Sony RX100 IV: Lucruri mari vs lucruri mici

Ati avut sentimentul acela, cand dupa o lunga perioada de timp va intoarceti in locuri unde ati copilarit si parca dintr-o data totul pare mai mic in jurul vostru? De fiecare data cand ajungeti in locuri unde nu ati mai fost de mult parca va pregatiti sa aveti acest sentiment de Gulliver care ajunge intr-un univers pierdut? Eu, cel putin, eram pregatit ca totul sa se micsoreze in jurul meu, ca dupa prajitura lui Alice, atunci cand am vizitat o ferma unde nu mai fusesem de multa vreme. Surprizaa fost ca totul era chiar mai mare decat stiam eu inainte!

Acelasi lucru mi s-a intamplat si cu Sony RX100 IV. Un aparat care este mic si ma asteptam la asta, dar care s-a dovedit capabil sa faca chiar mai multe lucruri decat unul mare. Am gasit in cutiuta aceea cam tot ce imi trebuie: calitate imagine, posibilitate editare (fisiere RAW), video excelent – de la 4k la 1000 fps-uri pe secunda, diafragma deschisa, senzor mare.

camera compacta, Sony RX100 IV

Toate specificatiile acestui aparat le puteti gasi pe pagina site-ului F64 dar in continuare voi vorbi despre acele functii ce il fac pe acest mic aparat sa fie deosebit.

In primul rand, Sony RX100 IV, comparativ cu majoritatea aparatelor DSLR de pe piata, are un timp de expunere foarte mic ajungand la 1/32000. Asta inseamna ca este de 4 ori mai rapid decat multe aparate mai mari decat el. Pe langa posibilitatea de a ingheta imaginea la viteze ce nu pot fi percepute de ochiul uman ne permite sa folosim diafragma de f/1.8 atunci cand avem lumina puternica si astfel se obtine o separare buna de fundal fara sa mai apelam la un filtru ND.

Functiile video sunt excelente. Puteti sustine un vlog, pagina de social media sau site fara a face rabat de calitate. Aici functiile care ies in evidenta sunt filmarea la rezolutie 4K si HFR (high frame rate). Filmarea 4K se poate face in toate modurile aparatului, P, S, A si M, dar daca nu ai skill-uri sau rabdare iti recomand modul Auto. HFR ne permite sa cream filmari cu 250, 500 sau chiar 1000 de cadre pe secunda care sunt chiar spectaculoase.

filmare 4k, Sony RX100 IV

Insa, ca in viata, lucrurile nu sunt neaparat asa cum par la prima vedere. Sunt cateva amanunte de luat in considerare legat de aceste functii, amanunte care nu fac neaparat ca Sony RX100 IV sa nu fie in continuare excelent, dar de care trebuie sa tinem cont.

Folosirea in modurile 4K sau HFR consuma bateria foarte repede si chiar va recomand daca vreti sa experimentati, sa aveti cel putin un acumulator de rezerva sau chiar mai multe, in functie de distanta fata de cea mai apropiata priza. Filmarea in 4K dureaza 5 minute apoi poate fi reluata.

cyber shot, Sony RX100 IV

Cardul este iarasi un amanunt foarte important de luat in considerare. Pentru a va bucura la maxim de capacitatile acestui aparat trebuie sa aveti minim un SDXC de 64Gb. Cea mai buna optiune pentru a nu a intampina dificultati vine de la Sony si este SF-M64. Eu am avut in teste un card bun dar de 32Gb si am fost foarte dezamagit ca nu am result sa fac tot ce poate RX 100 IV.

Pentru stapanirea modului HFR trebuie sa trecem pe scurt in revista setarile ce se pot face. Avem in menu 4 optiuni:

  1.  HFR Record Settings
  2. HFR Frame Rate – ne permite sa alegem numarul de frame-uri: 250, 500 sau 1000 fps.
  3. HFR Priority Settings – sunt doua, Quality Priority care ne fera o calitate mai buna a imaginii si Shoot Time Priority care ne ofera filme de o durata mai lunga.
  4. REC Timing – de asemenea are doua optiuni, Start Trigger ce face ca inregistrarea sa inceapa imediat dupa apasarea butonului de REC si End Trigger care face ca in filmare sa apara secvente ce s-au intamplat inaintea butonului de REC. O sa vedeti ca aceasta functie este foarte utila in practica. De exemplu 2 secunde de HFR inseamna un filmulet de aproximativ 1 minut si 30 de secunde.

Sony RX100 IV

Pentru mai multa flexibilitate in acest mod puteti ajusta ISO, filtru ND ON/OFF, masurarea expunerii sau balansul de alb. In multe situatii se recomanda folosirea focusului manual pentru ca sunt situatii in care auto-focusul in modul HFR nu este foarte exact. Totodata cea mai buna calitate a imaginii o sa fie obtinuta la 250 fps, iar pe masura ce crestem numarul de fps calitatea devine mai slaba.

Am vrut sa discut mai mult despre aceste functii care nu se gasesc atat de usor pe aparatele consumer si mai ales intr-un body ce poate cu usurinta sta in buzunar. Calitatea imaginii si fotografiile realizate sunt unele dintre cele mai bune pe care le-am vazut facute cu un compact. Pretul nu este unul mic, dar dupa ce l-am utilizat parerea mea este ca merita investitia pentru ca nu poate dezamagi.

Fotografii si articol de Alexandru Frusina



[products ids=125018898]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.