Test cu Canon EOS M10 pe Transbucegi

Lansat in octombrie anul trecut, modelul mirrorless Canon EOS M10 este destinat utilizatorilor entuziasti si poate reprezenta o optiune pentru un aparat numai bun de carat peste tot atunci cand nu putem lua dupa noi un rucsac plin cu echioament sau pur si simplu suntem fani ai camerelor mirrorless ori compacte.
Intocmai si cazul nostru, o mini escapada Exposure pe Transbucegi, in care nu doream sa stam cu grija echipamentului foto, asa ca am decis ca e o buna ocazie pentru a testa modelul EOS M10. Sa vedem asadar cum s-a descurcat.
Eos M10 de la Canon este construit din plastic, dar da senzatia unui aparat destul de solid, desi mic ca dimensiuni. Controlul manual prezent la alte aparate din seria EOS M a disparut, lucru care a facut ca body-ul sa fie si mai usor, si mai compact. Priza nu este poate cea mai fericita, dar se poate tine totusi destul de comod in mana.
Aparatul integreaza un senzor CMOS APS-C de 18Mpx, prezent si pe o serie de aparate DSLR de la Canon.
Nu are vizor electronic, dar incadrarea si accesul la parametrii se face de pe ecranul LCD de 3 inch, cu 1 milion de pixeli rezolutie, sensibil la atingere si rabatabil inclusiv in pozitie verticala (la 180º), numai bun pentru “generatia Selfie” din zilele noastre.
fotografia de peisaj Canon eos M10 eos M10
Sistemul de focalizare este unul Hybrid CMOS AF II cu 49 de puncte de focus, care permite o punere la punct destul de precisa si rapida, mai ales daca dispunem de lumina suficienta. In conditii de iluminare slaba aparatul nu performeaza chiar atat de bine, dar, daca nu cumva calatorim doar noaptea sau pasiunea noastra este fotografia de noapte, nu ar trebui sa ridice probleme. (in cel de-al doilea caz oricum este recomandata folosirea unui trepied, astfel ca se va descurca si micul Eos M10, cu siguranta)
Alte specificatii tehnice cheie ale Canon EOS M10: filmare Full HD 1080 30p, ISO 100-12.800 (extins pana la 25.600), functie pentru autoportrete, cu detectia fetei cand ecranul LCD este rabatat la verticala, blit integrat cu numar de ghid 5 (metri la ISO 100), conectivitate Wi-Fi si NFC-un “must” al vremurilor de acum.
Bateria tine destul de mult -cel putin asta s-a intamplat pe perioada testului-, in conditiile in care aparatul a stat pornit aproape non-stop, pentru ca ne tot opream sa mai fotografiem cate ceva.
Obiectivul Canon EF-M 15-45mm F3.5-6.3 IS este un all-around extrem de versatil, ideal pentru imagini de vacanta, calatorie, instantanee cu prietenii sau chiar fotografii de strada. Claritatea imaginilor este satisfacatoare, fiind probabil obiectivul de kit perfect pentru inceput.


Ce ne-a dat putin de furca a fost faptul ca ecranul e unul tactil. Daca in general acest lucru faciliteaza comenzile si setarea tehnica a apartului, in cazul nostru, fiind obisnuiti cu ecrane care nu sunt sensibile, apartul ne-a dat putin de furca cand am schimbat anumite setari din greseala.
Dar odata ce ti-ai realizat setarile de baza, ecranul tactil ajuta mult la navigare si reajustarea unor parametrii, ca sa nu mai vorbim de mutarea instanta a zonei de focalizare, in functie de subiectul pe care il dorim in clar.
Canon Eos M10
Ce ne-a mai surprins a fost zgomotul shutter-ului la declansare, care e destul de puternic, mai ales comparat cu alte mirrorless-uri care sunt, in general, mult mai silentioase decat DSLR-urile. In general nu e o problema, dar pentru pasionatii de fotografie de strada e un minus, daca iti doresti cadre candide/instantanee si vrei sa incerci sa fii cat mai invizibil.
In lumina directa, flare-ul este destul de puternic, dar uneori te poti folosi de acest lucru in mod creativ, vezi exemplele din galeria finala de imagini.
Concluzii:
Ce ne-a placut:

  • e mic si incape usor in geanta de mana, iar atarnat de gat abia daca il simti
  • culorile sunt foarte vii si placute
  • contrast foarte bun
  • bateria tine destul de mult
  • focalizare destul de rapida
  • extensie RAW + JPG
  • fotografiile de tip selfie sau cele in doi, ori in grupuri mai mici, sunt acum floare la ureche, fara
  • a mai avea nevoie de trepied sau a pune aparatul pe timer
  • dispune de conectivitate WiFi si NFC

Ce nu ne-a placut:

  • controlul aparatului se face intrand in meniu, nu putem selecta dintr-o rotita modul de fotografiere (pe de alta parte e un compromis, pentru ca asta il face mai compact decat erau modelele anterioare)
  • ecranul tactil iti poate da de furca daca nu esti atent, dar te obisnuiesti repede
  • shutter zgomotos
  • lipsa vizorului electronic

Am realizat si un scurt test video, pe care il poti vedea mai jos.
Filmarea a fost realizata din mana, in conditii de vant destul de puternic sau din masina in mers.

Alte fotografii realizate cu Canon EOS M10:


Un material realizat de Asociatia Exposure/foto Cosmin Garlesteanu si Cristina Tinta.
[products ids=125022160,125022161]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Unde shutter nu e, nimic nu e!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.