„The Anatomy of Decay” – Oliver Merce

Postat de: F64 F64

“Prin intermediul celor 111 fotografii alb-negru din cadrul cărții “The Anatomy of Decay”, Oliver Merce documentează vizual o istorie băgată sub preş, anesteziată împreună cu dramele ei uitate sau ignorate. Imaginile, realizate pe parcursul a doi ani, pichetează discret şi inflexibil memoria colectivă a cartierelor “Crivina” și “Orașul Nou”, ambele aparținând Aninei. Un timp al trăirii devine sub ochii noştri un timp al mărturisirii.

Deşi fotografia sa este una documentară solidă, frontală, bazată pe obiectivitate şi acurateţea observaţiei, ca modalitate de expresie Oliver Merce este mai degrabă un liric. Percepţia sa asupra lucrurilor nu deformează însă realitatea; doar o încarcă din când în când emoţional. Povestea nu e alcătuită din imagini disparate care pot fi citite oricum şi în orice ordine. Fotografiile sale au calitatea că vin şi pleacă înspre şi dinspre privitor. Sunt în acelaşi timp particulă (pixeli, peliculă, hîrtie), dar şi undă (emoţie, mesaj).” – Florin Șipoș

O serie cu fotografii din acestă carte a obținut Locul I la Categoria “Picture Story” în cadrul concursului de fotografie documentară “Premiile Mihai Vasile”. Seria a fost prezentată în numeroase publicații: Oitzarisme Photography Magazine, VICE, 121 Clicks, Dodho Magazine. De asemenea, fotografii din cadrul acestei cărți au fost prezentate în cadrul In-Out Transylvania Photo Festival, Festivalul de Fotografie “Secvențe” – ediția 2015 și Versus dar Împreuna – ediția 2015.