În septembrie 2015, Tamron anunța primele două obiective noi din seria SP (un 35mm și un 45mm), oferind o diafragmă luminoasă f/1.8 și stabilizare de imagine VC.

Zilele trecute, am avut ocazia să testăm obiectivul de 35mm pe străzile din București, iar mai jos vă împărtășim o scurtă opinie despre această experiență.

Vremea a ținut cât de cât cu noi, a fost senin dar frig, am reușit totuși să rezistăm ore bune pe afară, pe străzile din centru dar și prin parcuri sau în zona gării.

Am folosit obiectivul pe un body Nikon D750.

Înainte de toate, haideți să vedem câteva dintre caracteristicile principale ale lui Tamron SP 35mm VC:

 • distanță focală fixa de 35mm
 • diafragmă maximă f/1.8
 • compatibil full-frame și APS-C
 • distanță minimă de focus 20 cm
 • costrucție optică de 10 elemente, în 9 grupuri, două elemente de sticlă asferice, LD (Low Dispersion) și XLD (eXtra Low Dispersion)
 • filtru filet 67mm
 • stabilizare de imagine
 • greutate 450g

Construcție

Dacă în mod tradițional Tamron punea accent nu de puține ori pe dimensiuni și o greutate reduse, ceea ce a însemnat, de asemenea, că multe dintre produsele lor au folosit masiv materiale plastice (care îți dădeau senzația de ieftin, deși tehnic nu era nimic în neregulă), acest lucru s-a schimbat acum.

Tamron SP 35mm 1.8 Di VC USD folosește un corp metalic pe care îl simți bine în mână, fiind solid și destul de greu. Obiectivul este, de asemenea, rezistent la umiditate și praf.

Lentilele beneficiază de asemenea de trantamente anti-reflex pentru a minimiza reflexiile și flare-ul și pentru a proteja acum mai bine de amprente, picături de apă etc. Totul este sigilat și protejat cu inele de cauciuc pentru fotografia outdoor.

Calitatea imaginii, focalizare, detalii și bokeh

Focalizarea este rapidă și silențioasă, motorul de focus fiind binecunoscutul USD (Ultrasonic Silent Drive).  De fiecare dată când am prins clarul acolo unde am dorit, am rămas surprinși de acuratețea detaliilor. Cu cele nouă lamele de diafragmă, bokeh-ul obținut cu acest obiectiv este unul plăcut, soft.

Detaliile sunt destul de clare chiar și la diafragmă deschisă, iar aberațiile cromatice sunt destul de reduse. Acestea apar în zonele cu contraste puternice, însă acest aspect se poate rezolva ușor din procesare, Tamron colaborând cu Adobe și SILKYPIX Developer Studio 4.0.

La deschideri largi ale diafragmei, pe cer senin și soare, efectul de flare își face simțită prezența. Din pacate noi nu am avut nici parasolarul, care în mod normal este în pachet cu obiectivul. Efectul se poate observa în câteva dintre imagini, pe de altă parte însă poate fi folosit și în mod creativ, așa că nu ne-a dat prea multă bătaie de cap.

tamron sp 35mm

Nu am sesizat nici vignetare, ceea ce ni s-a parut excelent.

Ce ne-a plăcut:

 • autofocusul este foarte rapid și destul de silențios (Ultrasonic Silent Drive)
 • calitatea imaginii este foarte bună
 • materialul din care este produs este de calitate și rezistă la intemperii
 • vignetarea este aproape insesizabilă
 • sharpness ridicat începând de la f/1.8

Ce nu ne-a plăcut:

 • greutatea obiectivului (în jur de 450 g), dar care pe de altă parte poate fi un avantaj, având control mai bun datorita construcției mai robuste și poate echilibra mai bine aparatul
 • efectul de flare este destul de vizibil dacă nu are atașat parasolarul (cel de test a venit fără parasolar)

Înainte de concluzii, haideți să mai vedem o serie de fotografii realizate cu Tamron SP 35mm 1.8 Di VC USD:

Concluzii

Tamron SP 35mm 1.8 Di VC este un obiectiv extrem de versatil. În zilele cât l-am testat, nu am simțit nevoia unor alte obiective. De altfel, se știe că focala de 35 de mm este cea preferată pentru fotojurnalism, iar fotografia de stradă nu face nici ea excepție. Claritatea imaginii, focalizarea rapidă și faptul că are stabilizare vă va ajuta să vă descurcați în orice situație, fie că aveți lumină din plin sau afară s-a înserat. Obiectivul este destul de greu, mai ales că l-am folosit împreună cu un Nikon D750, însă construcția de calitate este importantă, iar faptul că este rezistent la umiditate și praf primează, în special când te plimbi pe străzi și se poate porni oricând ploaia.

Text și fotografii de Iulian Niță și Cosmin Gârleșteanu.


Produse

Tamron 35mm Nikon

Tamron 35mm Nikon

indisponibil
29550lei

Tamron SP 35mm f/1.8 Di VC USD face parte din noua generatie de obiective Tamron SP (Super Performance) care sunt concepute pentru a furniza un nivel de rezolutie exceptionala, pe masura senzorilor fo....

Vezi detalii
Tamron 35mm Canon

Tamron 35mm Canon

indisponibil
29550lei

Tamron SP 35mm f/1.8 Di VC USD face parte din noua generatie de obiective Tamron SP (Super Performance) care sunt concepute pentru a furniza un nivel de rezolutie exceptionala, pe masura senzorilor fo....

Vezi detalii