F64 Storytelling cu Jan Bernhardtz, pe 24 martie!

Postat de: F64 F64

This interview is also in English, please scroll down for translation.

Avem bucuria să vă invităm la o nouă ediție F64 Storytelling. De data aceasta vom avea un invitat străin, Jan Bernhardtz, originar din Suedia, dar care locuiește de câțiva ani în Berlin. Fiind un fotograf destul de misterios probabil că nu ați mai auzit de el până acum, în ciuda fotografiilor sale deosebite.

Jan a urmat școala de fotografie din Stockholm condusă de faimosul Christer Strömholm, însă după ce și-a terminat studiile nu a aprofundat în mod special fotografia. Această pasiune s-a reîntors la el după ce s-a mutat în Berlin, o dată cu pensionarea.

Jan Bernhardt
(c) Jan Bernhardt

Pe 24 martie 2017 te așteptăm în sala noastră expozițională din bulevardul Unirii, la ora 19:00, pentru a afla mai multe despre Jan Bernhardtz și creația sa, despre felul în care își printează fotografiile (fiindcă folosește o tehnică unică) și orice altceva v-ar mai stârni curiozitatea.

Înainte de a ne reuni însă la F64, haide să aflăm câteva lucruri despre Jan din interviul de mai jos, acordat pentru blogul nostru.

fotografia de strada
(c) Jan Bernhardt

#1 Jan, spune-ne câte ceva despre tine, cum ți-ai descoperit pasiunea pentru fotografie și ce reprezintă ea pentru tine?

Precum mulți dintre noi, am avut un tată cu un aparat foto. Când abia intrasem în perioada adolescenței,  asta mi-a stârnit interesul să încerc să fac propriile mele fotografii. Drept urmare, am împrumutat camera tatălui meu și câteva role de film, vrând să și developez singur fotografiile obținute. Cu ajutorul unei cărți și al echipamentului necesar, am reușit.

#2 Mai ai și alte pasiuni, care sunt acelea?

Între vârstele de 20 și 30 de ani nu am făcut nicio fotografie, nici măcar nu m-am atins de cameră. Preferam să cresc cactuși și pești killi.

Jan Bernhardt
(c) Jan Bernhardt

#3 De ce Berlin, nu crezi că și Stockholm (sau alte orașe), de exemplu ar fi demne de fotografiat?

Când a venit vermea pensionării, am vrut să trăiesc într-un oraș mare și însuflețit, plin de istorie, de undeva din Europa. Un prieten de-al meu trăia deja în Berlin de ani buni, așa că mi-a recomandat orașul și m-a ajutat să mă stabilesc acolo. Asta se întâmpla acum șase ani.

#4 Ce te inspiră, de ce fotografia de stradă?

De fapt, nu pot spune că mă consider un fotograf de stradă. Doar întâmplarea a făcut ca eu să fac fotografii pe stradă când eram tânăr, nici n-am auzit de termenul „fotografie de stradă”. În ziua de astăzi fac în mare parte fotografii fără figuri umane.

Jan Bernhardt
(c) Jan Bernhardt

#5 De unde a pornit proiectul fotografic despre Berlin? Mai ai și alte proiecte în vizor?

Fotografiile făcute în Berlin nu reprezintă un proiect pentru mine, ci un stil de viață. Fiind pensionar, mă bucur de timpul meu liber explorând orașul și împrejurările. Vizitez și locuri abandonate, și le fotografiez.

#6 Despre ce vom discuta pe 24 martie, când vii la F64, în sala expozițională din bulevardul Unirii?

Întrebați-mă orice! Dar unul dintre subiectele pe care le voi aborda, de exemplu, este cum folosesc cerneală de carbon ca să-mi printez fotografiile pe hârtie specială pentru acuarele.

Jan Bernhardt
(c) Jan Bernhardt

#7 Ai mai fost până acum în România?

Nu, nu am mai fost.

#8 Câteva cuvinte de încheiere.

Am citit ceva ce a spus un fotograf cândva și consider că mi se poate aplica și mie:

„Astăzi multe fotografii conțin informații specifice sau spun o poveste pe care fotograful sau mesagerul o consideră importantă. Pentru mine este crucial ca imaginile mele să nu fie complete. Să rămână ceva nespus, să lase loc pentru ca privitorul să-și poată imagina, să simtă sau să interpreteze. Mă interesează ca imaginile să pună întrebări în loc de a da răspunsuri. În acest fel o fotografie poate fi folosită și precum o oglindă, ca o reflexie a stării privitorului.”