(c) Marcel Cristocea

Sony 85mm G Master – primele impresii, cu Marcel Cristocea

Bokeh, bokeh și iar bokeh, doar la acest aspect mă gândeam când am auzit că Sony urmează să lanseze obiectivul Sony 85mm G Master f 1.4 .

Cred că toți ne dorim un obiectiv cât mai luminos și un bokeh frumos atunci când vrem să realizăm un portret.

Mă bucur că am avut ocazia să-l testez în cadrul unei sedințe foto de portret. Primul lucru pe care îl remarci când folosești acest “G Master” este calitatea superioară și faptul că este mai mare și mai greu decât restul obiectivelor cu care ne-a obișnuit Sony în gama mirrorless. Este un lucru normal, deoarece are diafragma de f1.4 .

sony
(c) Marcel Cristocea

Obiectivul are următoarele specificații:

  • Distanța focală: 85mm
  • Diafragma: f1.4 – f16
  • Nr. lamele diafragmă: 11
  • Construcție: 11 elemente în 8 grupuri
  • Dimensiune filtru: 77mm
  • Greutate: 820g

Am folosit “G Master-ul” cu un aparat Sony A7R2 și deși este mai greu decât cele din gama mirrorless, nu consider că este un impediment în a-l folosi cu un aparat mirrorless, chiar și atunci când îl folosești pe trepied. Avand în vedere că este mai lung, este mai ușor să ții mâna stângă sub obiectiv pentru a echilibra mai bine aparatul.

În primul rând, am vrut să testez obiectivul în contra lumina sau în condiții mai grele de focalizare ca să pot testa autofocusul, de aceea am ales să fac câteva fotografii la apus și noaptea.

După cum poți observa am inceput sa fac pozele la apus, dar din cauza norilor s-a înserat foarte rapid. Am rămas surprins plăcut de Autofocusul rapid al Sony 85mm G Master f 1.4 chiar și atunci când am folosit Eye Autofocus. Personal mă așteptam să fie mai lent, ținând cont că are  diafragma f1.4.

Am tot încercat sa văd performanțele “G Master-ului” în ceea ce privește bokeh-ul obținut, atunci când sunt anumite luminițe pe fundal și din păcate, în prima locație nu am avut cum să testez acest lucru. Drept urmare, am decis să mergem în oraș și să folosim luminițele de acolo pentru acest scop.

sony
(c) Marcel Cristocea

Până când am ajuns în locația a doua s-a întunecat de tot, astfel am putut să văd rapiditatea focusului în condiții de lumină scazută. Am folosit lumina de modelare de la sistemul Quadra obiectivul a focalizat fără probleme.

Așa cum puteți observa în fotografia de mai sus, cele 11 lamele ale diafragmei oferă un bokeh cu o formă circulară aproape perfectă în centrul imaginii și se deformează ușor spre margini.

Pentru a observa mai bine acest lucru am facut un crop doar pentru luminițe.

sony
(c) Marcel Cristocea

În continuare o să postez câteva fotografii din locația a doua.

La finalul acestui mic test vă pot spune că am fost impresionat de acest obiectiv, ar fi interesant să fac o comparație între Sony 85mm 1.4 GM și Zeiss Batis 85mm 1.8.

Ce mi-a plăcut la acest obiectiv:

  • Bokeh, cele 11 lamele ale diafragmei oferă un bokeh deosebit, poți separa subiectul de fundal foarte ușor.
  • Autofocusul este foarte rapid pentru un obiectv cu diafragma f1.4, funcționează la fel de bine și cu opțiunea Eye AF.
  • Cromatica este foarte bună, personal mi-a plăcut cum a redat culorile pentru portret.
  • Este un obiectiv foarte sharp de la f.1.4 chiar dacă punctul forte este bokeh-ul și apoi se pune accent pe sharpness, este un obiectiv pe care îl poți folosi cu încredere de la f1.4 pentru că pozele vor fi sharp.
  • Inel pentru diafragmă – are un inel cu care poți să setezi diafragma direct de pe obiectiv. Din punctul meu de vedere este o opțiune foarte utilă și chiar mi-ar plăcea să fie mai multe obiective la fel în acest sens.
  • Focus Hold Button – ai un buton cu care poți să blochezi focusul și este util atunci când faci o serie de poze la aceeași distanță de subiect.
  • Este sigilat împotriva intemperiilor.

Ce nu mi-a plăcut:

  • Prețul – este puțin cam scump, deși având în vedere calitatea și ceea ce-ți oferă, cred că merită investiția.
  • Greutatea – este un obiectiv care îți aduce aminte de obiectivele pe care le folosești cu un DSLR.

În continuare te invit să vezi un mic filmuleț pe care l-am făcut despre acest obiectiv:

Aș vrea să-i mulțumesc lui Horia Nedelcu pentru că a fost de acord să-mi fie model pentru acest material și lui Răzvan Sandu pentru ajutorul oferit în organizarea sedinței foto și filmarea acestui review.

Articol și fotografii de Marcel Cristocea.

[products ids=125024887,125018900]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Nu e rau, dar totusi, Sony fara Carl Zeiss e ca nunta fara lautari.

  • Toate bune și frumoase în studio, totuși în viața reală acest obiectiv focalizează destul de încet în condiții de iluminare slabă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.