Scurt review Panasonic Lumix LX15

Postat de: F64 F64

Noua Panasonic Lumix LX15 (sau Lumix LX10, in anumite zone de pe glob) este o compacta premium de care am ramas destul de placut impresionati, dupa ce am avut ocazia sa o testam timp de 3 zile.

Am realizat cu ea in special fotografii de strada, iar faptul ca este extrem de compacta ajuta foarte mult fotograful in a intra pe modul „invizibil”.

Pe scurt, Panasonic Lumix LX15 incorporeaza un senzor MOS de 1 inch, 20.1 de MP, stabilizare pe 5 axe, zoom optic 3x, un obiectiv Leica foarte luminos (f/1.4-f/2.8, in functie de focala aleasa), un ecran rabatail, functiile 4k si post focus, controale intuitive si multe alte lucruri despre care povestim in randurile ce urmeaza.

Constructie si control

In ciuda dimensiunilor mici, aparatul are o greutate care iti da senzatia de solid si durabil. Exteriorul nu este texturat in vreun fel si poate fi destul de alunecos in anumite situatii, asa ca noi am recomanda utilizarea unui strap sau a altor accesorii de prindere.

Ecranul este luminos si clar, si este foarte receptiv ca touchscreen. Aveti posibilitatea de a seta punctul de focalizare automata, precum si sa navigati prin meniuri sau sa-l utilizati in timpul redarii pentru a face trecerea intre fotografii.

Intrucat aparatul dispune de doua inele de control, unul dintre ele pentru diafragma, este foarte usor sa schimbi diafragma rapid, adaptandu-ti campul de profunzime dupa subiect si situatiile care se de desfasoara in spatiul urban.

Majoritatea butoanelor si rotitelor de control sunt dispuse pe partea dreapta a aparatului, fiind foarte usor de manevrat pentru orice setare dorim sa schimbam, chiar si cu o singura mana. E ceva mai greu daca esti stangaci probabil, la noi nu a fost cazul.

Celuilalt inel de control ii pot fi atribuite diverse functii, noi l-am folosit pentru a modifica/controla zoom-ul.

Situatii de fotografiere

Intrucat in cele 3 zile vremea nu a tinut deloc cu noi, toate imaginile sunt realizate in conditii meteo de cer mohorat, cum e de altfel perioada de trecere dinspre toamna spre iarna.

Culorile sunt insa pline, placute, asa ca e sigur ca intr-o zi cu soare lucruri ar arata si mai bine de atat.

Spinning

Fiind un aparat usor, Panasonic Lumix Lx 15 iti da ocazia sa iti pui in evidenta creativitatea. Pentru realizarea acestei imagini, am rotit aparatul (spinning) pentru a da imaginii un plus de dinamica. Diafragma a fost setata la f/11, iar timpul de expunere la 1/15.

panasonic

Post Focus si 4k

V-ati imaginat vreodata ca puteti seta o focalizare clara pe subiectul vostru chiar si după ce ati realizat imaginile?
Noi da, insa tot am ramas surprinsi. Stiam de aceasta tehnologie de la Panasonic, disponibila de altfel si pe modele precum GX8, G7, GH4, FZ300, TZ800 si altele, dar cand vezi “miracolul” producandu-se in fata ta, nu poti sa nu spui “uau”.

Probabil ca nu va abuza nimeni de aceasta functie, insa e o experienta cu totul noua, care iti ofera multa libertate. Te poti concentra in voie pe ce vrei tu, scapand de grija de a nu uita de o setare sau de a gresi la focalizare.

Puteti afla mai multe despre cum functioneaza aici.

Modul 4K Photo va permite sa extrageti rapid si usor o fotografie dintr-un video 4k, existand trei metode diferite de a face acest lucru. In plus, aveti posibilitatea sa salvati imaginea pe care o doriti direct in aparatul de fotografiat.

Lumix LX15 poate de asemenea converti si fisierele RAW direct din camera, dar nu va veti dori neaparat asta, daca preferati sa faceti singuri anumite ajustari in post-procesare. In schimb, atunci cand suntem pe fuga sau nu avem la dispozitie anumite soft-uri de editare, functia se poate dovedi utila.

Dispune de conectivitate Wi-Fi, foarte usor de configurat folosind un QR code, iar aplicatia Panasonic Image App permite fotografierea in mod remote (de la distanta), precum si transferarea imaginilor pe telefon sau tableta.

Pentru test, am fotografiat  si la interior, in special in statiile de metrou, unde conditiile de iluminare sunt vitrege.

De asemenea, ne-am plimbat in cele doua zile pe strazile din Bucuresti si prin parcuri.