Expozitie la F64: "Romania prin ochii lui Sebastiaen"

Ca tot se apropie Ziua Nationala, avem bucuria de a gazdui in luna decembrie o expozitie de fotografie dedicata Romaniei, semnata Sebastian Vasiu.

Vernisajul va avea loc joi, 8 decembrie 2016, incepand cu ora 19, in sala expozitionala din Bd. Unirii nr.45.

Exponatele vor ramane pe simeze timp de o luna, respectiv pana pe 8 ianuarie 2017.

Inainte de toate insa, haide sa-l cunoastem putin mai bine pe Sebastian, caruia i-am luat un scurt interviu:

#1 Cum a aparut pasiunea pentru fotografie?

Pasiunea pentru fotografie s-a “(re)aprins” o data cu intalnirea, in mod intamplator, a lui Sorin Onisor la un workshop la Tibanesti in 2013. Participam la un alt workshop, de tehnici de construire cu materiale naturale (argila, paie, etc) – o alta pasiune de-a mea – cand dupa o discutie cu Sorin care organizase in acelasi loc (Conacul Carp din Tiganesti) o tura foto, am renuntat la participarea pentru care venisem si am ramas alaturi de trupa lui cateva zile. Atmosfera rasaritului, cea a apusului, plus momentele de interactiune cu oamenii simpli, povestile lor, m-au facut sa raman dedicat fotografie de atunci si pana azi.

#2 De ce o expozitie despre Romania? Si la ce ar trebui sa se astepte vizitatorii sa vada?

Toate expozitiile mele de pana acum au fost despre Romania: ex: “Romania din colt in colt” – 2014, “Romania, oameni si locuri” – 2014 (impreuna cu Sorin Onisor si Bogdan Comanescu), “Cui ii apartine patrimoniul?” – 2015 etc.

In primul rand pentru ca sunt patriot, in al doilea rand pentru ca fac fotografie de: peisaj, travel/calatorie sau fotografie documentara: arhitectura sau fotojurnalism rural.

De data aceasta am selectat unele dintre cele mai reprezentative peisaje de-ale mele, nu din punct de vedere al atractivitatii locului/obiectivului turistic, ci din punct de vedere al abordarii fotografice, mai precis al prelucrarii imaginilor. Astept astfel ca vizitatorii sa descopere o alta perspectiva asupra fotografiei de peisaj, cu fotografii alb-negru majoritatea si cu un contrast aparte.

#3 Pe unde nu ai fost prin Romania si ti-ar placea sa ajungi sa faci fotografii?

Nu am ajuns pana acum in Muntii Ceahlau si Masivul Retezat chiar daca cel din urma e “la doi pasi” de locul meu natal, Orastie. Deci pe viitor imi doresc foarte mult sa merg de mai multe ori acolo, chiar daca e putin “peste mana” din Bucuresti, unde stau acum. As vrea sa explorez Delta Dunarii mai mult si Marea Neagra. Altfel cred ca am batut tara “in lung si-n lat” din Maramures pana in Bucovina, de la mare pana in Banat. Pe langa alte locuri minunate pe unde am colindat cum sunt: Tinutul Secuiesc, Tara Hategului, tinuturile sasesti din Ardeal/Transilvania (Biertan, Viscri, Sibiu, etc), Muntii Fagaras, Muntii Bucegi, Muntii Rodnei, – locurile mele de suflet raman: Fundatura Ponorului, Tarsa si Sarmizegetusa Regia din Muntii Orastiei.

Mai multe despre Sebastian Vasiu

Sebastiaen alias Ionut Sebastian Vasiu s-a nascut in Transilvania la Orastie, in anul 1977.

In perioada facultatii de arhitectura pe care a absolvit-o la Timisoara inclinatia sa catre fotografie a aparut in primul rand ca o necesitate.

Iansa, intalnirea cu Sorin Onisor in 2013 a fost hotaratoare si marcanta in dezvoltarea pasiunii extraordinare pentru fotografie a lui Sebastian.

Cooptarea in ultimii ani in cadrul celor mai importante festivaluri de fotografie din Romania – Photo Romania Festival si Bucharest Photo Week – a insemnat pentru Sebastian inceputul incununarii muncii depuse pentru fotografie. Au urmat si alte expozitii de fotografie individuale sau colective atat in tara: Bucuresti, Iasi, Petrosani, Cluj, Timisoara, cat si in strainatate (ex. Poznan, Polonia).

Ca membru in AAFR, lucrarile sale sunt acceptate si premiate in cadrul tot mai multor saloane internationale de fotografie avand ca patronaj: FIAP, PSA sau GSU. Devine in paralel membru si al asociatiei Photographic Society of America.

Lucrarile sale sunt publicate in reviste ca: Landscape Photography Magazine sau 1X Magazine. Intre timp a fost cooptat ca Editor in echipa celui mai cunoscut site de fotografie artistica: 1x.com.

Pe langa activitatea fotografica propriu-zisa din cadrul numeroaselor incursiuni fotografice, Sebastian este permanent in slujba promovarii artei fotografice si a Romaniei. A creat acum cativa ani comunitatea online “Fotografia Romaneasca” si anul acesta impreuna cu Catalin Mos, revista online Fotografia Romaneasca si concursul “Un milion de locuri de vazut prin Fotografia Romaneasca”.

De curand a fost cooptat ca membru in echipa de jurizare a Concursului Labyrinth 2016 Ed.II si curator al unei expozitii personale de fotografie a unei tinere artiste. De asemenea, este membru in juriul concursului Misiune Fotografica 0015 – 2016 organizat de F64.

Ne vedem pe 8 decembrie, la F64!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.