(c) Alex Conu

Interviu cu Alex Conu, câștigătorul "2016 Image of the Year"

Acum 3 săptămâni vă invitam să îl votați pe Alex Conu în finala “2016 Image of the Year”. A venit momentul să vă mulțumim pentru sprijin și să vă anunțăm, cu bucurie, că fotograful român a câștigat marele premiu și datorită vouă. 

Am revenit astăzi cu un interviu cu Alex pe are îl dedicăm împreună întregii comunități care l-a sprijinit și tuturor celor care iubesc deja sau se îndrăgostesc de astrofotografie!

# Bună, Alex. În primul rând, felicitări pentru premiul “2016 Image of the Year”. Cum ai aflat vestea și ce ne poți spune despre concurs?

Bună 🙂 Mulțumesc mult. Concursul “2016 Image of the Year” a fost organizat de site-ul PhotographingSpace.com, unul dintre cele mai populare site-uri cu informații și tutoriale pentru astrofotografi. De-a lungul anului 2016, au selectat fotografii realizate de diverși astrofotografi din toată lumea și le-au publicat drept “Fotografia săptămânii”. Dintre aceste fotografii, au fost alese 12 imagini finaliste care, apoi, au fost supuse votului publicului, iar fotografia mea a primit cele mai multe voturi. Premiul constă într-un voucher de 2000 USD pentru echipament astronomic Celestron, unul dintre cei mai importanți producători de instrumente astronomice la nivel mondial.

Alex Conu
(c) Alex Conu

E oarecum comic că, în momentul anunțării câștigătorului, toate dispozitivele ce se puteau conecta la Internet din casa noastră erau în mijlocul unor update—uri de sistem de operare. Doar am apucat să văd, pe mobil, o comunicare pe Twitter din partea organizatorului că au stabilit câștigătorul, dar n-am apucat să văd mai mult, căci telefonul a intrat în procesul de actualizare. După vreo 15 minute, am reușit să văd întregul tweet și să aflu că am câștigat.

Echipa F64 te cunoaște de foarte mulți ani, însă dacă ar fi să te prezenți pe scurt cititorilor care acum te descoperă, ce le-ai spune despre tine?

Primul contact cu F64 datează de pe vremea tejghelei din Unirea, de unde am cumpărat un Olympus OM-1 second hand, care a devenit aparatul meu preferat pentru astrofotografie pe film.

Până la începutul lui 2014, am lucrat în România ca fotograf de modă și publicitate, fiind publicat de toate revistele glossy și lucrând cu unii dintre cei mai importanți clienți din piața de advertising din România, precum și cu cei mai de succes designeri de modă din țară. N-am avut niciodată tangență cu fotografia de nuntă și cu cea de nud. În rest, am pozat cam orice, de la inele de logodnă la avioane de linie.

Pe lângă fotografia mea comercială, am făcut mereu astrofotografie, eu fiind pasionat de astronomie de la 5 ani. În 2014, împreună cu soția mea, am decis să ne mutăm în Insulele Lofoten, un arhipelag norvegian, aflat la nord de Cercul Polar. Cu un an înainte, vizitaserăm Lofoten pentru a observa și fotografia Aurora Boreală. Ne-a plăcut așa de mult, încât am decis să ne mutăm acolo.

alex conu
(c) Alex Conu

Sunt membru în TWAN – The World at Night, poate cea mai importantă asociație de astrofotografi din lume.

# Cum e viața de fotograf în arhipelagul Lofoten din Norvegia? Exceptând faptul că e mult mai friguroasă 🙂

Contrar a ce crede mai toată lumea când se gândește la Lofoten, aici nu e excesiv de frig. De fapt, iarna, e mai cald ca în România. Cea mai scăzută temperatură în sud-vestul arhipelagului, unde stăm noi, e de -7 grade Celsius, într-o iarnă tipică. Într-adevăr, temperatura medie anuală e mai joasă ca în România, dar nu avem temperaturi excepțional de joase.

Viața de fotograf s-a schimbat puțin, în sensul că am mult mai multă libertate fotogafică: fac aproape numai ce poze vreau eu. N-am mai făcut fotografie de modă de la mutarea aici și, trebuie să recunosc că, uneori, îmi lipsește. În Lofoten, m-am concentrat mai mult pe fotografia de aventură (sporturi montane, în general) și de travel (lucrez destul de mult cu Ministerul Turismului de aici). De asemenea, am împins astrofotografia mult în față și am transformat-o într-una din principalele surse de venituri pentru mine. Visul de a trăi din astrofotografie l-am avut acum multă vreme și încerc să-l transform în realitate.

# Acest premiu despre care vorbeam la început a fost câștigat pentru fotografia de excepție realizată, dar și pentru că ai fost votat. Cum ai reușit să păstrezi legătura cu comunitatea românilor care să îți rămână alături?

Mulțumesc pentru cuvintele despre fotografie. Concursul l-am câștigat datorită votului popular și vreau să le mulțumesc încă o dată celor care au votat și distribuit “buletinul de vot”. Am fost surprins de numărul mare al celor care au reacționat la anunțul meu. S-au scris articole în presa românească, iar F64 a scris un post pe blog în care chema lumea la vot.

alex conu
(c) Alex Conu

Legătura cu românii am păstrat-o prin Facebook și Instagram, în principal. Întotdeauna când am primit întrebări publice sau private despre diverse domenii ale fotografiei, am încercat să răspund în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, din când în când, am mai scris câte un articol pentru blogul F64, lucru care m-a ajutat să rămân cât de cât vizibil pentru fotografii amatori din România. Le descoperiți pe toate aici.

# Pentru că mulți sunt curioși, ce conține în acest moment rucsacul tău de fotograf?

Conținutul rucsacului meu, un F-Stop Tilopa, se schimbă, în funcție de ce fotografiez. Dacă merg să pozez stele, va conține, în primul rând, o montură ecuatorială portabilă Fornax LighTrack II, dispozitivul care mă ajută să mențin stelele punctiforme în astrofotografiile cu expunere lungă.

Aparatul foto va fi un Canon EOS 5D Mark III sau un Canon EOS 6D modificat pentru astrofotografie; uneori, chiar ambele camere. Pe partea de obiective, iau cu mine un Samyang Premium MF 14mm f/2.4, un Canon EF 17-40mm f/4L USM, un Canon EF 50mm f/1.4 USM și un Canon EF 70-200mm f/2.8L USM.

În rucsac, mai găsim acumulatori de rezervă, declanșatoare cu cablu și intervalometre (vreo 4 în total), un filtru de difuzie Kenko PRO1D Pro Softon-A(W) și un alt filtru de difuzie Cokin Z-PRO 083/830 (pentru obiectivul de 14mm). Folosesc filtrele de difuzie pentru a face culorile stelelor mai evidente în fotografii. Mai am niște încălzitoare pentru obiective (pentru a preveni formarea condensului pe lentila frontală) și o baterie Enerplex Generatr™ 100 de la care alimentez atât montura ecuatorială, cât și încălzitoarele.

Pe exterior, va fi agățat un trepied Manfrotto MK055XPRO3-BHQ2. În configurația asta, tot rucsacul are vreo 18 kilograme.

# Îți mărturisim că avem mulți fani pasionați de astrofotografie. Ce sfaturi ai pentru ei?

Mă bucur că din ce în ce mai multă lume fotografiază cerul. Sfatul e unul foarte simplu: înainte să vă apucați de astrofotografie, învățați cerul. Învățați constelațiile și perioadele lor de vizibilitate, înțelegeți fenomenele pe care la puteți fotografia și citiți cât mai mult în domeniu. Căci, în opinia mea, astrofotograf este acela care înțelege ceea ce fotografiază, care vânează fenomene astronomice și nu acela care doar face poze cu stele. Nu vă gândiți că nu aveți cel mai performant echipament. Eu am început astrofotografia cu un aparat SMENA 5.

alex conu
(c) Alex Conu

# Alex, felicitări pentru tot ce faci! Te așteptăm cu drag la F64 să ne revedem 🙂

Mulțumesc mult. Tot ceea ce fac, fac pentru că îmi place al naibii de mult. Dacă munca mea reușește să și inspire, sunt cu atât mai bucuros. Ne vedem în aprilie!

Fotografiile și poveștile lui Alex pot fi admirate pe www.alexconu.com, www.astrographist.com și www.aeroconu.ro

[products ids=1047484,1051663]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.