Canon 5D Mark IV – primul review

Mult asteptatul Canon 5D Mark IV este aici, in sfarsit!

Sa facem putina istorie. Acum 8 ani am tinut in mana primul 5D. Mi s-a parut un aparat genial, doar ca avea limitarile vremurilor respective. Daca ajungeam cu el la ISO 1600, nu imi mai placea ce iese. Apoi a aparut 5D Mark II pe care mi l-am si cumparat. Am cu el 360k de cadre si, in cele din urma, a picat. El era aparatul meu de baza in orice situatie. A mers perfect, fara nicio problema. Anul trecut am vrut sa imi achizitionez un 5D Mark III, deoarece nu mai eram multumit de viteza de focalizare a aparatului meu si nici de ISO. Fiind foarte preocupat si de backup, imi doream ca viitorul meu aparat sa aiba doua carduri. Mark III-ul avea, dar nu avea Wi-FI, inca o functie pe care mi-o doream in acelasi body. Aceasta functie am intalnit-o la 6D. Ar fi trebuit sa imi cumpar doua body-uri, un 6D pentru Wi-Fi si un Mark III pentru dual card, iso, focalizare, etc. Am preferat sa astept urmatoarea generatie de 5D sperand ca aceasta va combina in acelasi body tot ce imi doream.

canon
(c) Tiberiu Arsene

A aparut Mark IV de curand, exact cand s-a stricat 5D Mark II-ul meu, asa ca m-am dus sa-l achizitionez afland specificatiile de pe internet si vazand niste preview-uri scurte cu el. Acum sunt fericitul posesor al unui nou 5D mark IV si sunt foarte incantat de el!

Sa povestesc si o intamplare amuzanta (sau nu): urma sa am doua shooting-uri intr-o zi. Ma duc eu dimineata la birou la ora 6:45, imi pregatesc noul aparat, imi iau ce-mi trebuie si plec spre locul cu pricina. Ajung acolo, fac fotografiile, toata lumea fericita, plec spre birou. Descarc fotografiile si…ce sa vezi?! Surprize, surprize. RAW-urile nu puteau fi citite de al meu PC. Bun, nicio panica. Ii fac eu un update pentru Camera Raw-ul, dau restart… si nimic, fotografiile tot nu se deschid. Am zis: “Ok, astia de la Apple nu au facut inca update pentru Mark IV, nu conteaza, rezolv cu Adobe”. Intru eu cu incredere in Adobe Application Manager ca sa imi updatez Camera RAW, Lightroom si Photoshop. Totul up to date (ce frumos suna)…si cand colo, ce sa vezi, tot nu se deschid fotografiile. Deja am inceput sa ma panichez pentru ca urmatoarea clienta, voia pozele “pe loc”. Cum sa-i dau eu pozele pe loc cand mie nu mi le citeste?

Timpul era foarte scurt, JPG nu puteam sa fac pentru ea, asa ca m-am lasat pagubas, i-am injurat pe aia de la Adobe si m-am dus cu un aparat de backup. E frustrant cand ai un aparat nou, vrei sa-l incerci, dar nu poti pentru ca nimic nu citeste fotografiile respective. Mai tarziu, dupa shooting, am aflat ca exista o aplicatie de la Canon, care citeste aceste fisiere, insa era deja prea tarziu. Oricum, cand am accesat aplicatia, am gasit o harababura, totul era peste mana, haos. Neavand incotro, am convertit RAW-urile in TIFF-uri cu aceasta aplicatie si mi-am vazut de treaba in Lightroom.

Mark IV
Tiberiu Arsene

Inca o intamplare tot cu 5D Mark IV, dar de data asta cu un card CF. Cand am achizitionat aparatul, am luat si doua carduri pentru el. Un CF de 32GB si un SD de 32GB. Dat fiind ca CF-uri SanDisk de 32GB varianta Extreme nu erau pe stoc si altceva nu ma incanta ca viteza, am decis sa cumpar un resigilat.

In ziua respectiva am avut o filmare scurta cu doua interviuri si un shooting foto de test. Le-am rezolvat pe amandoua. Pe displayul aparatului totul era ok, nu dadea nimic de banuit. Am ales sa merg cu RAW pe CF, cu JPG pe SD si cu filmele, tot pe CF. Ajung la birou, descarc pozele, filmele si ce sa vezi in minunata aplicatie de la Canon? Din 500 de fotografii, 450 erau corupte. Jumatate din imagine era ok, jumatate era in culorile curcubeului. Am analizat situatia pe toate partile, nu stiam exact cine era de vina, ori aparatul, ori aplicatia. Ma gandeam la aplicatie ca poate o fi vreo versiune de test si poate nu merge inca suficient de bine, dat fiind ca aparatul citea fotografiile.

dslr
Tiberiu Arsene

Versiunile JPG de pe SD erau super ok. La filme, am dat un play, totul ok si sunet si imagine, atat cat am apucat sa le frunzaresc. Drept urmare, am incercat sa folosesc un CF vechi de-al meu, tot de la SanDisk dar de 16GB. A functionat perfect, fara fisiere corupte. Am tras concluzia ca e de vina cardul. Am fost la F64, mi l-au schimbat cu altul nou sigilat. Ajung cu el la birou, il testez si din nou, fotografii corupte. Vorbesc cu cei de la F64 spunandu-le problema. Riscul ca doua carduri sa fie stricate este extrem de mic, deci ma gandeam ca totusi e altceva. Poate o incombatibilitate intre capacitate/brand/camera. M-am gandit la toate variantele. Ma pregateam sa merg la F64 sa vedem ce se intampla de fapt. Am zis sa merg cu laptop-ul, sa le arat oamenilor ce se intampla, dar intre timp a aparut update-ul de camera raw de la adobe care citea mark IV. Am instalat si pe PC si pe laptop. Am zis sa mai fac totusi un ultim test. Am bagat cardul respectiv intr-un 7D. A scos aceleasi cadre corupte. Ce era mai clar de atat? Cardul e stricat! Conectez cititorul de carduri la laptop, intru in Bridge, dar si in softul de la Canon si surpriza, fisierele nu mai apareau ca fiind corupte. Am conectat din nou la PC, corupte, laptop, curate. WTF?

Canon EOS 5D Mark IV
(c) Tiberiu Arsene

Am incercat si cu PC-ul colegului, totul era ok cu fotografiile. Doar la mine pe PC erau corupte (Ok…). Avand o experienta asemanatoare acum cativa ani cu fisiere corupte am zis: “Hub-ul USB e de vina!” si chiar el era. Nu am luat in calcul aceasta varianta pentru ca folosesc acest hub de foarte multi ani cu cititorul de carduri. Se pare ca acesta generatie de carduri ar avea nevoie de mai mult curent, nu ma pricep foarte bine. Cand am conectat cititorul la un port direct in PC, a mers perfect. Apropo, fisierele video de pe acel CF, aveau dropuri pe el. M-am chinuit foarte tare sa le scot.

Sa vorbim acum si despre lucruri placute, acest review pe care il voi face, nu il voi face foarte tehnic.  O sa  va povestesc experienta mea cu acest aparat si gustul pe care mi-l lasa, dat fiind ca il am de putin timp si nu am apucat sa-l testez foarte mult. Acest review este o prima impresie asupra aparatului.

canon
(c) Tiberiu Arsene

Caracteristici generale:
Body-ul vine la pachet cu 30 megapixeli, foarte multumitor pentru ceea ce fac. Mai vine cu trepte de rezolutie MRAW si SRAW, ideale pentru cazurile in care nu vreau sa folosesc cei 30MP. Cat despre rapiditatea lui, are 7 cadre pe secunda. Consider ca poate acoperi majoritatea situatiilor intalnite.

Wi-Fi-ul m-a impresioant. Fotografiez tethered in 99% din shootinguri si pana acum foloseam foarte mult CamRangerul care facea o treaba excelenta. Am zis sa testez WiFi-ul aparatului impreuna cu EOS Utility. Pot sa spun ca sunt foarte incantat de cum se misca. Este extrem de rapid, aproape instantaneu, descarcand doar JPG, acest format imi este suficient pentru preview. Am incercat sa descarc un RAW prin wifi si a durat vreo 5 secunde. Destul de mult pentru ce am eu nevoie, dar si asa, consider ca are o performanta destul de buna.

Eos 5d mark iv
(c) Tiberiu Arsene

Performantele la ISO mare sunt foarte bune, evident superioare Mark II-ului. Cel mai mult am ridicat ISO la 5000. Imaginea este destul de curata iar senzorul pastreaza extrem de multe detalii.
Dynamic Range: si la acest capitol aparatul sta foarte bine. Se pot recupera foarte multe detalii din umbre.

Body-ul este masiv si sta destul de bine in mana. E foarte aproape ca dimensiune de 5D Mark II. Am achizitionat acest aparat cu un grip, nu am mai avut grip pe aparat de la 400D. Ma feream de ele deoarece ingreunau aparatul si erau foarte scumpe. Cu toate acestea, sunt foarte incantat de acest grip pentru ca ofera stabilitate in plus, baterie mai multa si usurinta de a face fotografie de portret mult mai usor, ( fac asta destul de des) . Cat despre greutate, da, normal ca este mai greu dar voi trece peste acest aspect.

dslr
(c) Tiberiu Arsene

Inca ma obisnuiesc cu body-ul aparatului deoarece are butoane in plus si aranjate putin diferit fata de Mark II pe care il stiam pe dinafara. Inca un lucru  pe care vreau sa-l mentionez ar fi ca butoanele sunt personalizabile. Pe Mark II nu erau, iar pe Mark III, nu stiu.

Imi place foarte mult ca este weather proof. Acum nu mai trebuie sa ma ingrijorez impotriva ploii sau ninsorii.

Rotita care schimba modurile de fotografiere, vine cu un buton de blocare. Imi doream un asemenea buton pentru ca de nenumarate ori mi s-a schimbat modul de fotografiere la Mark II si era foarte enervant. Body-ul vine dotat cu o prindere speciala care mentine cablurile conectate la el in pozitie fixa excluzand riscul de a forta conectica.

Cand vine vorbe despre display, din nou ma leg de batranul Mark II. Una dintre chestiile pe care le-am remarcat din prima la el, cand l-am cumparat, a fost display-ul si tenta lui albastra. Asta nu imi placea deloc. Imi doream ca urmatorul aparat sa aiba un display pe masura, luminos, cu un contrast puternic si fara tente ciudate de culori. Mark IV are un display foarte bun, este luminos, culorile sunt reprezentate foarte bine. Mai presus de asta, are touch screen. Cand am auzit prima data de asta la DSLR, nu eram foarte incantat, gandidu-ma la telefoane mobile. Acum ca am touch screen, pot spune ca imi place foarte mult. Este foarte responsive, se misca foarte bine, deci, de la mine are un + pentru acest detaliu. Are functie de “pinch zoom” ca un telefon. Touch screen-ul ajuta destul de mult in pozitiile complicate de fotografiere, deoarece face focusul destul de precis in urma unei singure atingeri cu degetul pe display. Ca si experienta cu el in soare foarte puternic, pot spune ca si-a facut treaba foarte bine, am reusit sa vad fotografiile!

canon, f64
(c) Tiberiu Arsene

As vrea sa spun cateva cuvinte si despre viewfinder. Este foarte mare, asa cum ne-a obisnuit seria 5D pana acum. Ca si noutate (fata de Mark II), are viewfinder-ul personalizabil cu diverse informatii. Poate arata urmatoarele: baterie, modul de culoare, balansul de alb, avertizare flicker, nivel electronic, linii de ghidaj, etc. Destul de interesant si folositor din punctul meu de vedere.

Focalizarea este un punct de care aveam foarte mare nevoie in meseria mea. Am ratat foarte multe cadre din cauza Mark II-ului deoarece se misca destul de greu si mai rata uneori si focusul. Noul aparat nu are probleme de acest gen. Focalizeaza aproape instantaneu in conditii de iluminare slaba multumita tehnologiei Dual Pixel AF, care permite o viteza de focalizare asemanatoare cu seria 1D. Stiu ca are foarte multe puncte de focus, 62 cred. In sesiunile foto facute pana acum, am observat ca rar a pierdut focusul.

Functia Dual Pixel Raw, in teorie permite ajustarea focusului in post productie la nivel milimetric (2mm). Desi suna bine, nu am incercat-o inca din doua motive:
1. Ma enerveaza softul de la Canon si astept compatibilitate Dual Pixel Raw in Lightroom.
2. O fotografie are dublul unui RAW, adica 80-100MB ceea ce este foarte mult din punctul meu de vedere. Parca nu as vrea sa am zeci de carduri dupa mine si la birou sa am zeci de harduri ca sa stochez o sedinta foto. 500 cadre x 100mb = 50gb. Hmmm…how about no.

dslr mark iv
(c) Tiberiu Arsene

Pe partea de video, am auzit foarte multi oameni ca se plang. Am filmat cu el si pentru ce am eu nevoie, este suficient. Imi place ca are 120 FPS doar ca ii are la 720p. La 1080p are 60 fps. Consider ca ma pot descurca si in aceste conditii, dat fiind ca mark II nu avea deloc. Ce mi-am dorit insa, sa aiba si nu are, este zoom in timpul filmarii. Asta am obtinut la MARK II cu Magic Lantern si era destul de folositor. As vrea ca pe acest aparat sa nu bag ML, dar ramane de vazut. Imi place ca are mufa separata pentru casti. Permite si filmare 4K. Momentan mie nu imi trebuie. Fisierele generate de aparat sunt uriase, 8 minute de film, 32gb – din cauza codec-ului folosit de aparat.

In concluzie, merita din plin acest aparat si sunt foarte incantat ca am facut aceasta alegere. Este exact ce am nevoie, acum ca merge cardul si exista camera raw.

Fotografii si articol de Tiberiu Arsene

[products ids=125029697,125029696]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Jumatate de articol este despre fisiere corupte si carduri de memorie…

  • Mult zgomot pentru ( absolut ) nimic 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.