Sony A6300 – mini-ghid de utilizare, cu Marcel Cristocea (I)

Am luat contact pentru prima oară cu aparatele foto mirrorless de la Sony în urmă cu aproximativ doi ani, când am avut un Sony A6000 ca aparat de vacanță. Atunci când m-am uitat la imagini pe LCD, nu am fost prea impresionat, dar pot să îți spun că acest sentiment s-a schimbat atunci când am descărcat fotografiile pe calculator și, de acolo a început un drum care m-a îndreptat către aparatele mirrorless de la  Sony.
În momentul de față dețin un Sony A7II și un Sony A6300, despre care voi povesti mai jos.

Acest articol este o primă parte dintr-o serie de materiale în care o să prezint diverse setări pe care le poți face și la ce folosesc, mai ales, astfel încât aparatul să fie cât mai ușor de utilizat, iar tu să te poți concentra mai mult pe compoziție, expresii și momente.

În continuare o să-ți prezint câteva setări pe care le consider importante, cu privire la cum se pot configura în cazul unui Sony A6300:

  • RAW – setăm calitatea imaginilor astfel încât să fie RAW

În meniu, la secțiunea 1, vei găsi opțiunea Quality și poți opta între a fotografia RAW, RAW+JPEG sau fișiere JPEG pe mai multe niveluri de calitate/dimensiune.

  • File Format – de aici se poate seta în ce format să filmeze aparatul : XAVC S 4K, XAVC S HD, AVCHD, MP4.
  • Record Setting – de aici setezi în ce format să filmeze în functie de ce ai ales la punctul anterior. Poți opta între  25p, 50p și 100p.

setari sony

  • AF Illuminator

Aparatul foloseste un led luminos pentru a focaliza. De obicei, acesta se aprinde atunci când apeși pe jumătate butonul de declanșare (dacă este setat să facă focus), și se închide când apeși butonul până la capăt pentru a realiza fotografia.

  • AF Drive Speed

De aici ppți seta viteza focalizării, dar trebuie să ții cont si de situație. Nu tot timpul opțiunea “fast” este cea mai potrivită. Eu personal îl las pe normal, doar dacă realizez fotografii de acțiune îl configurez pe “fast”.

  • Mettering Mode –  Sau modurile de măsurare

Aici poți selecta între “Multi”, “Center” sau “Spot”. Depinde de la caz la caz, dar de cele mai multe ori am setat modul de măsurare pe “Multi”. În această situație (când este setat pe “Multi”) aparatul ia în considerare tot senzorul, iar când este pe “Center” sau “Spot” ia în considere centrul sau punctul central pentru a calcula expunerea.

  • Zebra – este o funcție utilizată pentru filmat și îți arată ce zone sunt supraexpuse.
  • Grid line – te ajută la compoziție sau la a te asigura că orizontul din imaginea realizată este cu adevărat drept.
  • Auto Review

Îți permite să setezi cât timp să afișeze aparatul ultima fotografie. Personal setez pe Off, am observat că pierd timp cu vizualizarea imaginilor realizate pe LCD sau Viewfinder în loc să continui să fotografiez.

  • Peaking Level

Dacă îți dorești să ai Focus Peaking activat și în funcție de nivel, de aici vei face setările. Focus Peaking-ul te ajută să vezi ce zona este în focus și funcționează în modurile MF sau DMF. În funcție de obiectiv și cât de sharp este, poți opta pentru una din setările “High”, “Mid”, “Low” sau “Off”.

  • Peaking Color : poți seta ce culoare să aibă zona de focus. Eu am optat pentru roșu, dar există și variabtele galben sau alb.

mirrorless sony a6300

  • Live view display

Îmi place că poți să vezi exact cum arată fotografia în timp real, în funcție de ce setări faci. Este foarte util pentru că nu vei mai avea nevoie de imagini de test, pentru a te uita cum arată, să faci ajustări și apoi să mai faci încă un test. Această funcționalitate este foarte utilă în majoritatea cazurilor, mai ales când realizam fotografii cu lumina naturală, dar sunt și situații când trebuie să o dezactivăm, mai ales în studio. Vreau să menționez că dacă  folosim un trigger inteligent și camera îl detectează, o să schimbe automat sistemul și nu o să ne mai arate fotografia în timp real.

  • Finder/Monitor

Aici este setat pe “Auto” și are un sezor care detectează dacă vrei să te uiți prin vizor sau nu. De multe ori este incomod atunci când faci poze și aparatul este aprope de tine pentru că aparatul crede că vrei să te uiți prin Viewfinder și închide LCD-ul. Personal prefer să îl setez tot timpul în funcție de ce am nevoie, fie pe Viewfinder sau Monitor.

  • Release w/o Lens – de aici alegem dacă să facem sau nu fotografii când nu avem obiectivul montat pe cameră.
  • Release w/o Card –  alegem dacă să facem sau nu fotografii atunci când nu avem card în aparat. Această opțiune este utilă pentru că te limitează să nu realizezi fotografii atunci când nu ai un card în aparat.
  • SteadyShot – activează sau dezactivează sistemul de stabilizare al obiectivului atunci când este cazul.
  • Silent Shooting

Puteți opta să nu se audă nimic atunci când realizezi fotografii. Este foarte util în locații mai speciale, cum sunt anumite spectacole de teatru sau conferințe și în cazul fotografiei de stradă, unde e bine să fim pe cât de invizibili posibil.

Acestea au fost doar câteva setări pe care le poți face pe un Sony A6300. În articolul următor o să îți arăt ce zone/tipuri de focalizare să folosești și cum să le setezi, cum să configurezi butoanele astfel încât acestea să fie mai ușor de folosit, plus alte lucruri practice pe care le poți face.

Mai jos și câteva imagini realizate cu acest aparat, în zilele geroase care tocmai au trecut:

[products ids=125024873,125024872]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.