Fotografia de strada: Tips & tricks pentru surprinderea umbrelor

Unul dintre avantajele fotografiei de strada este faptul ca poti lucra cu lumina existenta, la orice ora din zi (sau chiar din noapte). Lumina puternica a soarelui, zilele ploioase sau cu ninsoare, umbrele si contrastele dure, toate sunt situatii pe care ni le dorim macar o data sau de doua, trei etc. ori in viata, ca pasionati de fotografie de strada.
Desigur, preferintele sunt impartite, de aici si varietatea extrem de mare in cadrele de fotografie de strada.
Unii fotografi de strada iubesc umbrele, siluetele si contrastele tari, si despre acest tip de imagini vom discuta in acest material.
Similar siluetelor, nu orice umbra functioneaza pentru un cadru de efect. In general, umbrele ar trebui sa fie bine definite, trebuie tinut cont si de faptul ca suprafata pe care acestea se formeaza joaca de asemenea un rol important in aceasta ecuatie, la fel ca si punctul de statie, care poate fi un element cheie in astfel de situatii.
Surprinderea umbrelor in fotografia de strada poate fi o modalitate de a deschide mai bine ochii in fata a tot ceea ce ne inconjoara si, de asemenea, de a conferi o nota de suprarealism imaginilor.
Cateva trucuri simple si utile in surprinderea umbrelor ar fi:
# Concentreaza-te pe umbre
Cand iesi la fotografiat, daca nu esti genul care nu suporta temele prestabilite, incearca sa ramai concentrat pe ideea de umbre si suprinderea acestora. Astfel, iti vor sari mult mai usor in evidenta si vei observa mai repede situatiile care se preteaza pentru tipul de fotografii pe care doresti sa le realizezi.
Uneori, e bine sa ai un scop in minte atunci cand iesi la fotografiat, pentru a nu te lasa dus de val.


# Intoarce imaginea
Desi poatefi considerat un cliseu, rotirea iamginilor care contin umbre poate functiona de minune in multe dintre cazuri. Nu orice umbra intoarsa va fi o fotografie interesanta, insa pot aparea situatii in care acest truc sa functioneze de minune.

umbre
foto: Cosmin Garlesteanu
fotografia de strada
foto: Mirela Momanu

# Incearca sa redai suprarealul
Cand fotografiezi umbre, te poti intalni cu situatii care se transforma in povesti din zona suprarealului. Nu ezita sa declansezi, imaginile care spun povesti vor fi intotdeauna un plus. Umbrele pot fi de multe ori ciudate, dand nastere unor interpretari sau bizarului, moment perfect pentru a apasa pe buton.


# Alege punctul de statie potrivit
Fii mereu atent la directia luminii si, de asemenea, daca ai ocazia, incearca sa gasesti un punct de statie situat la inaltime. S-ar putea sa fii placut surprins de ceea ce vei observa.

punct de statie
foto: Antonio E. Ojeda
foto de strada
foto: Mirela Momanu

Care dintre imaginile de mai sus este preferata ta?
Lasa-ne un comentariu si spune-ne de ce.
Ai si tu fotografii de strada cu umbre? Trimite-le pe blog@f64studio.ro si le poti regasi publicate in galeria cititorilor, printr-un update la acest articol. Te asteptam!
Un material si fotografii de: Asociatia Exposure si grupul de Facebook de fotografie de strada OnSpot  (Mirela Momanu, Gina Buliga, Cosmin Garlesteanu, Dana Corina Popescu, Antonio E. Ojeda, Karlo Flores, Denis Malciu, Jeffrey De Keyser)
***S-ar putea sa iti placa si articolul despre suprarealism in fotografia de strada, realizat tot de Asociatia Exposure.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.