4 idei de fotografii pentru 1 Decembrie

Pregătirile pentru Ziua Națională și sărbătorile de iarnă sunt în plină desfăşurare, în întreaga țară. Pe mai toate bulevardele mari din orașe, se lucrează la montarea luminiţelor de Crăciun iar in diverse piețe iau formă ușor, ușor, târgurile, brazii și alte spații dedicate activităților de Crăciun.

Înainte de sărbători însă, orașele vor fi împânzite de tricolor, căci 1 decembrie bate la ușă. Ziua Națională este întotdeauna un motiv de bucurie, nu doar pentru că marea majoritate avem o zi liberă, ci și datorită numeroaselor evenimente care au loc.

Cu acest prilej, ne-am gândit la o serie de sugestii și idei pentru fotografii faine, în care să surprinzi spiritul patriotic, național, dar și pregătirile pentru sărbătorile de iarnă.

1 Decembrie: scurt istoric

Istoricul zilei, deși puțin controversat (Legea 10 din 1990 nu precizează semnificația sau motivul alegerii datei de 1 decembrie), face trimitere la Proclamația de la Alba-Iulia din 1918 (Marea Unire).

Până în 1947, Ziua Națională a României se sărbătorea pe data de 10 mai, dată instaurată încă de la venirea pe tronul țării a Regelui Carol I.

Primul 1 Decembrie ca zi națională a fost marcat la Alba-Iulia, în anul 1990.

Ce fotografiem de 1 Decembrie?

#1 Parada militară, tradiție an de an

1 decembrie

Pregătirile pentru defilarea din acest an sunt în toi conform diverselor surse mass media, iar spectatorii vor putea vedea și fotografia tancuri, transportatoare blindate, elicoptere și avioane militare și, mai ales, elita armatei române.

În București, anul acesta, parada de Ziua Națională se va desfășura la Arcul de Triumf.

Poți fotografia:

  • tehnica miltitară și militarii prezenți la paradă
  • mulțimea participantă: expresii, gesturi, ce fac oamenii cu această ocazie

Consultă site-urile locale și află când și unde se desfășoară parada în orașul tău. Ar fi bine să știi din timp care e traseul si să ajungi acolo mai devreme, pentru a te orienta și a găsi punctul de stație potrivit.

Pentru expresii din mulțime, indicat ar fi să nu rămâi într-un punct fix, pentru a avea în fotografii cât mai multe personaje diverse, fundaluri și gesturi diferite etc.

#2 Târgul de Crăciun

targul de craciun

În ultima vreme, târgurile de Crăciun au devenit o tradiție și în România, multe orașe din țară organizând astfel de evenimente.

La Sibiu are loc chiar a 13-a ediție,  reunind peste 80 de expozanți din țară și străinătate, cel mai mare număr de până acum, dar și atracții numeroase pentru copii. Pe lângă toate acestea, conceptul de iluminat este unul deosebit la Sibiu – o proiecție grandioasă pe toate clădirile din Piața Mare, lucru care va face ca centrul Sibiului să fie probabil cel mai luminos din țară.

Poți fotografia:

  • decorațiunile suspendate
  • atmosfera de la târg
  • bunătățile puse la vânzare și alte detalii interesante

Piețele festive sunt o adevărată explozie de culoare, iar această atmosferă magică merită imortalizată în fotografii. Din păcate aglomerația este un impediment, astfel că poate fi o idee să mergi să fotografiezi mai aproape de ora închiderii sau, de ce nu, pentru a reda iureșul de la târg, să iei cu tine un trepied și să folosești un timp lung de expunere sau chiar să încerci un timelapse.

#3 Luminițele de Crăciun

Începând cu seara de 1 Decembrie, e și momentul în care se aprind luminițele de Crăciun, moment așteptat îndelung mai ales de către cei mici, dar și de către fotografi.

Ca sfaturi generale avem așa:

  • profită de ora albastră, efectul va fi mult mai impresionant
  • nu uita de trepied sau sprijină aparatul pe ceva
  • ideal ar fi să lucrezi în modul manual, descoperind setările potrivite
  • joacă-te cu contrastul dintre prim-plan și fundal, cu bokeh-ul și blur-ul
  • dacă n-ai obiective suficient de wide sau spațiu să te miști cum vrei, încercă să faci panorame, pe care să le lipești apoi automat în soft-ul gratuit Microsoft ICE

idei foto

#4 Spiritul patriotic în peisajul urban

Până la aprinderea luminițelor, să ne amintim că de 1 Decembrie tricolorul va predomina în tot spațiul urban. Pe la balcoane, la geamurile autobuzelor, la mașini sau în mâinile copiilor. Nu rata astfel de cadre de atmosferă urbană în care predomină spiritul patriotic, ai ocazia să le surprinzi doar o dată pe an!

Iar dacă bucuria e în toi, pentru fotografi ea va fi chiar dublă! La F64 ți-am pregătit reduceri populare, așa că te așteptăm să vezi dacă îți face ceva cu ochiul.

Tu ce fotografii ai făcut de 1 Decembrie? Trimite-ne imaginile tale la blog@f64studio și le poți găsi selectate/publicate în galeria cititorilor, mai jos.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Stimați autori de articole de pe acest site !
    Nu contest abilitățile dvs. în materie de tehnică fotografică, dar când doriți să scrieți – de ex. – despre ziua națională a României – 1 decembrie – vă sugerez să efectuați o minimă documentare – via internet, e simplu – înainte să emiteți trăznăi de felul – „Istoricul zilei, deși puțin controversat (Legea 10 din 1990 nu precizează semnificația sau motivul alegerii datei de 1 decembrie)…”, păi oameni buni tot românul știe – sau ar trebui să știe – de ce ziua de 1 decembrie este atât de importantă încât a fost aleasă ca zi națională. Este foarte simplu: pentru că este o zi în care Țara a devenit întreagă…prin urmare dacă s-a făcut Mare România în ziua de 1 decembrie această zi privește pe toți românii. S-a renunțat la revenirea zilei de 10 mai ca zi națională, deoarece respectiva zi – 10 mai – privea doar pe românii din vechiul regat (Muntenia și Moldova unite) adică atunci când a fost întronat ca domnitor Carol I. Cine sugerează că ziua de 1 decembrie „nu prea ar fi bună” ca zi națională a României, ori este „puțin controversată” ori nu știe ce s-a întâmplat în 1 decembrie 1918, ori face jocul altor interese străine românilor. Prin urmare, ori vă limitați la articole din lumea foto, ori documentați-vă un pic înainte de a vă aventura în comentarii de felul celor din articolul de față…
    În rest să auzim numai de bine !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.