Matrix-ul VR, apogeul imaginatiei umane

In 2016, cel mai cunoscut tip de “realitate virtuala” (VR) este internetul. Dimineata, in timp ce ne savuram cafeaua, navigam online buimaci, curiosi sa aflam ce am pierdut in ultimele ore. Prin cateva taburi deschise, suntem conectati la intreaga lume.

La inceputul secolului trecut lucrurile stateau cu totul altfel. Pana la inventarea calculatorului – ce a condus la aparitia internetului si digitalizarea imaginii – singura realitate alternativa erau cartile science-fiction, iar conceptul de VR asa cum este inteles astazi era diferit; Antonin Artaud descria in 1938 natura iluzorie a personajelor si decorului din teatru, in seria de eseuri “Le Theatre et son double”.

De la SF si pana la crearea primului prototip au trecut niste zeci de ani si nenumarate incercari, mai intai prin picturi, imagini statice, filme si mult mai tarziu prin tehnologie. Realitatea virtuala nu a fost un trend, a inceput sa intre in gratiile omului de rand, dupa anii 2000 (la granita, in 1999 aflandu-se chiar filmul Matrix, care a deschis anumite portite in mintea spectatorului). Marii entuziasti VR au fost, inainte de 2000, culturile underground precum cyberpunks.

Unul dintre primele prototipuri a aparut in 1978, Aspen Movie Map, o simulare destul de cruda a realitatii, in care utilizatorii puteau sa se plimbe pe strada in trei moduri diferite: vara, iarna si intr-un mod poligonal. Cercetatorii chiar au fotografiat in amanunt orasul Colorado in ambele anotimpuri, iar al treilea mod era un model 3D al orasului.

Explozia pietii VR a fost acum cativa ani, punand lucrurile in miscare cu viteza specifica erei in care traim. Oamenii au inteles mai bine evolutia tehnologiei, urmand astfel aparitia jocurilor MMORPGs (Massively Multiplayer Online Role Playing Games) cum este Second Life (2003) care in prezent are un milion de utilizatori activi si a prototipurilor mai complexe, de exemplu ochelarii Oculus Rift.

Fenomenul a ajuns rapid si in Romania datorita faptului ca avem una dintre cele mai bune conexiuni la internet din lume, piata IT crescand in ritm alert.

Ce produse compatibile VR gasesti la F64?

F64 este unul dintre magazinele unde putem gasi o gama variata de produse dedicate realitatii virtuale. Pornind de la preturi foarte accesibile avem Ochelarii Star VR Box, compatibili cu toate telefoanele smart de dimensiuni intre 3.5” si 6”. Utilizarea lor este foarte simpla, presupune doar descarcarea unor aplicatii dedicate din Playstore sau Appstore si urcand pana la modele de top, complexe, precum HTC Vive dotat cu o grafica senzationala si care, datorita sistemului de ghidare Chaperone, are posibilitatea de a te ajuta sa experimentezi orice, plimbandu-te liber si in singuranta prin zona delimitata de cele doua baze care se sincronizeaza wireless.

Intermediari sunt ochelarii compatibili doar cu anumite marci de telefoane: LG 360-VR R100 si Samsung Gear VR 2015 Edition. Ochelarii LG sunt dotati cu un ecran propriu IPS LCD si dispun de un accelerometru si giroscop pe 6 axe. Cei din urma, Samsung sunt mult mai confortabili in comparatie cu editiile precedente, mult mai precisi si mai usor de controlat. Vin in dotare cu un ecran Super AMOLED care iti ofera o experienta audio-vizuala intensa si deosebita. Sunt compatibili cu Samsung Galaxy Note 5, S6 si toata gama Edge.

Aparitia tehnologiei a legat de radacinile unei lumi vechi una noua, proaspata, ale carei limite devin din ce in ce mai subtiri. Realitatea virtuala (VR) pare aproape ceva firesc. Visul din care nu ai mai vrea sa te trezesti, o lume in care poti fugi ca intr-o vacanta sau o escapada. Posibilitatea de a comunica cu cei dragi ca si cum ai fi langa ei, de a fi un astronaut privind pamantul de pe luna, o pasare zburand sau un super erou salvand lumea, reprezinta un apogeu al imaginatiei omului. Sa-ti transformi visele in realitate capata un nou sens. Daca acum avem la degetul mic absolut orice informatie, suntem foarte aproape de a avea orice experienta umana sub papuc. Noua era nu vine cantand imnuri patriotice, ci cu disparitia treptata a sunetului frenetic al tastaturii. Toate device-urile azi indispensabile noua, vor fi inlocuite maine.

Privim spre viitor si trecutul incepe sa para o planeta indepartata. Am construit un Matrix cu un imens potential, inca o inventie geniala pe CV-ul umanitatii.

Cu toate acestea, daca acum singura consecinta a realitatii virtuale este “motion sickness” (care apare doar din cauza excesului), nu pot sa nu ma intreb: cum va folosi umanitatea potentialul acestei inventii? Este insa mult prea devreme pentru a face speculatii, momentan trebuie sa ne bucuram de lumile paralele in continua evolutie.

F64 sustine pasiunile voastre si va asteapta cu drag sa beneficiati de produse de cea mai buna calitate.

Un articol de Alexandra Crisbășan.

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Cea mai buna cea mai talentata cea mai buna eleva care am avuto

  • Excelent.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.