Tura foto la BIAS 2016 – impresii si imagini

Postat de: F64 F64

Zeci de mii de spectatori au fost, sambata, 30 iulie, pe Aeroportul Baneasa pentru a urmari cel mai mare show aviatic din Romania – BIAS 2016.

Printre ei s-au numarat si participantii la tura organizata de F64 cu ocazia evenimentului. Pentru ca o pregatire teoretica la fata locului ar fi fost imposibila, dat fiind zgomotul si evolutiile care se desfasurau aproape fara oprire, echipa a decis sa imparta tura in 2 etape, una teoretica si una practica.

La sala expozitionala F64, participantii au aflat alaturi de Cristina Tinta despre bazele fotografiei de aviatie, dar si o serie de tips & tricks utile pentru imagini cat mai reusite. De la obiectivele potrivite pentru diverse situatii la focalizarea continua, vesnica intrebare cu rafala sau fara, tipul de masurare potrivit, modurile de lucru, folosirea diagonalelor, a contrastelor, joaca cu norii sau cu darele de fum si alte aspecte interesate. De asemenea, am povestit despre a aplica ce functioneaza pentru noi, a ne gandi la ce inseamna pentru fiecare fotografiile bune si a incerca sa fim autentici in ceea ce facem

Nu-ţi fie frică de ridicol; dacă simţi ce spui, dacă te pui pe tine curat în cuvinte, n-ai cum să fii ridicol. Fă-l pe cel de lângă tine să simtă ce simţi – dinăuntrul lui. Din afară poţi convinge, şi poţi înţelege lucrurile, dar fără să le simţi. Lucrurile pe care nu le simţi se uită, sau te poţi obişnui până la urmă cu ele, ceea ce e şi mai rău. Ce pleacă din tine nu se poate uita, şi nu te înşeală, şi atunci nu se poate întoarce niciodată împotriva ta; dar pentru asta trebuie să fii foarte curat cu tine, şi asta iar e greu. Ca un zbor cu motorul defect. [Doru Davidovici în Ridică-te şi mergi (1991)]

BIAS 2016
Foto: Cristina Tinta – Formatia de planoare White Wings, la BIAS 2016

Pe teren, in cadrul show-ului, am testat impreuna o serie de obiective de la Sigma, respectiv: Sigma 120-300mm, Sigma 150-600mm si Sigma 20mm Art, pe montura Canon sau Nikon, dupa caz.

Entuziasmul a fost mare, mai ales ca pentru multi era prima participare la un astfel de spectacol aviatic.  Acrobatii, motoare turate, desene cu fum, adrenalina… un show complet. Ca sa nu mai vorbim de finalul incendiar al Air Bandits.

Curiosi de cum s-au desfasurat lucrurile si de rezultatele fotografice? Atunci haide sa vedem imaginile si cateva testimoniale de la fata locului, insotite si de un clip video de making of.

„Initial habar nu am avut de Tura Foto BIAS 2016 cu Cristina Țintă. Pe 27 iulie trecusem pe la F64 să cumpăr o baterie de rezervă pt 700D-ul meu și întâmplarea a făcut să înceapă o mare ploaie. Am început să bântui prin magazin așteptând să se oprească aversele și am observat agitație la sala expozițională a F64. Am aflat despre ce este vorba și am cerut voie să particip și eu în ciuda faptului că nu eram înscris online. Și am făcut o alegere tare bună. Așa am aflat o grămadă de trucuri legate de fotografia la un show aviatic, am întâlnit un prieten, mi-am făcut o amică, câteva contacte noi pe Facebook și mai ales mi-am propus să ajung neapărat la BIAS. După 12 ore petrecute pe pista de la Romaero pot să spun că a fost cea mai intensă ședință foto din viața mea de fotograf, începută acum aproape un an de zile. Am cunoscut o grămadă de oameni pasionați de fotografie și aviație, am avut contexte de lumină și mișcare foarte diferite și provocatoare și mai ales am avut posibilitatea să aplic în practică teoria predată la F64 de colega voastră, și acum și a noastră, Cristina Țintă 🙂 . În final am reușit chiar și câteva cadre bune, ultima mea fotografie făcută la BIAS fiind chiar solicitată de Iacarii Acrobati /Aerobatic Yakers de la Aerodromul Banesti Prahova, pentru a fi printată, semnată și pusă la loc de cinste în sediul de acolo.” (Marius Dincă)

BIAS 2016
foto: Marius Dinca
iacarii acrobati
foto: Marius Dinca

„Pentru mine, seria foto a inceput cu un Sigma 120-300mm f2.8. Nu am mai lucrat cu un supra-tele pana atunci, iar cand l-am vazut prima data pe aparat nu ma asteptam sa fie chiar atat de mare. Nu mi s-a parut greu cand l-am tinut in mana, insa asta in primele 5 minute, pentru ca ziua abia incepuse si eram hranit si hidratat.
De cand am ajuns, soarele era puternic, lumina nu cea mai buna si ma gandeam ca vor iesi niste poze destul de banale in lipsa unei lumini mai blande, pe un cer plat si fara nori, dar cel putin acest lucru mi-a permis sa utilizez niste timpi de expunere mai scurti pentru a ingheta avioanele de mare viteza. In afara de greutatea specifica acestui tip de obiectiv nu am avut probleme de acomodare.” – Alex Negoita

Vezi articolul complet scris de Alex despre BIAS 2016, AICI.

„Vreau doar sa o felicit pe Cristina Tinta pentru prezentare. Ma bucur ca am putut participa. A fost un timp foarte util pentru dezvoltarea mea creativa si pentru a deprinde cateva trucuri despre fotografia de aviatie. Imi pare tare rau ca nu am avut cum sa particip si sambata, dar eram plecat din Bucuresti. Vine el si BIAS 2017, imi voi lua atunci revansa. Inca o data felicitari si multumesc F64 pentru oportunitate.” –  Radu Enache

Imagini de la tura foto:

Fotografii ale participantilor la BIAS 2016:

Stay tunned, ne vedem la BIAS 2017!

test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top