Review Samyang AF 14mm f/2.8 FE

De-a lungul timpului mi-au trecut prin trusa foto câteva obiective de la Samyang și mereu am fost încântat de performanțele optice, dar și de raportul calitate preț excelent. Printre acele obiective s-a numărat și Samyang 14mm f/2.8 varianta manuală pe care l-am folosit atât la fotografie de concert cât și cea de arhitectură.
M-am bucurat când am auzit că Samyang a lansat 2 obiective noi, cu AF de data aceasta, dedicate formatului Sony FE (full frame) -14mm f/2.8 și 50mm f/1.4. Am avut ocazia să testez obiectivul Samyang AF14/2.8 FE timp de 3 zile în cadrul Balkanik Fest și veți vedea în continuare de ce merită să îl aveți în trusă, pe mine unul m-a convins.
samyang 14mm
Specificații generale

  • Distanță focală: 14mm
  • Stabilizare imagine: nu
  • Apertură maximă: F2.8
  • Apertură minimă: F22
  • Distanța minimă de focalizare: 20cm
  • Factor mărire: 0.12X
  • Greutate: 505g
  • Lungime: 98mm

miluta flueras

Construcție

Proiectarea acestui obiectiv pentru montura Sony mirrorless a făcut ca distanța dintre ultimul element și senzor să fie considerabil mai mică față de DSLR, lucru care a dus la crearea unui obiectiv de dimensiuni mai mici dar cu performanțe optice deosebite. Tratamentul UMC (Ultra Multi Coating) și prezența a trei elemente asferice în cele 14 elemente optice, au făcut posibilă reducerea aberațiilor și a dispersiei nedorite a luminii, producând rezoluție bună a imaginii atât în centru cât și la colțuri.
samyang 14mm f/2.8
Obiectivul are un design minimalist, corp metalic cu un parasolar fix din plastic, menit să protejeze elementul vulnerabil din față, acest lucru nu permite însă montarea de filtre pe filet. Broșura de utilizare prevede ca sistemul SteadyShot al camerei să fie setat manual la 14mm. Fiind vorba de un obiectiv cu AF lipsește inelul de setare manuală a diafragmei și scara de distanță, inelul de focus fiind cu acționare electronică și poartă ca semn distinctiv un inel roșu la partea superioară. Diafragma este alcătuită din 7 petale, aproape nesatisfăcător pentru iubitorii de bokeh, dar relativ  în regulă pentru un obiectiv superangular.
mirrorless

samyang

Câmpul vizual

Cu o distanță focală de 14mm acest obiectiv prezintă un unghi vizual de 113.9 grade, fiind foarte util pentru cadre de atmosferă sau pentru cadre apropiate cu un artist.

Focalizare

Sistemul de auto-focus răspunde rapid și este deosebit de silențios, fixarea focusului realizându-se în circa 0.3s pe Alpha 7SII. Obiectivul a focalizat precis în toate condițiile de iluminare și nu a avut situații de căutare prelungită a focusului. Inelul de focus este suficient de lat și oferă un control precis la atingere, singurul inconvenient fiind faptul că nu se oprește la infinit datorită motivului că este acționat electronic. Chiar și în cazul unor dansatoare energice fotografiate cu lumină de scenă pe fundal s-a descurcat admirabil.
obiectiv
mirrorless balkanik fest

Bokeh și macro

Cu o distanță minimă de focalizare de 20cm și un factor de mărire de 0.12x te poți apropia destul de mult de subiect și poți obține niște cadre de detaliu sugestive. În cadrul ce urmează am profitat de decor pentru a-mi putea face o idee și de calitatea bokeh-ului (o caracteristică destul de subiectivă), și cred că arată foarte bine la f/2.8.

Aberații cromatice și rezistența la flare

Am testat obiectivul în toate situațiile uzuale în care s-ar obține aberații cromatice dar acestea au refuzat să apară.

Claritate

Recunosc că nu am făcut teste la toate diafragmele, dar la f/2.8 claritatea este la un nivel acceptabil iar de la f/4 se îmbunătățește simțitor.

samyangmirrorless

Concluzii

Deși este doar al doilea obiectiv cu AF lansat de Samyang (după 50mm f/1.4), performanțele sale sunt de lăudat, sistemul de focalizare este extrem de silențios și reprezintă o soluție accesibilă de obiectiv superangular pentru sistemele mirrorless Sony full frame. Calitatea construcției este foarte bună, montura și corpul fiind metalice, singurul dezavantaj este constituit de parasolarul fix care împiedică montarea de filtre pe filet. În ce privește calitatea optică avem vignetarea specifică superangularelor dar și distorsiunea de tip butoi, mai puțin pronunțată că la versiunea 14mm f/2.8 destinată camerelor DSLR. Autofocusul se comportă excelent în toate situațiile de iluminare, singurul minus fiind faptul că nu există posibilitatea de full time manual datorită acționării electronice a inelului de focus.
Fotografii şi articol de Miluţă Flueraş

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.