instrumete la dispoziție esti forțat să muncești mai mult și să fii mai creativ. A avea un obiectiv fix, de exemplu, îți impune să iei în considerare și „background-ul” pe lângă multe altele și, fiind „frânat” de lipsa diversității echipamentului, te vei gândi puțin înainte de a declanșa, iar astfel s-ar putea să observi că nu întotdeauna cadrul inițial era demn de declanșare.

Daniel Chindea nu consideră că există diferențe extrem de notabile în ceea ce privește vârfurile de gamă ale brand-urilor. În prezent folosește un Nikon DF, două obiective cu focus manual, 28mm f/3 Nikon și 135mm cu f/3.5, având un singur obiectiv cu autofocus, un 50mm, și câteva bliț-uri pe care mai degrabă le poartă după el în caz vă va fi nevoit să le folosească.

sfaturi foto
(c) Daniel Chindea

#3 Nu fi sclavul opiniei

Like-urile, comentariile, ura sau complimentele excesive și exagerate nu trebuie să te intereseze. Nu trebuie să te compari cu alții, nu trebuie nici să imiți ceea ce înveți la workshop-uri și/sau din cărți. A învăța nu înseamnă a imita sau a te compara, ci a asimila informații și tehnici pe care mai apoi să le adaptezi la cine ești tu de fapt, ce ți se potrivește, ce-ți priește.

Este foarte important într-adevăr să beneficiezi de feedback, dar acesta trebuie să vină de la persoane care au suficiente cunoștințe încât să-ți ofere unul valid, respectuos și argumentat fie el pozitiv sau negativ. Dacă vrei să afli părerea altor fotografi, caută-i pe cei onești și buni în ceea ce fac!

#4 Nu uita de portofoliu și de promovare

Este foarte important să-ți construiești un portofoliu solid, să investești în promovare, să dai clienților tăi ocazia de a te cunoaște, nu doar ca fotograf ci și ca om. Fii deschis!

Trebuie să înveți cum să te expui.

Nu uita că albumele de nuntă pot fi un instrument foarte bun de marketing. Este mult mai îmbietor să vezi fotografiile printate decât pe internet, de exemplu, iar cei care vor vedea albumul, rudele și prietenii mirilor vor fi impresionați mult mai ușor.