Sony A7 II in teste, cu Marcel Cristocea

Am tot citit pe internet in ultima perioada tot felul de pareri pro si contra despre Sony A7 II si, sincer, eram foarte curios sa vad cum este. Nu ma interesau atat de mult aspectele tehnice, ci mai degraba cum este sa il folosesti, cat de rapid este auto focusul, cum se simte in mana si cum se descurca pe teren.
In primul rand vreau sa le multumesc celor de la F64 pentru ca datorita lor am avut posibilitatea  sa ma joc cu aceasta camera.
Am folosit aparatul pe parcursul a mai multor zile in diverse situatii si vreau sa impartasesc cu voi impresiile pe care mi le-am facut si fotografiile pe care le-am realizat.

I. Fotografia de strada


Pro:

  • Pentru fotografia de street mi-a placut dimensiunea redusa si faptul ca pot sa-l iau cu mine tot timpul fara sa ma incomodeze
  • Imi place ca pot sa focalizez si sa compun fotografia cu ajutorul LCD-ului, in felul acesta atrag mai putin atentia celor din jur
  • Combinatia de functii Continuous Autofocus + Lock On AF iti da posibilitatea sa urmaresti un subiect foarte usor. De cele mai multe ori functioneaza extraordinar de bine
  • Dynamic Range-ul este foarte bun, imi place ca poti sa recuperezi destul de multe detalii din umbra
  • Este Weather Sealed
  • Sistemul de stabilizare isi face bine datoria si te ajuta atunci cand fotografiezi in conditii de Low Light sau la timpi de expunere mai mari
  • Poti vizualiza fotografiile cu ajutorul Viewfinderului, lucru foarte util atunci cand soarele este puternic si nu vezi nimic pe LCD

Contra:

  • Atunci cand folosesti Continuous Autofocus bateriile se consuma destul de repede
  • E bine sa dezactivezi  comutarea automata intre LCD si View Finder, pentru ca de multe ori desi folosesti LCD-ul pentru focus, daca aparatul este prea aproape va trece singur pe modul Viewfinder
  • Este dificila vizualizarea fotografiilor pe LCD in conditii de soare puternic

II. Fotografia de studio


In studio l-am folosit pentru a realiza o serie de portrete. Cel mai mult mi-a placut optiunea de Manual Focus Assist, mai exact faptul ca face zoom atunci cand vrei sa realizezi focusul manual. Combinand MF Assist cu Focus Peaking este usor sa vezi unde focalizezi si iti ofera posibilitatea sa folosesti o multitudine de obiective care merg doar cu focus manual.
fotografia de studio
Fotografie realizata cu F1.4, 1/160 ISO 200 Obiectiv Canon 50mm F1.4

III. Fotografie in locatie

In locatie s-a comportat exemplar, am observat ca folosesc mai mult LCD-ul pentru focus si incadrare. Ce as mentiona ca un punct slab este Auto Focusul in conditii de contra lumina, este mai incet, dar nu este ceva peste care sa nu poti trece.
Conteaza foarte mult sa ajungi sa cunosti camera si sa inveti cum se comporta in aceste situatii.
Pentru ca am ramas impresionat de felul cum functioneaza cu adaptorul Metabones IV am decis sa fac o sedinta foto folosind doar obiective Canon.
Pentru cei care doresc sa incerce Sony-ul A7 II , dar au multe obiective Canon vreau sa va spun ca AF-ul functioneaza aproape ca la un obiectiv Sony. Nu am intampinat nicio problema atunci cand am folosit aparatul in aceasta combinatie.
Este bine sa verificati inainte pe internet cum se comporta obiectivele voastre cu adaptorul Metabones.
Eu am testat cu Canon 50mm f1.4, Canon 85mm f1.8, Canon 17-40 F4, Canon 24-105 F4 si a functionat surprinzator de bine.
Va prezint o serie de fotografii realizate cu adaptorul Metabones IV si Canon 50mm F1.4:

IV. Fotografia de eveniment

Ma bucur ca am avut ocazia sa-l folosesc si la un eveniment si anume la un botez. Mi-a placut ca este mult mai usor decat un DSLR si nu iti mai oboseste mana atat de mult la sfarsitul evenimentului. AF-ul mi s-a parut foarte bun, nu pot sa zic ca am intampinat probleme sau ca am ratat vreun cadru din cauza lui, iar sistemul de stabilizare te ajuta in conditii de lumina slaba.
Citisem pe internet ca bateriile sunt o mare problema, dar nu este chiar asa. Din experienta pe care am avut-o pot sa va spun ca am folosit doua baterii pentru a realiza peste 900 de fotografii. Pentru a salva bateria este bine sa nu folosesti tot timpul Auto Focus Continuous.
Pentru mine, un minus il reprezinta marimea fisierelor RAW, acestea au in medie marimea de 49 mb  ceea ce ocupa destul de mult spatiu.
sony a7 II Marcel Cristocea
Un alt atu al acestui aparat este Dynamic Range-ul. De exemplu in aceasta fotografie am recuperat 4 Stopuri de lumina folosind Capture One.


Sistemul de stabilizare este excelent, fie ca este folosit pentru video sau pentru fotografii. Am realizat fotografii la 1/6 din mana si au iesit OK.
test sony a7 II
ISO 100 F4 ⅙

sony a7 II teste
Iso 100 F5 ⅛

Concluzii

Tragand linie, vreau sa va marturisesc ca am ramas placut impresionat de acest aparat. L-am folosit in studio, fotografie in locatie, fotografie de eveniment , fotografie de strada. Faptul ca este compact dar robust in acelasi timp imi permite sa-l iau cu mine peste tot si ma indeamna sa realizez cat mai multe fotografii.
Imi place designul lui si faptul ca este weather sealed iti da incredere sa-l folosesti in conditii mai dificile.
Consider ca pentru rezultate maxime este bine sa-l folositi cu un obiectiv de calitate. Mi-as dori sa-l testez cu un obiectiv Zeiss sau Sony G Master.
Deoarece este foarte compact necesita putin timp sa va obisnuiti cu ergonomia butoanelor.
Personal nu am avut nicio problema cu meniul, nu este perfect dar este destul de simplu de folosit si este un plus faptul ca poti sa-ti configurezi butoanele cum doresti.
In incheiere, vreau sa le multumesc celor care m-au ajutat sa realizez acest material, Razvan Sandu, Oana Ciupitu , Mihaela Bostan si Raluca Trancuta.
Pe parcursul acestor sedinte foto am realizat si un filmulet pe care va invit sa-l vizionati in continuare.

Voi ce experiente ati avut cu Sony A7 II? Ne puteti impartasi despre asta in comentarii?
[products ids=125016159,125016356,125014935,125014798]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.