UNTOLD prin vizorul Sigma 20mm f/1.4 DG HSM

Povesteam aici faptul ca in incursiunea pe taramul Untold 2016 am ales ca parteneri de fotografie cele doua obiective din gama Sigma Art, si anume 20mm f/1.4 si 50-100 f/1.8.

Acum a venit randul obiectivului Sigma 20mm f/1.4 DG HSM sa intre la puricat.  Nu ca ar fi ceva nou, este un obiectiv usor voluminos pentru distanta lui focala si destul de greu, ca toate celelalte din gama din care face parte. Doar ca, din punctul meu de vedere, este un compromis pe care il poate face orice fotograf atunci cand rezultatele oferite sunt ca cele din partea acestul obiectiv fix.

sigma

Poate parea o alegere nu tocmai potrivita, sa mergi cu un astfel de obiectiv la un festival precum UNTOLD, dar cineva trebuie sa faca si cadre largi, mai ales cu un stadion intreg, nu?

Ca si in cazul lui 50-100, si domnul 20mm m-a convins inca de la prima atingere. Poate am eu o afinitate pentru obiectivele mai grele, dar intotdeauna am simtit o stabilitate mai mare atunci cand montura avea o greutate peste medie. Asta pentru ca ma obliga sa ma concentrez foarte tare pe a-mi incorda musculatura, spre deosebire de obiectivele usoare la care sunt tentat sa “trag” chiar si cu o singura mana.

Sigma 20mm f/1.4 DG HSM

Un mic dezavantaj al greutatii la o distanta focala asa mica este faptul ca este usor de dezachilibrat (din nou, un aspect care poate fi controlat prin manevrarea corecta de catre fotograf). Faptul ca este un obiectiv wide compatibil full frame constituie un mare avantaj, doarece poate fi adaptat mai multor contexte foto, iar rezultatul poate fi alterat prin crop pentru a obtine cadrul dorit.
Cu diafragma deschisa la maximum, rezultatele sunt extrem de sharp, iar daca vignetarea nu este neaparat un inconvenient pentru fotograf, il vad ca fiind un obiectiv pe care sa-l exploatezi la maximul deschiderii in foarte multe situatii, mai ales ca aberatiile sunt aproape inexistente.
Autofocusul s-a comportat exemplar in conditii de iluminare de toate tipurile, unul dintre momentele in care am folosit obiectivul fiind in timpul focurilor de artificii de la finalul festivalului UNTOLD.
untold 2016
Ar fi tare interesant de vazut ce rezultate ofera intr-o tura de astrografie, pe un body cu senzor full frame, luand in considerare diafragma foarte deschisa si focala wide. Probabil rezultatul nu ar fi la fel de spectaculos ca in cazul unui obiectiv fish-eye, dar luminozitatea obiectivului ar constitui un mare avantaj in reducerea noise-ului care apare in timpul expunerilor lungi.
Parasolarul incorporat in body-ul obiectivului reprezinta un mare avantaj in protejarea lentilei convexe, dar in acelasi timp, lentila convexa presupune un mic dezavantaj, deoarece nu permite utilizarea filtrelor.
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM
In concluzie, nu am regretat niciun moment alegerea facuta. Sigma A 20mm f/1.4 DG HSM mi-a oferit rezultatele dorite de fiecare data cand l-am utilizat, indiferent de situatia in care ma aflam: concert, artificii, grupuri de oameni sau portrete. Singul regret pe care il am este ca ar mai fi fost cateva situatii in care mi-as fi dorit sa il pun la treaba, dar acele situatii nu s-au ivit in perioada in care noi am facut echipa.
Fotografii si articol de Sorin C. Chineata.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.