World Press Photo – Vadim Ghirda câștigătorul locului II

World Press Photo este cel mai prestigios concurs de fotojurnalism. Anul acesta, la categoria “Contemporary Issues”, fotograful român Vadim Ghirda a câștigat locul II.

Fotografia care i-a adus premiul este intitulată  ”Migrant Crossing’ și a fost realizată în data de 14 martie 2016, pentru agenția Associated Press. În imaginea câștigătoare a World Press Photo putem vedea o femeie susținută de doi bărbați în timp ce traversau un râu, precum refugiații care încearcă să ajungă în Macedonia pe o rută ocolitoare a gardului frontieră.

Conform descrierii postate pe site-ul World Press Photo, sute de refugiați au părăsit o tabără foarte aglomerată de la granița greco-macedoneană, la scurt timp după închiderea granițelor Macedoniei. Au plecat hotărâți să se îndrepte spre nord, în ciuda pericolelor de trecere.

Într-un articol scris de Bogdan Tache, fotojurnalistul Vadim Ghirda susținea următoarele, legate de ego și de fotografie:

fotojurnalism
(c) Vadim Ghirda

“Este o meserie foarte invidualistă, care stimulează în mod periculos egoul. În momentul în care ți se pare că ești un fotograf destept, este începutul sfârșitului. În momentul acela, s-a terminat, nu-ți mai iese. Este esențial sa nu ți se urce la cap, să fii mereu nemulțumit. Altfel riști să devii foarte egoist, apar fenomene de concurență în interiorul aceleiași echipe, devii un frustrat. De pildă, dacă noi avem de acoperit un eveniment în oraș și ni se spune: ,tu de duci acolo, tu acolo’, pentru că lucrăm la același stăpân, se mai ridică unul și spune: ,a, da, tu te duci unde e mai interesant și eu doar la o conferința de presă’. Ei vor să fie la evenimentul mai bogat vizual pentru că pe poză, chiar dacă mic, scrie numele tău. Nu citește florăreasa sau taximetristul numele lui, dar ceilalți fotografi știu cine a făcut poza aia. Asta este principala slăbiciune a breslei, egocentrismul, accentul pe ,e numele meu acolo, e poza mea’.”

world press photo
(c) Burhan Ozbilici

Fotografia câștigătoare a locului I, World Press Photo of the Year în 2017, a fost cea a fotografului turc Burhan Ozbilici. Acesta a surprins asasinatul ambasadorului rus Andrei Karlov în Turcia, în decembrie anul trecut. Fotograful turc este și el fotojurnalist pentru Associated Press, iar fotografia acestuia a fost făcută în data de 19 decembrie, în timp ce un polițist de vamă în vârstă de doar 22 de ani a tras nouă gloanțe în ambasadorul rus, chiar în Ankara.

Fotografiile câștigătoare au fost selectat din 80.408 imagini create de 5.034 fotografi din 125 de țări. Imaginile premiate la cea de-a 60-a ediție a concursului  World Press Photo Contest au fost anunțate luni, în Amsterdam.

Sursă – Agerpres

Iată și un interviu interesant cu fotojurnalistul român Vadim Ghirda, pe iqads.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Romanul a fost intodeauna primul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.