10 Modalitati de a castiga bani din fotografie

Ne-a placut foarte tare articolul acesta de pe Adorama, motiv pentru care am decis ca este cazul sa facem o adaptare in limba romana, potrivita si pentru lumea foto din tara noastra.

Majoritatea oamenilor care se apuca de fotografie, o fac din pasiune, nu pentru bani – cel putin la inceput. In plus, exista si stigma “artistului muritor de foame”, care le cam taie din elan celor care ar vrea sa faca fotografie doar pentru rasplata monetara.

Din fericire, fotografia a devenit ceva foarte accesibil si un mijloc artistic prin care poti castiga relativ usor fata de altele, cum ar fi, din pacate, pictura sau sculptura, care se vand mult mai greu.

Esti pregatit sa-ti transformi hobby-ul intr-o adevarata cariera? 

#1 Sedinte foto pentru clienti

 

Ar fi ideal daca ai avea si propriul tau studio. Cu toate acestea, multi oameni prefera sa fie fotografiati chiar afara, asa ca daca nu ai un buget suficient de mare pentru a inchiria o locatie pe post de studio, nu ai de ce sa te descurajezi! Mediul inconjurator este plin de surprize, care te pot ajuta sa creezi fotografii uimitoare.

Tipuri de sedinte foto pe care le poti face:

  • De maternitate/cu nou nascuti/copii etc.
  • Cu animale
  • Portrete de familie sau portrete pur si simplu
  • Fotografia de produs
  • Fotografia culinara
  • Fotografia fashion/beauty

Depinzand de tipul de sedinta foto, poti cere cel putin cateva sute de lei clientului. Cel mai bine este sa te documentezi putin inainte, ca sa afli cam care este pretul local al unei sedinte foto.

#2 Ca sa ai cu ce sa fii recomandat, ai nevoie mai intai de un portofoliu

F64 a fost cu un pas inainte si ti-a pregatit deja doua articole, ghiduri pentru realizarea unui portofoliu puternic – partea I si partea a II-a.

Nu sunt de neglijat nici promovarea online, creeaza-ti o pagina de Facebook, un cont de Instagram, un blog sau chiar un site! Cu cat vede mai multa lume ceea ce faci, cu atat vei avea mai multi clienti!

#3 Vinde-ti fotografiile online!

Sunt multe site-uri precum 500px, (iStockBigStock, si ShutterStock)pe care poti incarca cate fotografii doresti. Poti inclusiv sa vinzi fotografiile tale de pe Flickr prin Getty Images daca le oferi licenta. Nu este nimic complicat, dar iti recomandam sa citesti cu atentie cerintele unui site inainte de a incepe sa postezi pe el, fiecare are cerinte diferite, iar unele s-ar putea chiar sa nu-ti foloseasca in functie de ce fel de fotografie faci.

#4 Inscrie-te in concursuri foto!

Lasa gandurile negre cu privire la faptul ca nu esti suficient de bun! Nu ai de unde sa stii! In plus, un concurs foto nu-ti dovedeste valoarea, ci doar iti arata nivelul la care te-ai putut ridica in momentul respectiv. Daca nu castigi, foarte bine, mai este loc de a invata si a deveni din ce in ce mai bun, iar daca castigi felicitari, insa nu te plafona!

F64 este renumit pentru concursurile sale foto. În plus, sunt foarte multe concursuri internationale cu premii generoase si fotografi din toata lumea de la care poti invata.

#5 Freelance-ul este mereu o optiune

Poti face fotografii pentru diverse reviste, ziare, clienti si proiecte. Aplica la reviste, trimite poze. Practic, tot ceea ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca ai un portofoliu puternic si apoi sa-l trimiti la cat mai multe publicatii, spammeaza pe toata lumea, ceva sigur o sa iasa!

#6 Nu neglija posibilitatea de a avea expozitii

O combinatie dintre freelancing si portofoliu. Concepe un proiect, apoi trimite-l la toate localurile si galeriile care-ti vin in minte. Foloseste crowdfunding sau cauta sponsori pentru printuri si, voila, ai o expozitie unde iti poti vinde lucrarile!

#7 Paparazzi de profesie

Investeste intr-un DSLR, un tele, ce-i drept si o compacta iti poate fi de ajutor. Informeaza-te despre cum poti lucra pentru presa, fa putina documentare in ceea ce priveste politica, vedetele si cam orice altceva ce are succes la TV. Ia un curs de public speaking, daca nu esti foarte increzator in felul in care comunici cu oamenii, fiindca o aparenta prietenoasa si sarmanta te va ajuta sa fotografiezi in acest mediu!

Lucreaza impreuna cu alti fotografi, sunt usor de gasit si iti pot oferi sfaturi. In plus, cine stie, poate chiar veti face o echipa buna!

#8 Fotografia de eveniment, de orice fel.

De la nunta pana la concerte, F64 te poate ajuta sa obtii acreditare prin cursuri, iar apoi tu vei putea infiinta un PFA pe activitati fotografice, dupa care sa mergi la cate nunti, concerte si orice alt fel de evenimente vrei pentru a castiga niste bani in plus!

#9 Creeaza-ti propria afacere

Daca te folosesti cum trebuie de toate lucrurile mentionate mai sus, indata ce le vei avea pe toate bifate, vei putea fi sigur ca ai un site care inspira profesionalism si un portofoliu puternic, care te vor ajuta sa obtii proiecte bine platite si clienti de incredere! Atentie insa, lucreaza in acelasi timp la stilul tau! Cu cat esti mai usor de recunoscut ca autor prin simpla observare a unei fotografii, fara watermark, cu atat vei fi mai solicitat.

Va fi ca si cum ai avea o cofetarie care face prajituri nemaivazute, toata lumea va vrea sa cumpere de la tine! Asa functioneaza si in arta (in fond exista arta culinara), drept urmare, este foarte util sa-ti construiesti o nisa.

Tu ce alte modalitati de a face bani din fotografie stii? In afara de, vorba unui banc, vanzarea echipamentului foto din dotare? Scrie-ne si povesteste-ne cum ai reusit sa faci bani din fotografie.

Fiindca ne-am bucurat foarte mult de feedback-ul la acest articol, am hotarat sa luam in calcul si sugestiile voastre printr-un mic “update” la articol.

Modalitati bonus

#11 Fotografia turistica/de calatorie

Daca deja nu te mai poti numi fotograf incepator, ti-ai format o anumita imagine, ai un site bine pus la punct, si un portofoliu stufos iti recomandam sa incerci si fotografia de calatorie. Asa vei iesi din zona de confort si vei putea sa lucrezi in continuare la proiectele tale obisnuite, doar ca in locuri cat mai diverse cel putin cultural vorbind.

Cum te poti apuca de fotografia turistica sau de calatorie? Este destul de simplu, dar ai nevoie de multa perseverenta si disciplina.

  • Blogging. Ai un site deja, nu strica sa ii creezi o sectie dedicata doar jurnalului tau fotografic de calatorie, sau sa iei legatura cu alte bloguri de travel si sa vezi la ce intelegeri poti ajunge cu ei.
  • Pentru diverse reviste. Tot din sfera blogului intr-un fel, diferenta se face atunci cand ce este scris si fotografiat se tipareste si distribuie fizic. 
  • Youtube. Mici vloguri din aventurile tale fotografice!
  • Stock

Toate acestea le poti face fiind angajat, sau freelancer. Depinde de ce alegi tu si de oportunitatile care-ti ies in cale.

Tot fotografia de calatorie ne aduce la urmatoarea sugestie adusa de voi:

#12 Workshop-uri

Dupa ce ai vizitat locurile la care intr-o perioada doar visai, te poti intoarce sa ne povestesti despre asta si sa ne inveti lucruri noi. Cu toate acestea daca ai si alte tipuri de fotografie ca punct forte, poti, evident sustine workshop-uri si pentru acelea.

Cum poti ajunge sa ai propriul tau workshop?

  • Intereseaza-te despre cele mai mari manifestatii locale (mai intai) despre arta vizuala sau fotografie. In Romania au luat amploare foarte multe festivaluri de fotografie in ultimii ani. Poti lua legatura cu organizatorii oricand.
  • Sau ne poti contacta pe seminarii@f64studio.ro si ai sanse sa devii lector F64. Va fi nevoie sa trimiti un model de structura pentru curs si de un portofoliu.

Tematica, cerintele si tipul de organizare depind de tine si de lucrurile pe care le stabilesti cu organizatorii evenimentului, galeriei sau magazinului cu care te asociezi.

F64 va multumeste pentru sugestii! Daca iti mai vin alte idei in minte, nu uita sa le impartasesti cu noi. 🙂

Alți fotografi au mai citit și:

12 Comments

  • Daca imi pun fotografiile pe un site gen shutterstock, conteaza cu ce sunt facute ? de ex nu se accepta cu telefonul numai cu camera foto

  • ma numesc stefan otalas si mi_asi dori foarte mult sa castiga niste banuti vanzand fotografii pe net.eu am lucrat ca fotograf o perioada apoi am lucrat la combinatul siderurgi galati unde am suferit un grav accident de munca.acum am pensie mica si nu ma dscurc cu bani cine ma poate ajuta?ofer comision din castig astept raspuns la tel;07443836 multumesc

    • Buna, iti poti face cont pe diverse site-uri de fotografie de stock, precum 500px sau shutterstock.

  • Cred ca pasiunea este ceea ce conteaza si este mai presus de orice lucru. Fara exercitiu si perseverenta nu obtii nimic!

  • Multumesc pentru articol si ponturi- sunt interesante ideile de expozitie si workshop-uri. Recunosc ca nu ma raportez la ideea ca "nu se merita" care apare in cateva randuri in comentariile de mai sus…in sensul ca nu inteleg ce nu se merita: timpul? daca te pasioneaza il investesti oricum; aparatele de ultima generatie…? se pot face poze bune si cu aparate vechi, daca practici fotografia, probabil ai deja unul decent.

  • Un articol bine realizat, cu documentatie suficienta.Multumim!

  • Procentual, principalul mod de a obtine bani din fotografie este fotografia de nunta … de departe.

  • Nu se merita de loc..parerea mea..suntem o tara de fotografi…dar rupti in nadragi de foame!!

  • Ba se merita,doar daca încerci sa fii unul din cei mai buni :))

  • Sincer nu prea mai merită. E plin de fotografi, tehnologia evolueaza si trebuie sa investesti mai mult decat scoti. Am un prieten care și-a amanetat mașina pentru a își putea achiziționa o ultimă generație de aparat foto, nu i-au mers treburile și a trebuit să facă un alt împrumut, la bancă, pentru a își putea recupera masina.

    • Cei mai ciudati bani pe care i-am facut din fotografie au fost pentru iridologie.

  • Foarte util pentru crearea unor idei pe viitor de pus în practicã avînd în vedere cã sunt pasionat de acest domeniu ! Mulțumesc realizatorilor le doresc multe succese în toate planurile !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.