Fotografia – un truc pentru a scoate copilul din casa

Idei practice de la Cris Ardelean și F64 pentru a ține juniorii departe de atracția jocurilor și internetului

Îți mai amintești entuziasmul pe care l-ai trăit în copilărie când ai făcut prima ta fotografie? Sau când ai primit prima ta cameră foto?…
Dacă și tu ești ca mine, cel mai probabil una din primele instrucțiuni pe care le-ai auzit de la părinți atunci când realizai primele tale instantanee, suna cam așa:

“Ai grijă să nu irosești filmul!” sau “Se va consuma toată rola repede, așa că nu poți să faci prea multe poze!”

Într-adevăr, în acele vremuri investiția în film și developare era destul de ridicată, dar făcând economii pentru acest tip de cheltuieli, părinții nu realizau că limitează copiilor bucuria de a capta imagini și deprinderea abilităților de a realiza instantanee din ce în ce mai reușite.
Probabil că tocmai de aceea, astăzi, când fotografia digitală a eliminat orice limitări de acest gen, asistăm la o adevărată revoluție virtuală a exprimării prin imagine, mai ales în rândul nostru, al adulților. Undeva, într-un colț de memorie, am reținut ce puteam sau nu să manifestăm deplin în primii ani de viață și cu siguranță a face zeci de fotografii pentru a surprinde un detaliu care ne-a atras atenția, nu era pe lista de libertăți absolute.
În schimb, pentru copiii noștri, jocurile pe calculator și internetul au devenit sursele principale de distracție și petrecere a timpului liber, acestea fiind simplu de accesat cu ajutorul gadgeturilor la care cei mici au acces foarte ușor: telefoane mobile smart, tablete, laptopuri, calculatoare. Deși atât jocurile, cât și navigarea pe internet au aspecte benefice, cum ar fi dezvoltarea atenției focusate sau a reflexelor, în timp, ele pot conduce la un stil de viață sedentar prin excluderea mișcării fizice, lucru care are repercursiuni grave în dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a corpului, mai ales când acesta este în dezvoltare. Limitarea ieșitului din casă cauzează, de asemenea, și inhibarea capacităților de relaționare și comunicare ale copiilor care ajung să petreacă un timp îndelungat în fața ecranelor electronice, fapt ce peste ani îi va transforma în tineri cu dificultăți de exprimare și relaționare.
Pentru că nu putem exclude cu totul tehnologia din viețile copiilor noștri, iată o alternativă tehnologică mult mai benefică: fotografia! Cu ajutorul acesteia, este foarte simplu să oferi o distracție nouă, care îl va ajuta pe copilul tău să iasă din casă și să se miște. Iată și câteva trucuri pentru ca cei mici să accepte noua propunere ca pe o activitate atractivă, de nerefuzat!

Provoacă-l să devină un explorator!

Primul lucru pe care poți să îl faci este să îi prezinți activitatea ca fiind o provocare de descoperire a lumii, nu o sarcină sau o temă de adunare a pozelor bune. În fond, în cazul unui începător, activitatea în sine este mai importantă decât rezultatele.
_RIS5785

Asigură-te că are cu ce să se transforme într-un mic cercetaș!

După ce i-ai stârnit curiozitatea, oferă-i un aparat foto de orice tip, care să fie intuitiv și ușor de folosit. Poate fi un aparat compact, nou sau vechi, inclusiv cel al unui telefon mobil, cu condiția să nu aibă acces la internet sau la jocuri, căci altfel copilul se va pierde în tentații.
Nu îți face griji pentru setările tehnice: în această primă fază poți seta aparatul pe modul automat, pentru a canaliza complet atenția copilului către partea creativă a capturării imaginilor.
Poți aduce și accesorii amuzante care să îi ofere o activitate extra de fotografiat, cum ar fi baloanele de săpun, moriștile colorate, baloanele cu heliu, mingii amuzante, sau chiar jucăriile lor preferate.

Găsiți împreună locurile cele mai atractive!

Dacă vorbim de copii mai mari (peste 11 ani), lucrurile se schimbă, deoarece este nevoie să le oferi spațiu pentru căutare. Fotografia poate fi în cazul lor o activitate de construire a stimei de sine, întrucât primesc de la părinte încredere în capacitatea lor de a se descurca singuri. Poți merge cu ei în parcul ales, însă nu este nevoie să stai în permanență lângă ei. Pentru copii contează foarte mult provocarea de descoperire, iar tu poți ajuta oferind idei de urmărit, cum ar fi: cel mai curajos copac, aleea cea mai veselă, cel mai galben peisaj etc. Cu cât sunt mai abstracte ideile de urmărit, cu atât va fi mai distractivă descoperirea și mai dinamică dezvoltarea imaginației lor!
Dacă vârsta este suficient de mare pentru a fi lăsați singuri în oraș, poți să transformi fotografia într-o modalitate de comunicare și întărire a relațiilor, încurajând activitatea de fotografiere a prietenilor lor pentru a obține o serie de portrete altfel.
fotografia
Nikon
 

Promite-i mai mult timp petrecut în familie; copiii își doresc cel mai mult să petreacă timp cu eroii lor, părinții!

Un alt lucru de urmărit este să îi creezi o zonă de confort copilului tău, însoțindu-l în locurile în care mergeți, lucru valabil pentru copii mai mici (pâna în 10 ani). Este de preferat să alegi parcuri, locuri de joacă și de distracție pentru a avea la dispoziție un fundal colorat, activ și distractiv în care copilul tău să descopere detalii. Întrucât copiii mici învață prin repetiție și imitație, au constant nevoie de aprobarea părinților, așa că fii alături de copilul tău în aventurile de explorare, uită-te la pozele pe care ți le arată și apreciază-le mereu!
Cu siguranță mai păstrezi și acum primele tale fotografii din vacanța împreună cu familia sau din tabere! Pe vremea fotografiei pe film și hârtie, amintirile și-au găsit un mod de a rămâne vii nu doar în mintea și inima noastră, ci și în albumele care le-au păstrat până astăzi.
Acum, când ne aflăm în cel mai potrivit moment să ne bucurăm cu toții de vacanță (și chiar de vacanța mare!), avem ocazia să facem o alegere diferită legată de modul în care ne folosim timpul petrecut împreună cu cei dragi, astfel încât amprenta momentelor speciale să rămână vie pentru mulți ani, iar când copiii noștri vor deveni la rândul lor părinți, să poată să le vorbească și prin imagini propiilor copii, despre cum era… pe vremea lor!


Un articol și fotografii de:
Cristina Ardelean
Photography Trainer
www.crisardelean.ro
www.nationalphotographic.ro

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Fara tableta sau telefon este perfect pentru un copil,aer liber si distractie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.