Circuit – Univers expus în cinci orașe din România

Postat de: F64 F64

Din dorința de a susține tinerii artiști, Asociația Culturală DU-NE a gândit un proiect care să le ofere vizibilitate, într-un cadru concret, punctual. Acest context a luat numele de “Circuit”. Timp de 10 săptămâni, a ținut sub umbrela sa 19 tineri (17 studenți ai UNArte și 2 scriitori), care au fost co-creatori ai unui univers, prin prisma și viziunea lor. Noi i-am spus “Univers” pentru că fiecare personaj, fiecare piesă din instalație, fiecare element creat a fost parte dintr-un ansamblu, ce avea să se concretizeze în final într-o expoziție site-specific, prezentă în cinci orașe din țară: București, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca și Timișoara.

Prima etapă a acestui proiect, procesul de construcție a Universului Circuit, a constat în întâlniri de echipă, discuții și brainstorming, găsirea de elemente cheie și de legătură a lucrărilor ce urmau a fi realizate de artiști și în final construcția fizică a lucrărilor ce aveau să constituie un tot unitar, un spațiu-experiență, o expoziție. Fiecare dintre aceste întâlniri a fost documentată foto și video, unde veți vedea surprinse emoțiile și tensiunile, joaca și treaba serioasă, relaxarea și înverșunarea.

Mai jos puteți vedea unul din clipurile montate în timpul procesului creativ, de construire a elementelor expoziției:

După ce au fost puse cap la cap toate elementele acestui univers, echipa proiectului a instalat, pentru prima dată, expoziția site-specific la Hanul Gabroveni. O seară de iulie, primul vernisaj Circuit, urmat de o săptămână de vizitare a expoziției cu intrarea liberă.

circuit

Apoi am strâns tot universul într-o cutie și l-am dus la Brașov, Sibiu, Cluj și în cele din urmă și în Timișoara. Tot acest traseu, sau turneu, cum îi mai zicem noi, a durat aproximativ o lună. A fost un proces solicitant din punct de vedere logistic, dar și artistic. Expoziția trebuia adaptată pentru fiecare dintre cele cinci spații. Unul era mai mic sau mai mare, altul mai luminos sau mai întunecat și tot așa.

Trecând peste partea “tehnică”, necesară de altfel, energia a fost foarte bună la toate vernisajele. Am întâlnit oameni care au fost foarte interesați, oameni care au venit în plimbare și apoi au plecat, oameni care au venit și au stat și 1h să simtă fiecare element din lumea pe care artiștii Circuit-ului au creat-o. O mare parte din oamenii care au intrat în acest spațiu-experiență, a arătat o curiozitate sporită pentru fiecare detaliu din expoziție, a încercat să înțeleagă ce semnifică fiecare lucru în parte și, mai ales, cum funcționează totul.

Și, nu, nu încălecăm pe o șa, ci descălecăm, pentru că povestea Universului Circuit a luat sfârșit … pentru moment :). Mai jos, în clipul rezumativ, puteți vedea traseul expoziției în țară:

Fotografii de la evenimente: