De ce sărbătorim fotografia?

Pe 19 august e zi de sărbătoare pentru pasionații de fotografie din lumea întreagă, ocazia cu care la F64 ne-am gândit să întrebăm o parte dintre fotografii români de ce ar trebui celebrată fotografia. Care îi sunt meritele? De ce e ea atât de importantă pentru noi? De ce ne bântuie gândurile și ne face să purtăm aproape în permanență aparatul foto cu noi? Și ce presupune de fapt o astfel de sărbătoare?
Iată și răspunsurile:
Andrei Baciu

Ieșiseră la o plimbare doi pești tineri într-o frumoasă dimineață de vară. La un moment dat, apare un pește mai în vârstă: „Salutare, băieți! Minunată apa astăzi, nu-i așa?”. „Minunată, da, minunată!”, răspund aceștia, însă imediat ce peștele matur se îndepărtează, cei doi se întreabă mirați: „Ce-o fi aia apă?”
Pe undeva, la fel stau lucrurile cu fotografia astăzi – este peste tot, însă nu sunt deloc sigur că îi conștientizăm așa cum ar trebui prezența și natura ei profundă. Totodată, limbaj fiind, fotografia are și ea principiile sale de funcționare, gramatica ei specifică. Or, dacă nu le cunoaștem și dacă nu „vorbim” fotografie, riscăm să ne „vorbească” ea pe noi. Și-ar fi păcat.
Ca atare, fotografia trebuie – merită – sărbătorită pentru a o cunoaște mai bine, pentru a lua act, chiar, de mirabilele sale haruri. Dintre care cel mai mare, sunt sigur, este acela de a-și dezorbi privitorii. Aceasta, dacă vor și ei, desigur.
Oliver Merce

Pentru mine, fotografia celebrează momentul, celebrează umanitatea, celebrează viața și totodată moartea. Toate acestea sunt motive suficient de puternice (chiar și luate individual) ca să ne determine și pe noi, oamenii, să celebrăm fotografia.
Gina Buliga

Ce întrebare frumoasă… frumoasă… frumoasă… Din punctul meu de vedere fotografia e musai să fie sărbătorită cât mai des, pentru că este viață… FOTOGRAFIA ESTE VIAȚĂ, prin fotografie creăm, prin fotografie retrăim momente minunate, amintiri, pe care altfel le-am uita mai repede.
Fotografia este modul meu cel mai puternic de exprimare și mă bucur din suflet că este așa și că am descoperit această pasiune incredibilă. Cred cumva că ne-am descoperit și redescoperit una pe alta de o mie de ori.
Ar fi minunat ca fotografia să fie sărbătorită cât mai des și oamenii să aprecieze cu adevărat fotografia!
Eu iubesc să fotografiez, ma regasesc în imagini, mă exprim prin ele, dau mai departe ceea ce trăiesc.
Știți motto-ul meu – Let the beauty of what you love be what you do… Asta cred. La mulți ani tuturor pasionaților de fotografie!
Vlad Eftenie

Fotografia merită celebrată cu fiecare click pe declanșator. Să nu uităm natura magică a fotografiei : aceea de a putea controla concomitent timpul, spațiul, emoția. Cunoscând aceasta – ar trebui să fie greu să nu respectăm fotografia, să nu ne implicam cu toată dăruirea prin folosirea aparatului, care este un simplu mediu și nu un scop în sine. Scopul îl reprezintă trăirea, comunicarea unui mesaj, păstrarea unor urme relevante ale lumii aflate în trecere și transformare.
Celebrăm fotografia pentru că ea ne arată ceea ce nu se vede cu ochiul liber, deși este definită și definește mediul vizual prin excelență. Ne îmbogațește experiența de viață și ne ajută să visăm, conferind efemerului permanență.
Vlad Dumitrescu

De ce ar trebui sărbătorită fotografia? Pentru că eu consider că este cel mai frumos mod prin care pot promova România, așa cum o văd eu. Singurul mod prin care eu pot povesti și altora despre oamenii ei, despre viața lor și despre locurile minunate pe care țara asta le are. Pentru că fotografiile vor duce mai departe poveștile acestor locuri. Pentru că ele vor arăta urmașilor lucruri care poate vor părea incedibile: o femeie frământând aluatul în covată sau spălând rufe la râu, un bărbat arând cu boii sau cu coasa dimineața la răsărit.
Cosmin Gârleșteanu

Totul începea în urmă cu 10 ani, pe când lucram în radio. Un coleg pasionat de fotografie mi-a zis că pot face poze și fără aparat (pe atunci oricum nu aveam), ca îmi pot face un “viewfinder” prin deschizătura mâinii, să curpind în cadrul imaginar doar ce e necesar. Îi sunt recunoscător și acum. Nu de puține ori mergeam pe stradă și puneam “aparatul” la ochi, chiar dacă se uita lumea ciudat.
Dupa o vreme, mi-am cumpărat primul aparat.  Brusc, a devenit cel mai important hobby. Este și acum. Cred că trebuie să sărbătorim această zi pentru că fotografia înseamnă bucurie. Bucuria de a opri timpul în loc, de a da contur și putere unor evenimente care ne marchează, fie că e vorba despre prima zi pe bicicletă a unei nepoate, protestele din Piața Universității sau de un instantaneu. M-a făcut să fiu mai deschis cu oamenii pe care i-am fotografiat și să trec anumite praguri psihologice. În cazul meu, fotografia m-a ajutat și în momente mai grele, așa că nu am cum să nu îi fiu recunoscător.
Nu cred că e nimic mai frumos decât sî visezi. Sî îți imaginezi. Din nou, fotografia a contribuit . Decisiv. Să îți imaginezi înseamnă să îți creezi o lume a ta, doar a ta. Îmi amintesc de o întâmplare petrecută anul trecut, la stația de metrou Aviatorilor. Mergeam spre munca și am văzut un porumbel alb care a “aterizat” pe ziarele unui chiosc din zonă. M-am oprit și am așteptat să văd ce se întâmplă. După 10 secunde, a ieșit vânzătorul de ziare și porumbelul i s-a așezat pe mână. Un cadru care mi-a rămas întipărit în minte. Aveam aparatul la mine dar nici măcar nu l-am scos din rucsac. Am denumit imaginea “Libertatea presei”.
Si asta cred că se întâmplă, fotografia ne face să fim mai liberi, să fim exact cum suntem noi, doar ca un pic mai buni. Un alt motiv pentru care ar trebui să o sarbatorim.
Mirela Momanu

Fotografia e mai mult decât o simplă prezentare a unui moment captat, gata de arătat. E concluzia acelui impuls care, declanșat de ceea ce simțim, transpune realitatea într-o manifestare artistică. În mod cert nu toți avem aptitudini de a mânui o pensulă, un instrument muzical sau un condei, pentru a exprima într-un mod artistic ceea ce am dori să împărtășim. Dar aparatul de fotografiat și implicit fotografia ne ofera acea șansa de a crea, de a interpreta și reda, de a oferi și celor din jur din experiențele noastre.
Cosmin Ionescu

Orice aniversare înseamnă o rememorare a importanței lucrului aniversat. Aniversam fapte, evenimente și oameni pentru a conștientiza periodic însemnătatea lor. Valoarea fotografiei în contextul timpului în care trăim este enormă. Fotografia a schimbat lumea prin asumarea ei ca instrument de documentare a realității. Timpul trece, lucrurile se schimbă și noi încercăm să recunoaștem reperele lumii în care trăim, să ne percepem mai bine  identitatea. Dacă omul prețuiește scrisul pentru că facilitează răspândirea informației și a cunoașterii, cu atât mai mult ar trebui să prețuiască fotografia pentru forța ei incontestabilă de a transmite informații. O sărbătoare a fotografiei este de fapt o sărbătoare a comunicării intre oameni prin intermediul acestui limbaj universal care poate fi înțeles dincolo de limitele scrisului și ale vorbirii.
Anca Cernoschi

​Dincolo de faptul că este o formă de artă, și ca oricare alta, ne poate trezi cele mai diverse sentimente și poate cauza reacții, fotografia trebuie celebrată deoarece, cred eu, mai mult decât celelalte forme de artă, ajută la înțelegerea lumii și a condiției umane.
De asemenea, pentru că ne oferă o posibilitate de autocunoaștere extraordinară, nouă, celor din spatele camerei. De la fotografia de artă până la fotojurnalism, putem să ne alegem oricând rolul: de la creatorul stăpânit de propriul ego la martorul empatic; de la omul din lumina reflectoarelor care își prezintă lumea creată de el, la cel care speră să rămână neobservat pentru a putea arăta celorlalți lumea observată de el. Ea ne testează capacitatea de a ne lăsa absorbiți de propriul univers sau dimpotrivă, de a fi doar spectatori ai vieții celorlalți.
Fotografia mai merită din plin sarbatorită și pentru că raspunde nevoii umane de a fi văzut, stabilind o conexiune, fie ea și de o sutime de secundă. Camera pune o oarecare distanță între fotograf și lumea înconjurătoare, dar această distanțare aduce cu sine capacitatea de a vedea ceea ce este deseori neobservat. Așa că există un leac împotriva invizibilității singurătății, acesta trebuie să fie.
Cristina Venedict

Ziua fotografiei ar trebui sărbătorită pentru a ne reaminti cât de importante sunt amintirile din viața noastră și a generațiilor viitoare.
O familie ar trebui să o sărbătoreasca printr-o sesiune de familie. Fotograful prin redeschiderea fișierelor cu fotografii vechi și realizarea unui top al preferințelor până în acel moment. Unii se pot gândi la trecerea de la  fotograf amator la fotograf mai avansat, prin participarea la unele expoziții de fotografie, cumpărând albume de fotografie, participând la diferite festivaluri sau workshopuri.
Laszlo-Tibor Olah

Fotografia ar trebui sărbătorită fiindcă sunt foarte puține lucruri în viață, care reușesc cu adevărat să oprească timpul pe loc.
Bogdan Comănescu

Să ne reamintim că fotografia este unul dintre mijloacele cele mai prezente la ora actuală prin care ne hrănim, conștient sau inconștient, sufletul, “frumosul din noi”. Iar pentru unii, din ce în ce mai mulți, reprezintă și modul de a mărturisi și de a împărtăși din trăirile și ideile pe care le au. Suntem nemărginiți prin fotografie, putem relata, împărtăsi, crea la nesfârșit, putem da “rod” a ceea ce înseamna “interiorul nostru”. Cred că sunt mai mult decât suficiente aceste motive pentru a o celebra pe ea, fotografia.
Marcel Cristocea

Fotografia face parte din viața mea încă de mic copil și cu fiecare proiect pe care îl realizez mă simt și mai îndrăgostit de ea. Îmi place că-mi dă posibilitatea să visez, să-mi imaginez diverse idei și apoi să le pun în practică. Iubesc sentimentul pe care îl am atunci când văd produsul rezultat, și anume FOTOGRAFIA.
Fotografia mă ajută să cunosc oameni, să descopar locații diverse și să călătoresc prin locuri pe unde altfel nu aș fi fost. Realizarea proiectelor foto este o provacare pentru mine și mă bucur că mă ajută să cresc ca fotograf, dar și ca pesoană.
Dana Corina Popescu

Într-o eră a omniprezenței fotografiei, a ne imagina o lume în care fotografia nu există este un demers dificil. Însă privind în urmă cu mai puțin de două sute de ani, o astfel de lume chiar a existat, iar ziua de 19 august, cea în care celebrăm anual fotografia, ne oferă o bună ocazie pentru a ne aminti de acest „înainte de”, de timpul pre-fotografic, în care fotografia nu era o prezență permanentă în viața noastră.
Ziua de 19 august poate fi o provocare să aflăm mai mult despre istoria fotografiei, despre remarcabilul și memorabilul fotografic. Ziua de 19 august poate fi o oportunitate pentru a învăța ceva nou despre fotografie, privind imaginile altor fotografi și citind ce au spus aceștia despre fotografie. Ziua de 19 august poate fi o reflecție cu privire la ce înseamnă fotografia pentru tine, la ce ai fotografiat până acum și cum îți vezi fotografic viitorul. Ziua de 19 august poate fi o încurajare pentru a capta noi imagini, pentru a aborda noi stiluri, pentru a fi creativ. Ziua de 19 august poate fi o invitație la a împărtăși fotografic pasiunea ta pentru fotografie și modul în care ai surprins realitatea din fața lentilei, virtual, cu prietenii din rețea sau off line, cu vizitatorii noii tale expoziții.
Și nu în ultimul rând, dincolo de toate aceste posibilități, ziua de 19 august este o zi de o celebrare a fotografiei ca artă, arta de a picta cu lumină și de a fura timpului efemera clipă.
**Pare-se că motive sunt suficiente, indiferent de genul de fotografie pe care îl practicăm, de trăirile pe care ni le provoacă fotografia sau de vârstă, modul în care am descoperit-o ori scopul acesteia.
Tu, pasionatule de fotografie și cititorule de pe blog, de ce crezi că ar trebui sărbătorită fotografia? Povestește-ne motivele tale, lasă-ne un comentariu la acest articol!

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • La mulți ani, deci, în Lumină!

  • Felicitari Cristina Tinta, pentru toata implicarea ta !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.