Fotografii de la protest altfel – interviu cu Radu Tudoroiu

Radu Tudoroiu, asistat de Mihai Stescu, a realizat o serie de fotografii inedite de la proteste, imagini ce au fost publicate și pe Bored Panda și au umplut internetul.

Fiind un vechi colaborator al nostru și chiar lector F64, i-am luat rapid un interviu, ca să aflăm cum s-a născut ideea, ce echipament a utilizat și cum sunt oamenii care protestează.

Haide să aflăm împreună, mai jos:

#1 Bună, Radu. Zilele acestea tot mai mulți oameni, fotografi sau nu, realizează imagini cu protestul împotriva grațierii. Ale tale sunt altfel. Cum ți-a venit ideea de a realiza astfel de fotografii de la protest?

Am un background de fotoreporter pe care de vreo 10 ani l-am abandonat. În 2010 am luat un Hasselblad H3D și am fost la revoltele violente G10 din Londra, unde mi-am dat seama că nu mi-a plăcut lumina. Deja intrasem în zona de comercial și îmi imaginam totul mult mai cinematic. Am ramas cu ideea asta ani de zile, până să am ocazia să lucrez în felul în care vreau eu.

#2 Ce echipament ai folosit?

Echipamentul folosit pentru a realiza aceste cadre a fost alcătuit din:

#3 Ce reacții au avut oamenii când te-au/v-au văzut cu un bliț extern, softbox etc.?

Lumea în general era amuzată și ne ruga să îi fotografiem. Am fotografiat per total cam 100 de oameni și am avut doar trei refuzuri, doi dintre care erau alți fotografi. Era amuzant să ne vadă cu studioul mobil și asta ne-a permis să comunicăm ușor.

#4 Spune-ne câte ceva despre ei, oamenii fotografiați.

Am avut mici rețineri când vine vorba de protestatari, în general. Am avut niște experiențe relativ variate și nu știam la ce să mă aștept. Ziua cu “Marșul Copiilor” mi-a spulberat grijile și după o oră începusem să îmi dau seama de tipologia lor. Am încercat să aflu câte ceva despre fiecare, actori, angajați în multinaționale, bloggeri, cântăreți, antreprenori și mulți alții. Oamenii își împărțeau ceai, cafea, covrigi și fructe.

radu tudoroiu

protest

foto protest

foto de la protest

#5 Un îndemn pentru cei care nu îndrăznesc încă să fie altfel?

Pff… Bună întrebare. Asta o primesc destul de des. Cred că secretul este să experimentezi cât mai mult. Cu cât încerci mai multe metode, cu atât sunt mai bune șansele să îți găsești stilul. Asta și mai ales research … Mult research.

foto proteste gratiere

Despre Radu Tudoroiu:

Cand era mic, tatăl lui Radu avea un aparat Zenit pe care nu avea voie să puă mâna. Prin clasa a 9-a l-a folosit prima dată și atunci și-a dat seama că asta va face pentru tot restul vieții. Cu ceva timp în urmă, la 23 de ani, Radu Tudoroiu a plecat din Anglia, unde a studiat fotografia, pentru a se întoarce în România. A absolvit cu onoruri Universitatea de Arte Creative din Rochester, UK și s-a întors înapoi în țară.

“În Anglia, dacă apeşi pe un buton, ştii exact ce vei obţine. În România, însă, dacă apeşi pe acelaşi buton, mereu obţii altceva; şi niciodată nu ştii ce. Anglia îţi oferă răspunsuri, România te face să-ţi pui întrebări. Anglia e ermetică, e constantă, România e mereu altfel. De câte ori revin în ţară, găsesc ceva nou”.

Acolo, a predat ocazional cursuri de fotografie altor departamente dar și liceenilor. A realizat că îi place să predea și că este un mod excelent de a deschide noi orizonturi cursanților. În paralel s-a ocupat la început de fotojurnalism, apoi de fashion până într-un final, când și-a găsit locul în zona de advertising, muzică și corporate.

La F64 îl găsiți la cursul de procesare foto pe care îl predă, curs pentru care a structurat peste un deceniu de experiență în Adobe Photoshop, care să-i poarte pe participanți de la începutul fotografiei digitale până în zilele noastre, de la selecții elementare la compozitări de imagini avansate, și în urma căruia puteți obține o diplomă acreditată.
Mai multe detalii în interviul de aici.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Frumoasa poveste! 🙂 chiar vazusem articolul pe boredpanda si eram curios lumina externa s-a folosit! 😛

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.