10 sfaturi pentru fotografii de Craciun si amintiri de neuitat

Sarbătorile nu ne lasă niciodată fără amintiri și, fiind cam singura perioadă din an în care putem într-adevăr să profităm de compania celor dragi, de ce să nu rămânem și cu fotografii pe măsura momentelor petrecute? F64 îți urează sărbători cât mai frumoase venind ca de obicei, cu sfaturi pentru a fotografia.

De la mese lungi întinse, la cadouri sub bradul luminos, nopțile târzii și băuturile calde, decorațiuni care mai de care mai sofisticate și plimbări în care te simți pe jumătate înghețat și pe jumătate fermecat de decorațiuni, citeste mai jos ce trebuie să ai în vedere pentru a surprinde elementele cheie ale acestei perioade.

  • Fă-ți temele
  • Surpinde pregătirile
  • Surprinde momente, nu doar portrete
  • Luminile și pomul de Crăciun
  • Umple cadrul, dar păstrează echilibrul
  • Blur-ul este interesant, dar bokeh-ul este minunat
  • Incearcă și macro
  • Totul se rezumă la detalii
  • Explorează-ți cartierul

#1 Fa-ti temele!

fotografii craciun

 

Teme, organizare si planificare de Craciun? Suna cam rigid, nu-i asa? Ei bine, nu te speria, nu este chiar atat de rau pe cat pare. Cand ne referim la “teme” ne referim la faptul ca trebuie sa stii stadiile sarbatoririi. Ce inseamna asta? Inseamna o serie de momente pe care sa nu le ratezi: atunci cand se desfac cadourile, cand se vor prepara cozonacii si sarmalele etc. Fa-ti o lista cu fiecare moment emblematic al Craciunului, pentru a fi pregatit sa il surprinzi in fotografii de album.

De asemenea, asigura-te ca ai destui acumulatori si destule carduri de memorie la dispozitie.

Gandeste-te si la lumina in care vei fotografia. Ai nevoie sa stii ce setari sunt necesare, astfel incat sa nu alterezi atmosfera locurilor, obtinand in acelasi timp imagini clare si corect expuse.

#2 Surprinde pregatirile

Fii acolo cand se pregatesc cadourile sau se impodobeste bradul, vei avea destul timp sa-l fotografiezi gata facut dupa. Fii atent la momentul in care se pune masa, la cel in care se scot cozonacii din cuptor, la cum a fost decorata salata de boeuf. Daca Mos Craciun a venit, tu trebuie sa fi cel care ii va putea arata lui cat de incantati au fost copii de cadourile primite. Aburul vinului proaspat fiert, datul zapezii din fata casei, curatenia aproape militareasca, toate acestea te pot ajuta sa ingheti in timp niste amintiri de neuitat!

#3 Surprinde momente, nu doar portrete

Sa ii rogi pe cei dragi sa stea drepti la poza nu-ti va satisface scopurile creative prea mult. Incearca, in schimb, sa-i “vanezi” facand diverse lucruri si sa te concentrezi mai degraba pe actiunea si contextul in care ei fac anumite gesturi. Ce inseamna asta? Inseamna ca daca toata lumea da noroc, ai putea sa te concentrezi pe acei cativa stropi care sar din pahare si mai putin pe zambetele lor. Sa-i surprinzi bucurandu-se de cadouri fara sa centrezi cadrul pe ei, ci mai degraba sa ii incadrezi intr-o compozitie echilibrata.

#4 Luminile si bradul de Craciun

Jocuri de lumini, contraste de fundal, lumina ambientala, luminitele surprinse prin oras. Fotografierea bradului si a luminlor este putin mai complexa, asa ca ti-am pregatit un articol special pentru aceste doua lucruri.

#5 De sarbatori umple cadrul, dar pastreaza echilibrul

Nu trebuie nici sa surprinzi prea multe elemente intr-o imagine, dar nici sa lasi un spatiu negativ mare, daca el nu are cu ce sa se echilibreze. De obicei, poti simti in momentul declansarii daca compozitiei ii lipseste ceva, daca nu se autosustine. Pastreaza in gand faptul ca mereu e loc de mai bine si misca-te sau roaga subiectii sa o faca, astfel incat sa obtii echilibrul dorit.

#6 Blur-ul este interesant, dar Bokeh-ul este minunat!

Cine spune ca trebuie sa ai mereu un punct de focus? Profita de bokeh pentru a obtine efecte abstracte si interesante cu lumini, umbre si obiecte. Uita putin de regulile de baza ale fotografiei, distreaza-te!

#7 Incearca si close-up sau macro

In cealalta extrema, avem si fotografia close-up sau chiar macro, pe care nu strica deloc sa o incerci. Gandeste-te putin mai departe si vezi ce fel de texturi poti obtine, de la decoratiuni, la mancare, la haine si obiecte, atmosfera de sarbatoare oricum nu va disparea, o vei face doar putin mai creativa.

#8 Totul se rezuma la detalii

Pana la urma ele intretin aceasta atmosfera de Craciun. Lasand deoparte partea de macro si axandu-ne pe simplitatea unor lucruri precum mainile gratiose care toarna vin in pahar, farfuriile festive la lumini de lumanare, parul ciufulit de dimineata, inainte sa inceapa pregatirile, momentul in care toata lumea se aranjeaza ca sa arate cat mai bine pe seara, alegerea pantofilor sau a puloverului (chair si modelul de pe el), toate aceste elemente pot construi cadre interesante.

#9 Exploreaza-ti cartierul

Iesi la o plimbare cu restul familiei sau prietenilor atunci cand merg la cumparaturi (apropo de pregatiri), daca nu-ti place sa mergi singur, in frig. Suntem siguri ca locul in care stai are multe oportunitati fotografice de oferit, mai ales in aceasta perioada, datorita decoratiunilor.

BONUS – #10 Nu-ti abandona amintirile in PC. Printeaza!

La F64 credem inca in printing, iar in urma cu 2 ani am lansat si un serviciu dedicat: serviciul de printing.

Simplu de utilizat, serviciul Printing F64 (disponibil atat online, cat si in magazin) vine in sprijinul tau si te ajuta sa dai viata oricand fotografiilor prin intermediul ultimelor tehnologii de printare. Ai posibilitatea sa printezi fotografii de la 10×15 cm pana la 100×150 cm, pe hartie fotografica sau pe canvas. Fotografiile pot fi ulterior caserate* pe mousse si/sau inramate special pentru printurile de dimensiuni mari, iar livrarea este asigurata la nivel national.

Adaugi, personalizezi, printezi. Simplu si rapid.

In plus, orice fotografie de familie sau cu prietenii merita un loc pe frigider cu ajutorului unui fotomagnet. Ca sa nu mai vorbim de fotocarti, mai ales ca la final de an putem aduna in ele atatea si atatea amintiri 🙂

Oricare ar fi optiunile tale, te asteptam cu drag sa printezi.

BONUS! Ca să surprinzi momente cât mai frumoase în această iarnă ți-am pregătit un ghid cu adevărat special!

De ce sa descarci acest ghid?

Sărbătorile nu ne lasă niciodată fără amintiri. Fiind cam singura perioadă din an în care putem întradevăr să profităm de compania celor dragi, de ce să nu rămânem și cu fotografii pe măsura momentelor petrecute? Vei găsi în acest ebook o mulțime de informații despre cum să creezi amintiri magice în fotografii care surprind spiritul acestei perioade.

 

În acest ghid foto urmează să afli:

 Sfaturi generale pentru fotografii de Crăciun și amintiri de neuitat

 Sfaturi utile pentru fotografierea pomului de Crăciun

 7 sfaturi pentru fotografierea mesei de Crăciun

 Tips & tricks pentru fotografierea ploii

 Cum alegi un cadou pentru cineva pasionat de foto-video

 BONUS! Fotografii reusite cu artificii!

F64 iti ureaza sarbatori frumoase!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.