Fotografia dentară : echipamente de bază

Fotografia dentară a fost, este și rămâne un element indispensabil în lumea academică a medicinii dentare. Foarte mult timp, fotografia dentară a fost considerată un instrument rezervat mediului științific, principala sa utilitate fiind documentarea diferitelor cazuri, în vederea desfășurării activităților specifice mediului academic (cursuri, publicații, conferințe samd.).
Evoluția tehnologică, dar și accesibilitatea echipamentelor, a făcut ca fotografia dentară să nu mai reprezinte un privilegiu care se adresează doar unui număr redus de medici, ci un instrument util tuturor practicienilor care doresc creșterea calității actului medical.
Importanța  fotografiei dentare implică multiple aspecte mai mult sau mai puțin utilizate în practica cotidiană, fiind totodată instrument de diagnostic.

Ce echipamente foto sunt recomandate pentru fotografia dentară?

În general, pentru fotografia dentară,  echipamentele de bază sunt:

Din practică, a rezultat că pentru fotografia dentară, dar și medicală în general, categoria de echipamente cea mai utilizată și care oferă toate funcțiile necesare, ramâne categoria aparatelor DSLR. Află ce sunt și cum funcționează aparatele foto DSLR aici.

Fotografiile realizate în cabinetul stomatologic sunt fotografii de tip macro, astfel că necesită obiective speciale. Obiectivele macro permit fotografului să se aproprie cât mai mult de subiectului fotografiat, creând, în funcţie de distanţa minimă de focus, un anumit raport de mărire.
O mulțime de obiective nu pot atinge decât o scară de reproducere de 1:3 sau 1:2. De cele mai multe ori, scara de reproducere este scrisă chiar pe corpul obiectivului și trebuie avut grijă ca aceasta să fie cât mai apropiată de valoarea macro “reală” 1:1.
Există totuși și obiective macro specializate. Acestea sunt obiective cu distanță focală fixă (deci fără “zoom”), care pot reda imagini în mărime naturală (1:1).
Producătorii Canon, Sigma, Tokina și Tamron folosesc termenul “Macro” pentru a desemna obiectivele pentru macro-fotografiere, pe când cei de la Nikon preferă termenul “Micro“.
În fotografia dentară obiectivele macro cele mai des folosite sunt cele cuprinse între 60 și 105mm (60mm, 70mm, 85mm, 90mm, 100mm, 105mm).

Cele mai des utilizate blițuri în fotografia dentară sunt blițul circular și blițul twin.
Blițul circular este mai ușor de utilizat și poate fi utilizat în aproape orice situație clinică. Acesta se montează pe obiectivul aparatului de fotografiat și ajută la iluminarea planurilor apropiate. Este în general de forma circulară, de unde și denumirea, existând atât modele cu lumină continuă (LED), cât și blițuri clasice, cu lumină stroboscopică.

Blițul twin oferă unele avantaje atunci când este folosit în scopuri mai artistice sau în comunicarea cu tehnicianul dentar, permițând redarea mai amănunțită a detaliilor/informației.

Să nu uităm, desigur, nici de accesorii:

Fiecare tip de fotografie dentară necesită accesorii speciale.
Kit-ul obligatoriu în fotografia intraorală conține câte un set de distanțiere, contrastoare și oglinzi (pentru imagini laterale și ocluzale), în timp ce pentru
fotografia în laborator se folosesc accesorii precum cortul de difuzie, panoul cu lumină continuă (L.E.D.), un fundal (din pânză sau din sticlă de culoare albă/neagră),trepiedul (de dimensiuni mai mici) și telecomanda pentru declanșare wireless.
De asemenea, există filtre de polarizare care ajută la eliminarea reflexiilor produse de flash pe dinți și care permit o redare perfectă a nuanței lor.

Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor.

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • Bună ziua. Aș avea nevoie de un aparat foto pentru profil stomatologie. Echipat complet. Dacă puteți să-mi faceți o ofertă v-a rog. Mersi.

    • Bună ziua,

      Ne puteți spune care este bugetul în care vă încadrați pentru această achiziție?

      Mulțumim!

  • Pentru un buget limitat, batranul compact Nikon S8200 e arhisuficient. Sute de cazuri documentate si nu m-a dezamagit.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.