Cu Sigma 20mm 1.4 ART prin Roma

Stiti intrebarea aia cu ce ti-ai lua pe-o insula pustie cu tine!?
Asa m-am intrebat eu cand a trebuit sa plec intr-o calatorie in Roma, “orasul cu 7 coline”.
Rezultatul: ceva nou si inedit: Sigma 20mm 1.4 ART [aveam de ales intre modelele 20mm si 24mm]! Este nou, este proaspat, este un ART, si cu asta am spus tot si am scutit juma de “poveste”.

Pana de curand, Sigma oferea cel mai luminos obiectiv fix wide, respectiv 20mm 1.8 DG, un obiectiv modest. Sigma ART 20mm 1.4 HSM DG este acum un nou pionier in domeniu.
Am spus ca numele de “ART” spune tot, si asa este; “unboxing-ul” este bun! O cutie frumoasa, un toc de protectie, un obiectiv superb, protejat de capace. Parasolarul este inclus pe obiectiv, din carcasa, dar oricum toate obiectivele Sigma vin in pachet cu parasolarul inclus.
Obiectivul este solid, zdravan, si impreuna cu un corp stilul 50D-7D, se simte foarte bine in mana, chiar daca aparatul nu are si un grip atasat. Poate fi folosit fara nici o problema ore multe, cele aproape 1.8-2kg cu tot cu aparat/acumulatori etc.

Ce mi-a placut:

  • F1.4 si 20mm, e o senzatie super frumoasa si trebuie sa inveti sa o folosesti intr-un mod creativ. Nu are nici o legatura cu clasicele 35 sau 50mm. Incadrarea cu 20mm poate realiza o fotografie frumoasa, de efect, sau o banalitate; diafragma luminoasa, unghiurile de fuga, liniile. Diafragma poate fi inchisa maxim F16. Si tind sa cred ca nu este suficienta pentru expuneri lungi, decat in combinatie cu un filtru ND de tip patrat, pe suport special.
  • Parasolarul inclus; m-a scapat de o grija sa-l pierd [am pierdut destul de multe in ultimii 10 ani de fotografie], si stiu ca intotdeauna lentila frontal are o protective rezonabila.
  • 9 lamele de diafragma. Personal, imi place bokeh-ul, chiar daca este un subiect tabu si subiectiv.
  • Inel de focus amplasat foarte ok, utilizabil, lat, foarte aderent, de altfel tot ansamblul obiectiv-aparat are stabilitate buna.
  • Motorul de focus HSM, silentios, cu reglare Manual Focus dupa Autofocus. Rata de succes a focusului a fost de sub 10%; una din 10 fotografii avea o deficienta de focus. Per total, foarte putine fotografii au fost complet ratate de focus.
  • Vignetarea este “subiect tabu”. Mie imi place. Dar multora nu le place. Nu consider ca daca vigneteaza, este un obiectiv prost. Daca iti doresti fotografiile ideale, perfecte tehnic, atunci exista Zeiss, dar si acolo sunt cateva limitari. Si sigur ar fi putut realiza si Sigma Japan un obiectiv perfect optic, dar probabil de 3-4-5-8 ori mai scump. Deci, nu, mersi, sunt foarte multumit de el asa. Si pentru ca traim intr-o epoca moderna, exista Adobe, iar Lightroom are alocate corectarile de deformare si vignetare si o face foarte foarte bine.
  • Macro. Are un macro foarte misto, faptul ca te poti apropia foarte mult de subiect si in acelasi timp incadrezi foarte larg.
  • Fata de multe obiective, la cele cu 20mm am reusit o chestie mai personala, anume crop in format 16:9. Este un format care mie imi place mult si liniile de perspectiva sunt amplificate de acest format “latit”.
  • Tocul de protectie inclus in pachet, pentru protectie, si accesoriul suplimentar Sigma USB dock, pentru update de firmware, si pentru pretentiosi, AF tuning.

Ce nu mi-a placut:

  • Parasolarul inclus si diametrul mare al sticlei, fara sa pot pune un filtru de polarizare clasic, rotund.
  • Ca nu are 1.2 🙂
  • Ca nu are stabilizare de imagine 🙂
  • Inca ma gandesc daca mai bine luam modelul 24mm 1.4 ART

Stiu, asteptati sa cititi informatii si detalii despre sharpness, contrast, aberatii cromatice, milimetrice si fizica cuantica eventual. Crop-uri peste crop-uri, comparative, analize, de ce asa, de ce nu asa, trebuia asa, era mai bine sa…

Dar un obiectiv foto, de orice natura, este doar un instrument. Fotografia si rezultatul, sentimentul de dupa, trairea acelui moment sunt mai importante si placute.
Vorba lui Pepsi, Fotografia este un moment, traieste-l!
Un articol si fotografii de: Gheorghita Rafaila.
[products ids=125022245,125022248]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Hello. Cred ca este o greseala in text
    “rata de SUCCES este 10%” ?
    Din restul textului se intelege ca rata de insucces este atat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.