Fotografie de nunta cu Huawei P9

Postat de: F64 F64

E o vorba care spune (si daca nu e, o spun eu acum) ca e suficient sa lansezi un nou echipament foto/video cat mai iesit din comun, si cineva va incerca sa surprinda o nunta cu el. Cu cat mai nepotrivit(la prima vedere) pentru aceasta sarcina, cu atat mai bine!

Cam asta a fost si ratiunea mea cand m-am hotarat sa scriu acest mini advertorial despre Huawei P9, in speranta ca marea zi a Oanei si a lui Catalin va fi prima nunta din Romania(daca nu, chiar din lume) fotografiata cu acest telefon.

Insa, pentru a nu va induce in eroare, trebuiesc facute cateva precizari. Mai am destul de munca pana ma voi considera un fotograf demn de vreun Fearless Award, asa ca am ales sa ma concentrez asupra posibilitatilor telefonului, lasand greul in sarcina lui Ciprian Dumitrescu, al carui asistent am fost.

Si cand spun posibilitatile telefonului, ma refer, in primul rand, la ceea ce se poate face cu el; am fotografiat .jpeg + .dng raw, iar imaginile au fost procesate in Adobe Camera Raw si Adobe Photoshop CC, dupa gust.

Desi fotojurnalismul de nunta e stilul care ma atrage, nu am nicio emotie in a edita unele cadre pentru a scoate in evidenta ceea ce am vazut in acel moment sau a forta o viziune proprie, iar posibilitatea de a fotografia raw cu Huawei P9 mi-a atras atentia inca de la anuntul de lansare al produsului. Cei mai puristi dintre fotografi sau fotojurnalisti s-ar putea sa nu fie de-acord cu metodele de mai sus, dar imi asum eventualele critici.

In continuare, n-o sa intru in detalii despre specificatiile telefonului ci o sa imi concentrez atentia asupra camerei foto duale, desfacand abil itele marketingului Huawei.

In cifre:

  • Senzori: 2 x 12MP BSI CMOS (dimensiune pixel 1.25µm, 1 senzor RGB conventional, 1 senzor monocrom)
  • Obiectiv: Leica Summarit H Aspherical 4.5mm (27mm echiv. FF)
  • Diafragma maxima: f/2.2
  • Autofocus: hibrid, diferenta de faza + detectie de contrast, asistat laser
  • ISO: 50-3200
  • Timp de expunere: 1/4000s – 30s
  • Blitz: dual-tone

Pana acum, toate bune si frumoase. De ce am mentionat, insa, marketing-ul alaturi de aceste specificatii? Se pare n-a trecut mult timp de la lansarea produsului si comunitatea entuziasta a disecat la propriu telefonul, gasind ansamblul dual de camere ca fiind fabricat de Sunny Optical Technology, China, cu senzori Sony IMX286. Huawei si Leica au raspuns prompt criticilor cu un comunicat de presa:

“The P9 and P9 Plus were co-engineered between Huawei and Leica. This is the first collaboration between the two companies following a long-term partnership that was announced in February. From the very beginning, Leica has been deeply involved in the development of these devices. There has been significant technological collaboration between Huawei and Leica around many aspects of the camera, including optical design, imaging quality, image data processing, optimization, and the mechanical construction of the camera module to the graphic user interface. The devices meet Leica’s highest imaging quality standards.”

Acum, fiecare poate interpreta cum doreste aceasta controversa; eu aleg sa cred ca daca P9 va fi un real succes, atunci poate parteneriatul Huawei-Leica va continua cu un nou model in care vom putea spera la componente “designed by Leica”, in loc de “co-engineered”. Doar timpul ne va spune.

Primul contact cu camera foto, insa, a fost demn de experienta Leica. Meniul si setarile sunt ilustrate cu iconite sobre; in modul PRO, numarul lor si posibilitatile de personalizare a experientei fotografice m-a impresionat.