(c) Alex Tudose

Fotografia aeriană și dronele – un interviu cu Alex Tudose

Alex Tudose este pasionat de fotografia aeriană și ai avut ocazia sa mai vezi imagini realizate de el pe Facebook-ul F64, la Fotografia serii. A corespondat adesea cu redacția noastră, așa că ne-am gândit să-i propunem un scurt interviu pentru a afla mai multe despre pasiunea sa pentru drone și dorința de a vedea lumea altfel, de acolo, de la înălțime.
 
De unde pasiunea pentru drone și fotografia aeriană? Povestește-ne puțin despre tine.
 
Pasiunea mea pentru fotografie a început în urmă cu 4 când ani mi-am cumpărat primul aparat de fotografiat, un bridge de la Fujifilm cu super zoom, pe care îl foloseam la ieșirile mele pe munte.
 
Fotografiam tot ce vedeam în fața ochilor, de la insecte la peisaje. Nu știam pe atunci de portrete sau fotografie de evenimente și cu atât mai mult, nu știam despre faptul că s-ar putea câștiga din așa ceva. Am început să le pun pe pagina mea de Facebook și văzând că lumea le aprecia, în special prietenii (m-au susținut enorm), am continuat.
 
 
De atunci nu mă pot despărți de această pasiune, tot timpul sunt cu rucsacul, cu aparatele și accesoriile în spate.
 
Apoi m-am înscris la un curs de fotografie unde am învățat cum să folosesc un aparat așa cum trebuie, nu doar pe modul Automat. Am învățat încadrările corecte, mai multe tehnici si cum pot fi procesate imaginile. După absolvirea cursului mi-am dat seama că acel bridge nu-mi mai satisface nevoile.
 
Așa am ajuns să-mi cumpăr primul DSLR un Canon EOS 600D, cu el am început să fotografiez majorate că să-mi pot permite alte obiective, trepiede și accesorii. Așa am ajuns să-mi cumpăr si un Canon EOS 70D pentru că voiam ceva mai mult.
 
Acum fotografiez nunți și alte cele. Pasiunea pentru drone a venit așa… peste noapte pot spune, pentru că mă uitam într-o seară pe internet, la un concurs de fotografie aeriană și din acel moment am început să mă gândesc încontinuu cum să fac să fotografiez din altă perspectivă, nu doar de la sol.
 
Am tot studiat până m-am hotărât să-mi cumpăr prima mea dronă, un DJI Phantom 3 Advanced.
 
De unde mă aprovizionez cu tot ce am nevoie? De la voi, din magazinul F64! De la cumpărarea acelui bridge și până în prezent, cred că este magazinul unde găsești tot ce vrei, la prețuri bune și, mai mult, primești mereu sfaturi utile de la angajați.
 

Este dificil să pilotezi drona și să faci fotografii? Tu cum ai învățat?

De pilotat nu este foarte dificil. Comenzile sunt la îndemână, foarte intuitive, iar dacă ești pasionat stai și aștepți cadrul perfect indiferent de vreme.
 
Am învățat să o pilotez singur, într-un câmp deschis butonând toate chestiile de pe telecomandă și din aplicație. Tot exersând și privind tutoriale pe YouTube am învățat să filmez, să o manevrez cu grijă și încet, fără mișcări bruște.
 
Spune-ne 3 sfaturi esențiale pentru oricine se află la început de drum și se gândește să învețe cum sa piloteze o dronă pentru a face fotografii și a filma.
  •  În primul rând, trebuie să ai propria dronă. Nu te poți risca să o iei pe a prietenului și să te joci cu ea, fiindcă s-ar putea să nu iasă bine. Dronele de la DJI Phantom 3 în sus nu cad singure. Dacă iei mâinile de pe comenzi rămâne în același punct unde ai lăsat-o. Dacă se termină bateria coboară singură, în locul unde se află. Nu știu dacă este valabil și pentru alte variante pentru că nu le-am studiat.
 
  • Trebuie avută multă răbdare și timp. Lucrurile bune nu se fac în grabă. Cel mai important la început – nu o ridica în centrul orașului, plin de entuziasm. Citește și legislația, află unde ai voie și unde nu ai voie să ridici o dronă. Trișăm cu toții când se poate, este adevărat, dar este important să facem lucrurile în cunoștință de cauză și, mai ales, să nu rănim pe nimeni din greșeală. Așa că ar fi util să începi exercițiile de pilotaj într-o zonă cât mai pustie, eventual la periferia orașului.
  • Folosește toate modurile dronei, follow me, point of interest etc. Acest lucru te va ajuta să găsești alte cadre pe care poate le ratezi sau nu le observi pe moment, din lipsă de inspirație.
 

Ce-ți place cel mai mult în fotografia aeriană?

Cel mai mult îmi place că vezi totul diferit, cu alți ochi și din altă perspectivă, totul pare mai frumos indiferent că filmezi sau fotografiezi. Ai mult mai multă libertate, poți sa-ți imaginezi exact ce văd păsările care zboară deasupra ta.
 

Planuri de viitor? Proiecte fotografice care implică drona?

Aș vrea să reușesc să strâng suficiente fotografii demne de un vernisaj, la care să adaug și un proiector pe care să ruleze filmulețele pe care le-am creat.
 
 
Echipamentul folosit pentru realizarea acestor fotografii: Drona DJI Phantom 3 Advanced + filtre ND 4-8-16 (pentru zonele în care este zăpadă).
 
Urmărește-l pe Alex.

[products ids=1040729,125006456,125018057]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.