Accesorii si sfaturi pentru fotografii neinfricati iarna

In primul rand, inainte sa iesi la o tura foto iarna, trebuie sa te asiguri ca vremea este de partea ta in functie de ce idei ai. Daca vrei sa surprinzi peisaje spectaculoase, ninsorile sunt numai bune. Daca te intereseaza mai mult oamenii, sa dai o tura prin centrul vechi sau pe diverse stradute populate. Daca vrei sa surprinzi culori deosebite, fotografiind amiaza ai sansa sa surprinzi contraste fantastice.

Totusi, indiferent de ce fel de subiecte foto te gandesti sa abordezi, fotografiatul iarna poate fi un adevarat chin daca nu esti bine pregatit.

F64 ti-a pregatit cateva idei de accesorii menite sa te ajute sa te bucuri de iarna si sa surprinzi amintiri cat mai frumoase.

#1 Orice ai face, nu uita de manusi

Chiar nu conteaza cat de cald ti se pare ca este afara, manusile sunt musai daca nu vrei sa degeri sau sa dardai atat de tare incat sa-ti iasa toate fotografiile miscate.

Oare orice fel de manusi sunt portrivite? In situatii disperate, toate tipurile vor fi utile, dar F64 iti recomanda manusile cu degete detasabile ca sa-ti tii mainile calde cat nu fotografiezi si sa nu te incurci in butoare cand ai nevoie sa faci setari. In plus, daca ai un mirrorless cu touchscreen, vei putea sa faci focusul de pe display cu usurinta, din moment ce degetele sunt detasabile.

#2 Ia cu tine doar esentialul!

Nu are rost sa-ti umplii geanta sau rucsacul cu fel de fel de lucruri. Aparatul foto, cateva accesorii pentru el si portofelul/actele, ar trebui sa fie singurele care iti ocupa spatiul. Gandeste-te ca vei fi nevoit sa tot scoti si sa bagi lucruri in geanta/rucsac si oricum vei fi imbracat pana la refuz. Ca sa nu risti sa-ti scapi echipamentul foto pe jos mai bine te asiguri ca il pui la loc in rucsac fara prea multe batai de cap

Nu este recomandat nici sa-ti tii aparatul de gat, daca este foarte frig, fiindca multe dintre ele nu rezita foarte bine la temperaturi extreme.

Iata cateva genti foto de la F64:

#3 Filtrele si trepiedul iti pot fi de folos

Filtrele pentru aparatul tau foto ajuta la reglarea expunerii, unele chiar si la protectia obiectivului, precum si la surprinderea culorilor cat mai aproape de realitate. Contrastele sunt si ele imbunatatite datorita filtrelor graduale, celor de polarizare circulara si cele UV.

Iata cateva modele:

Daca chiar vrei sa depui un efort, iti poti lua si trepiedul. Este recomandat ca el sa aiba urmatoarele dotari pentru a fi mai stabil (totusi, trebuie sa te ocupi si tu de asta! Este foarte important cum il plasezi in asa fel incat sa eviti accidentele): rozete pentru zapada si sa fie din carbon fiindca are o greutate mai mica si pierde caldura mai greu.

Citeste mai mult despre filtre in articolele realizate de Dan Dinu pentru blogul F64.

#4 Lentile speciale, pentru cei care-si doresc sa faca fotografie cu telefonul

Vrei sa faci fotografii interesante, dar nu dispui de un aparat sau ti se pare mult prea complicat sa iesi cu el din casa iarna? Daca ai un telefon performant, F64 are exact ce-ti trebuie pentru a te folosi din plin de capacitatea lui.

Acum sigur nu vei mai rata nimic!

#5 Acumulatorul de rezerva la nevoie se cunoaste

Poate ai patit-o, sau poate nu. Iarna, datorita temperaturilor scazute, acumulatorii au tendinta de a se descarca mai rapid. Inchipuie-ti urmatoarea situatie: pleci de acasa la fotografiat. Faci o parte din cadre si deodata o lumina aparte iti dezvaluie o imagine mirifica. Duci aparatul la ochi si cand colo, simbolul bateriei descarcate isi face aparitia iar aparatul se inchide. Iti dai seama ca nu ai o rezerva la tine si  mai aveai de facut fix acel cadru visat, nu-i asa? Un scenariu care nu suna bine, dar o situatie care poate aparea frecvent.

Tocmai de aceea, nu strica sa investesti in unul sau doi acumulatori de rezerva, fie ei si replace. Indicat ar fi sa utilizezi acumualtorii originali, exista insa si inlocuitori buni din punct de vedere calitativ, la un pret bun.

F64 iti ureaza o iarna plina de inspiratie!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.