Portofoliu: De ce, cum si cand avem nevoie de unul? (II)

Saptamana trecuta am inceput discutia pe tema de ce, cand si cum ai nevoie de un portofoliu, inspirata din eseurile “Estetica in fotografie” de Alain Briot, un fotograf de origine franceza si stabilit in Satele Unite.

Articolul precedent vorbea despre: ce este un portofoliu, ce importanta au scopurile, intentiile si audienta in realizarea lui, ce este musai sa contina si daca in el isi au locul doar cele mai bune fotografii.

Astazi continuam ghidul cu urmatoarele:

portofoliu

#5 Cand este un portofoliu complet?

Un portofoliu este complet atunci cand consideri ca il poti prezenta audientei: “Deseori sunt intrebat daca putem adauga o fotografie mai tarziu. Asta ar fi echivalent cu a solicita editorului sa introduca unul sau doua capitole in romanul tau, la catva timp dupa ce acesta a fost publicat.” Daca simti nevoia sa adaugi inca o fotografie in portofoliu, este semnul ca esti pregatit sa creezi unul nou!

portofoliu

#6 Montez sau nu fotografiile pe paspartu?

Depinde de preferintele fiecaruia si de hartia pe care au fost printate fotografiile: “Daca fotografiile sunt imprimate pe hartie lucioasa sau semimata, este bine sa fie montate, deoarece se vor curba, in functie de umezeala din atmosfera. Daca folosesti hartie mata, nu este necesara montarea pe paspartu, poate doar inserarea unor file de protectie intre fotografii. Eu semnez fiecare fotografie, le numerotez si le stantez daca fac parte dintr-o editie limitata.”

portofoliu

#7  Trebuie sa aiba aceleasi dimensiuni?

Nu neaparat, aici din nou depinde de preferintele fiecaruia, dar si de paspartu. Daca nu folosesti paspartu, fotografiile pot avea aceleasi dimensiuni sau nu, este irelevant. Daca folosesti paspartu, ca sa nu te complici, poti achizitiona paspartu-uri de aceeasi dimensiune, dar taiate diferit. Adica, daca ai fotografii dimensionate intre A5 si A4, poti cumpara paspartuuri A3, taiate pentru fiecare dimensiune de fotografie. In acest fel, desi fotografiile sunt de marimi diferite, lucrarile in sine vor avea aceeasi dimensiune.

portofoliu

#8 Care este numarul ideal de fotografii pentru un portofoliu?

Este recomandat ca numarul fotografiilor sa nu fie mai mic de 10 sau mai mare de 25-30. Nu este recomandat sa fie mai mic de 10, deoarece publicul nu-si va putea forma o opinie despre ce fel de fotograf esti si nivelul la care te afli. De asemenea, mai mult de 25-30 de fotografii plictiseste audienta si nici nu-i ofera suficient timp pentru a acorda o atentie sporita fiecarei fotografii in parte.

expozitie

#9 Care este relatia dintre alcatuirea unui portofoliu si a unei  expozitii?

Probabil ca raspunsul la intrebarea asta nu o sa te satisfaca, dar cea mai vizibila diferenta dintre un portofoliu gata pentru public si o expozitie, este faptul ca, in timp ce audienta trebuie sa-ti “rafsoiasca” portofoliul pentru a-ti vedea operele, intr-o expozitie ele sunt deja pe perete. De asemenea, numarul recomandat de lucrari pentru o expozitie este tot undeva intre 10 si 30. Pot insa, daca este un proiect extrem de amplu, sau o expozitie de grup sa fie mai multe lucrari, dar numarul minim trebuie respectat.

portofoliu

#10 Cum fac selectia?

Selectia este cu atat mai buna, cu cat este facuta in mai multe etape. Daca ai o arhiva vasta, redu mai intai numarul la 100, apoi ia o pauza, de o zi, doua, cat ai nevoie, pentru ca asa le vei selecta mai obiectiv. Dupa zilele de pauza, redu numarul la 50 si apoi consulta-te (daca vrei) si cu oameni dragi si de incredere. Roaga-i sa-ti spuna ce fotografii ar pastra ei. Luand in considerare asta si facand din nou o pauza, din cele 50 de fotografii redu numarul in asa fel incat sa se incadreze intre 10 si 30, poti lua in calcul fotografiile selectate si de cei dragi sau nu. Cu toate acestea, merita macar sa te gandesti la de ce au facut ei selectia cum au facut-o pentru ca, desi au sau nu au experienta in materie de fotografie sau arta, este posibil ca ei sa-ti vada mult mai bine autuurile, deoarece ne fiind operele lor, vor fi mai obiectivi decat tine.

#11 Diversitatea

Daca-ti alegi sa faci o expozitie sau un portofoliu de portrete, nu le alege doar pe cele in “pozitia pozei de buletin”. Diversitatea este cheia unui proiect puternic, prin urmare: punctele de statie diferite, tipuri multiple de editare, sau setari, persoanele diferite, momente, emotii, expresii cat mai diverse te ajuta sa obtii un rezultat spectaculos!

“Crearea unui portofoliu este un lucru esential pentru un fotograf dedicat si devine o chestiune destul de simpla dupa ce ai indepartat tot felul de piedici artificiale. Iti permite sa vezi ce ai realizat pana in acel moment si cum ai evoluat. Te ajuta sa stabilesti incotro te indrepti. Intr-un anume fel, este o piatra de hotar, o marturie a ceea ce ai realizat pana in in acel moment. O data realizat, un portofoliu faciliteaza stabilirea unei cai de urmat si a fotografiilor pe care le vei face in viitor.” spune Alain Briot.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.