7 lucruri de stiut cand fotografiezi jucarii

Postat de: F64 F64

Jocuri si jucarii exista din cele mai vechi timpuri si in culturi foarte diferite. Ele variaza de la unele foarte simple la altele foarte complexe: de la un simplu bat, care in imaginatia unui copil poate fi un calut, la aparate mecanice complicate, de ultima ora. Prin urmare, orice obiect cu care un copil se poate juca si distra devine o jucarie. Si intrucat e in firea omului sa caute modalitati de a se distra, este foarte probabil ca jucariile sa fie la fel de vechi ca si omul.

In plus, cine spune ca cei mari nu se mai joaca? Sau ca nu si-au pastrat colectiile din copilarie undeva acolo, pe un raft sau intr-o cutie de sub pat?

Jucariile ne evoca amintiri, sentimente si ganduri din trecut, din perioada speciala a copilariei. Aceste emotii ar fi ideal sa fie redate si in imagini, lucru pe care il poti face printr-o compozitie potrivita, un fundal care sa puna in evidenta produsele si incadrari adecvate.

Din acest acest articol afli cum poti realiza fotografii reusite cu diverse jucarii, de ce echipament ai avea nevoie si o serie de sfaturi de baza, de la importanta fundalului la atentia pe care o poti acorda detaliilor.

Fotografierea jucariilor – echipament foto

La nivel de echipament, ca in cazul majoritatii fotografiilor de produs, veti avea nevoie de:

  • trepied
  • lumini/blituri (sau poti alege si un spatiu cu ferestre mari pentru a putea beneficia de lumina naturala)
  • un obiectiv luminos, cu o diafragma cat mai deschisa pentru a obtine un bokeh* frumos
  • un obiectiv de macro, pentru obiecte foarte mici

*Ce este bokeh-ul?

Termenul bokeh deriva din japonezul boke (neclar, confuz) si se refera la modul in care sunt redate in fotografie planurile mai apropiate, respectiv mai indepartate fata de planul asupra caruia s-a facut focalizarea. Altfel spus, bokeh-ul defineste forma, marimea si geometria zonelor care se afla in afara campului de profunzime, respectiv acel efect de flu din fundalul imaginii care nu reprezinta decat o estompare, o fluidificare a contururilor.

7 tips & tricks pentru fotografierea jucariilor

In general jucariile ofera destul de multa flexibilitate atunci cand vorbim despre incadrare si punct de statie. Mai jos, ti-am pregatit cateva sfaturi de avut in minte atunci cand fotografiem astfel de obiecte, pentru a obtine imagini cat mai reusite:

#1 Important! Fundalul sa nu fie prea aglomerat. Atentia trebuie sa cada pe produs, nu pe recuzita. Asa ca mai putin e mai mult, evita suprapunerile peste alte obiecte si incearca sa simplifici cat mai mult imaginea.

#2 Nu uita sa ai in vedere si detaliile, fie ca vorbim de textura jucariilor, de hainutele papusilor sau detalii precum rotile, in cazul masinilor.

#3 Atentie mare si la modele, daca este cazul. Ideal ar fi a avem imagini in care copiii sunt modelele care manevreaza jucariile, acestea fiindu-le adresate.

#4 Joaca-te cu recuzita, cauta sau realizeaza diverse props-uri interesante , care sa puna in evidenta jucariile, lasandu-le sa isi spuna povestea.