Test cu Canon EOS M10 pe Transbucegi

Postat de: Asociatia Exposure Asociatia Exposure

Lansat in octombrie anul trecut, modelul mirrorless Canon EOS M10 este destinat utilizatorilor entuziasti si poate reprezenta o optiune pentru un aparat numai bun de carat peste tot atunci cand nu putem lua dupa noi un rucsac plin cu echioament sau pur si simplu suntem fani ai camerelor mirrorless ori compacte.
Intocmai si cazul nostru, o mini escapada Exposure pe Transbucegi, in care nu doream sa stam cu grija echipamentului foto, asa ca am decis ca e o buna ocazie pentru a testa modelul EOS M10. Sa vedem asadar cum s-a descurcat.

Eos M10 de la Canon este construit din plastic, dar da senzatia unui aparat destul de solid, desi mic ca dimensiuni. Controlul manual prezent la alte aparate din seria EOS M a disparut, lucru care a facut ca body-ul sa fie si mai usor, si mai compact. Priza nu este poate cea mai fericita, dar se poate tine totusi destul de comod in mana.

Aparatul integreaza un senzor CMOS APS-C de 18Mpx, prezent si pe o serie de aparate DSLR de la Canon.

Nu are vizor electronic, dar incadrarea si accesul la parametrii se face de pe ecranul LCD de 3 inch, cu 1 milion de pixeli rezolutie, sensibil la atingere si rabatabil inclusiv in pozitie verticala (la 180º), numai bun pentru “generatia Selfie” din zilele noastre.

fotografia de peisaj Canon eos M10 eos M10

Sistemul de focalizare este unul Hybrid CMOS AF II cu 49 de puncte de focus, care permite o punere la punct destul de precisa si rapida, mai ales daca dispunem de lumina suficienta. In conditii de iluminare slaba aparatul nu performeaza chiar atat de bine, dar, daca nu cumva calatorim doar noaptea sau pasiunea noastra este fotografia de noapte, nu ar trebui sa ridice probleme. (in cel de-al doilea caz oricum este recomandata folosirea unui trepied, astfel ca se va descurca si micul Eos M10, cu siguranta)

Alte specificatii tehnice cheie ale Canon EOS M10: filmare Full HD 1080 30p, ISO 100-12.800 (extins pana la 25.600), functie pentru autoportrete, cu detectia fetei cand ecranul LCD este rabatat la verticala, blit integrat cu numar de ghid 5 (metri la ISO 100), conectivitate Wi-Fi si NFC-un „must” al vremurilor de acum.

Bateria tine destul de mult -cel putin asta s-a intamplat pe perioada testului-, in conditiile in care aparatul a stat pornit aproape non-stop, pentru ca ne tot opream sa mai fotografiem cate ceva.

Obiectivul Canon EF-M 15-45mm F3.5-6.3 IS este un all-around extrem de versatil, ideal pentru imagini de vacanta, calatorie, instantanee cu prietenii sau chiar fotografii de strada. Claritatea imaginilor este satisfacatoare, fiind probabil obiectivul de kit perfect pentru inceput.