S-a lansat Panasonic LUMIX GH5

Panasonic anunță lansarea camerei LUMIX GH5, cel mai nou model de top al camerelor DSLM LUMIX G, bazat pe standardul de sistem Micro Four Thirds.

Noua cameră furnizează performanță hibridă avansată pentru fotografii pasionați și cameramanii profesioniști care doresc să captureze momente unice cu 4K 60p/50p și 6K PHOTO.

Depășind toate standardele actuale ale camerelor mirrorless, acest nou produs determină seria LUMIX GH să atingă noi performanțe unice. Bazându-se pe o serie de tehnologii inovatoare pentru calitatea imaginii precum și pe sensibilitate și performanță într-o carcasă incredibil de mică, noua cameră LUMIX GH5 deschide calea către o nouă etapă a culturii fotografice și cinematografice.

panasonic lumix gh5

Calitate a imaginii nemaiîntâlnită în istoria camerelor LUMIX

Camera LUMIX GH5 poate realiza imagini de înaltă calitate, redând fidel detalii din realitate printr-o rezoluție extremă și o reproducere a culorilor excelentă. În comparație cu camera GH4, noul său senzor digital LIVE MOS mărește numărul de pixeli cu 25%, de la 16,05 la 20,3 megapixeli, eliminând concomitent filtrul trece-jos.

Camera este prevăzută și cu un nou procesor de imagine Venus Engine, care oferă o calitate ridicată mai ales în „expresia naturală a texturii”. Gama mai mare de luminanță permite redarea unor imagini clare, mult mai bine definite, pe baza unui volum de date de 9 ori mai mare, pentru o reproducere precisă a detaliilor. Prin intermediul acestei procesări inteligente, caracteristicile fiecărui pixel sunt analizate pentru a detecta dacă pixelul se află într-o zonă uniformă, cu detalii sau la marginea fotografiei. Apoi, se aplică procesarea optimă în funcție de caracteristicile fiecărui pixel. În acest fel, se obțin imagini de înaltă precizie, naturale, cu detalii incredibile, culorile false fiind suprimate.

De asemenea, controlul tridimensional al culorii nu detectează doar nuanțele și saturația, ci și luminozitatea și aplică un control optim, în funcție de valoarea fiecărui factor. Astfel, se obține reproducerea de culori bogate, de la porțiunile închise la cele luminoase ale imaginii. Sistemul convențional de reducere a zgomotului prin procese multiple este actualizat la un nou sistem de înaltă precizie. Acesta furnizează o acuratețe de identificare a zgomotului de 4 ori mai bună decât cea a procesorului anterior și păstrează detaliile clare după finalizara procesului. Drept urmare, fotografiile pot fi realizate clar chiar și la valori ISO de o sensibilitate ridicată de până la 25600.

Camera LUMIX GH5 include și 5-axis Dual I.S. 2 (stabilizatorul imagine dual pe 5 axe versiunea 2), care suprimă neclaritatea printr-o modlitate mult mai eficientă și mai avansată, atât la înregistrarea imaginilor foto, cât și a celor video, inclusiv a videoclipurilor 4K. Combinarea unui O.I.S. cu un B.I.S. (stabilizator imagine în corp; pe 5 axe), compensează mișcările puternice care de obicei erau incontrolabile. Senzorul giroscopic de înaltă precizie al camerei LUMIX GH5 controlează compensarea O.I.S. și B.I.S., analizând distanța de focalizare și condițiile de înregistrare, făcând posibilă utilizarea unui timp de expunere mai mare, cu maxim 5 trepte. Acest lucru nu este util doar pentru realizarea înregistrărilor în modul superangular sau teleobiectiv, dar și în alte situații, precum pe timp de noapte sau la înregistrarea cu o singură mână.

Prima cameră DSLM din lume care îndeplinește standardele profesionale de calitate

Seria LUMIX GH a creat senzație la nivelul industriei, atingând o performanță uimitoare la înregistrarea imaginilor video, încorporând funcții avansate care răspund cerințelor standardelor profesionale de calitate.

Cu LUMIX GH5, viteza de citire a semnalului a fost accelerată, fiind cu până 1,7 ori mai mare în noul senzor digital Live MOS, iar noul procesor Venus Engine le analizează cu o viteză de până la 1,3 ori mai mare. Sinergia creată de acestea permite realizarea unor imagini video 4K 60p/50p fluide, cu o definiție extrem de înaltă, pentru prima dată într-o cameră mirrorless. De asemenea, poate efectua înregistrări video 4:2:2 / 10 biți, care reprezintă o calitate înaltă, utilizată de obicei la producerea filmelor, cu o reproducere foarte fidelă a culorii.

Senzorul MOS de înaltă sensibilitate și Venus Engine suprimă eficient distorsiunile de tip „obturator oscilant” și realizează citirea de înaltă viteză a întregii informații digitale. Acest lucru garantează o calitate a imaginii extrem de înaltă pentru fiecare cadru. În plus, distanța focală pentru înregistrarea video este aceeași ca pentru realizarea fotografiilor (fără decupare).

Utilizatorii pot alege cu ușurință unul din formatele MOV, MP4, AVCHD Progressive și AVCHD, la o varietate de frecvențe de cadre, fără vreo limitare de timp de înregistrare pentru video FHD și 4K. Utilizatorii profesioniști care lucrează în alte standarde pot seta frecvența de sistem la 59,94 Hz (23,98 Hz), 50,00 Hz sau 24,00 Hz.

În timp ce „Cinelike D” și „Cinelike V”, care au caracteristici similare pentru producția filmelor, camera LUMIX GH5 oferă și „Like 709” pentru compatibilitate cu HDTV. În plus, este disponibilă și o actualizare de software contra-cost pentru activarea posibilității de înregistrare video V-LogL.

Pentru a răspunde cererilor utilizatorilor profesioniști, camera LUMIX GH5 este prevăzută cu un monitor Weveform și Vector Scope. De asemenea, are și o codare de timp compatibilă SMPTE în metodele de calcul Rec Run sau Free Run, ceea ce ușurează sincronizarea mai multor materiale video sau surse de sunet în fluxul de lucru post-producție. Nivelurile de luminanță pot fi selectate între 64-1023/64-940/0-1023 (10 biți). Modul de scanare sincronizată suprimă licăririle și, de asemenea, sunt disponibile barele de culoare (standard SMPTE/EBU/ARIB).

panasonic lumix gh5

Noul sistem de focalizare automată cu tehnologie avansată DFD nu ratează niciodată vreun moment unic

Camera LUMIX GH5 este prevăzută cu noile tehnologii DFD (adâncime de defocalizare)[4] și Contrast AF (focalizare automată prin contrast), care nu doar calculează distanța până la subiect, evaluând două imagini cu niveluri diferite de claritate, ci și analizează în detaliu forma, dimensiunea, chiar și mișcarea subiectului. Grație noului Venus Engine, timpul de măsurare a distanței față de subiect este de 6 ori mai rapid, iar distanța este descompusă în planuri și adâncime de 2 ori mai repede.

Viteza de acționare a senzorului în timpul focalizării automate în modul de realizare a fotografiilor a fost mărită la o frecvență de cadre de 480 fps, de 2 ori mai rapidă decât cea a camerei GH4. Drept urmare, camera LUMIX GH5 realizează o focalizare automată de viteză extrem de înaltă, de aproximativ 0,05 sec și realizează fotografii în rafală de mare viteză, de 12 (AFS)/9 (AFC) fps, utilizând un declanșator mecanic la rezoluția maximă. Analizând fiecare cadru cu precizie, oferă o detectare a cadrelor de o precizie mai înaltă, de până la 200%, minimizând erorile de detectare a mișcării, pentru o toleranță de urmărire mai mare în cazul subiecților aflați în mișcare.

Pentru o focalizare mult mai precisă, numărul zonelor de focalizare a fost mărit de la 49 la 225. Utilizatorii pot crea un grup de zone de focalizare, în funcție de compoziție, pe care îl pot controla cu ușurință cu un nou tip de joystick, localizat în zona degetului mare. Acest lucru este posibil chiar și atunci când se utilizează LVF sau când se ridică degetul de pe butonul declanșator.

Dacă focalizarea nu se efectuează așa cum dorește utilizatorul atunci când apasă butonul declanșator, funcția Post Focus (post-focalizare) a camerei LUMIX GH5 le permite utilizatorilor să selecteze un anumit punct de focalizare chiar și după efectuarea înregistrării – această funcție este utilă în special în situații precum înregistrarea macro, care necesită o focalizare extrem de precisă. În plus, camera este prevăzută cu funcția Focus Stacking (combinare imagini focalizate diferit într-o singură fotografie). Întrucât înregistrarea unei singure fotografii macro în care anumite zone sunt focalizate poate fi dificilă uneori, Focus Stacking le permite utilizatorilor să înregistreze mai multe imagini ale aceluiași cadru cu puncte de focalizare diferite. Apoi, imaginile se pot combina într-o singură imagine cu focalizarea dorită.

Noua funcție 6K PHOTO a camerei LUMIX GH5 face posibilă capturarea momentelor unice la o rată de cadre de 30 fps, extrăgând cadrul cu cel mai bun moment din fișierul rafală 6K (cu aspect 3:2 sau 4:3) pentru a-l salva ca echivalentul unei fotografii de înaltă rezoluție, de aproximativ 18 megapixeli. De asemenea, funcția 4K PHOTO a fost îmbunătățită, permițând o înregistrare de înaltă viteză, cu o rată de cadre de 60 fps și cu o rezoluție echivalentă de aproximativ 8 megapixeli. Pentru fotografiile 6K/4K, sunt disponibile trei moduri exclusive din care se poate alege în funcție de situație; 6K/4K Burst (rafală 6K/4K), 6K/4K Burst Start/Stop (Rafală 6K/4K start-stop) și 6K/4K Pre-burst (pre-rafală 6K/4K).

Compensând informațiile de semnal dintre cadre, Venus Engine face posibilă utilizarea unei noi funcții, Post Recording Refinement (optimizare post-înregistrare) în fotografii pentru a corecta distorsiunile și pentru a reduce zgomotul la redarea sau decuparea imaginilor din fișierul rafală 6K/4K. Drept urmare, calitatea unei fotografii 6K/4K realizată la viteză înaltă cu sensibilitate ridicată sau a imaginilor înregistrate cu panoramare este îmbunătățită semnificativ.

Mobilitate ridicată într-o carcasă rezistentă la cele mai dificile condiții

Pentru a fi suficient de rezistentă în cele mai dificile condiții, structura principală a camerei LUMIX GH5 este compusă dintr-un șasiu fabricat în totalitate din aliaj de magneziu turnat sub presiune. Construcția rigidă și etanșarea fiecărei îmbinări, a fiecărui buton nu asigură doar rezistența camerei la praf/stropi, ci și la temperaturi foarte scăzute, de până la -10 grade Celsius.

Camera LUMIX GH5 este prevăzută cu un locaș dublu pentru card de memorie SD, compatibil cu UHS-II de înaltă viteză și capacitate ridicată, pentru prima dată la camerele digitale LUMIX. Utilizatorii pot alege cu ușurință metoda de înregistrare, în Relay Rec (înregistrare releu), Backup Rec (înregistrare de rezervă) sau Allocation Rec (înregistrare cu alocare).

LUMIX GH5 are un LVF cu un raport de grosisment extraordinar de înalt, de aproximativ 1,52x/0,76x (echivalent 35 mm). Afișajul OLED de mare viteză și înaltă precizie oferă o rezoluție înaltă de 3.680K puncte și un câmp vizual de 100%. Datorită sistemului de control tactil de tip static, monitorul rabatabil de 3,2 inci, cu o rezoluție înaltă de 1.620K puncte, obține un câmp vizual de aproximativ 100%.

În plus, declanșatorul este garantat pentru aproximativ 200.000 de fotografii.

Expansibilitate, accesorii opționale, alte funcții

  • Camera LUMIX GH5 integrează conectivitatea Bluetooth 4.2 și Wi-Fi® 5GHz (IEEE 802.11ac) pentru a oferi o experiență de înregistrare mai flexibilă și transmiterea instantanee a imaginilor datorită operării ușoare.
  • Camera LUMIX GH5 este compatibilă cu noul grip cu acumulator suplimentar DMW-BGGH5. Utilizând două acumulatoare, unul în cameră și grip, sistemul DMW-BGGH5 prelungește durata de utilizare între două încărcări succesive, pentru efectuarea unor înregistrări mai îndelungate.
  • Adaptorul pentru microfon DMW-XLR1, disponibil opțional, este un  adaptor pentru microfon XLR, destinat înregistrării sunetului stereo de înaltă calitate.
  • Pentru economisirea energiei, camera intră automat în modul inactiv după ce senzorul LVF nu mai detectează ochiul. Sunt disponibile mai multe sisteme de declanșare cu camera LUMIX GH5: Un declanșator mecanic cu maximum 1/8000 sec, un declanșator electronic, cu maximum 1/2000 sec, care poate fi utilizat cu blițul, în același timp suprimând șocul de declanșare, și un declanșator electronic fără șoc de declanșare, cu maximum 1/6000 sec. Actualizările de firmware vor adăuga: capacitate de înregistrare video 4:2:2 de 10 biți, Full HD (programat pentru aprilie 2017), înregistrare video All-Intra 4:2:2, de 400Mbps, de 10 biți, la 4K 30p/25p/24p; înregistrare video de înaltă rezoluție, Full HD, în modul Anamorphic; Hybrid Log Gamma în modul Photo Style care permite înregistrarea imaginilor video 4K HDR și tethering USB (toate programate pentru a doua jumătate a anului 2017).

UPDATE 05.05.2017

DC-GH5 Firmware Update Service Ver.1.1 for Expansion of 4:2:2 10-bit Video Recording Mode

Panasonic is announcing the new firmware update program Ver.1.1 for DC-GH5 to further enhance its performance. The new firmware Ver.1.1 enables 4:2:2 10-bit video recording in either FHD [MP4(LPCM)] / [MOV] and Anamorphic (4:3) mode, in addition to the existing 4K video recording mode.

4:2:2 10-bit FHD [MP4(LPCM)] / [MOV]

Item System frequency Size Frame rate Bit rate YUV/bit Image compression
[FHD/10bit/100M/60p] 59.94Hz
NTSC)
1920 x 1080 59.94p 100 Mbps 4:2:2/10 bit Long GOP
[FHD/10bit/100M/30p] 1920 x 1080 29.97p 100 Mbps 4:2:2/10 bit Long GOP
[FHD/10bit/100M/24p] 1920 x 1080 23.98p 100 Mbps 4:2:2/10 bit Long GOP
[FHD/10bit/100M/50p] 50.00Hz
(PAL)
1920 x 1080 50.00p 100 Mbps 4:2:2/10 bit Long GOP
[FHD/10bit/100M/25p] 1920 x 1080 25.00p 100 Mbps 4:2:2/10 bit Long GOP
[FHD/10bit/100M/24p] 24.00Hz
(CINEMA)
1920 x 1080 24.00p 100 Mbps 4:2:2/10 bit Long GOP
  • When [Miniature Effect] is selected for Creative Control Mode, you cannot select the items used for 4:2:2/10 bit motion pictures.

 4:2:2 10-bit Anamorphic (4:3) mode

Item System frequency Size Frame rate Bit rate YUV/bit Image compression
[4K/A/150M/30p] 59.94Hz
NTSC)
3328 x 2496 29.97p 150 Mbps 4:2:2/10 bit Long GOP
[4K/A/150M/24p] 3328 x 2496 23.98p 150 Mbps 4:2:2/10 bit Long GOP
[4K/A/150M/25p] 50.00Hz
(PAL)
3328 x 2496 25.00p 150 Mbps 4:2:2/10 bit Long GOP
[4K/A/150M/24p] 24.00Hz
(CINEMA)
3328 x 2496 24.00p 150 Mbps 4:2:2/10 bit Long GOP
  • [Anamorphic(4:3)] is available only when the camera is set to Creative Video Mode.
  • The firmware version 1.1 also includes following bug fixes:
  • A problem in which the exposure adjustment did not operate properly during live view standby under specific condition in using [Variable Frame Rate].
  • A problem in which afterimages appeared when recording video under high ISO sensitivity settings in using [V-LogL]
  • The new DC-GH5 firmware Ver 1.1 is scheduled to be released on 24 April, 2017 at the following LUMIX Customer Support website.

[products ids=125030171]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Thanks for this great post
    keep it up the work

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.