foto: Cristina Tinta

Echipamentul în fotografia de stradă – ce alegem?

“De la aparatul foto mic am învățat despre energie, determinare și rapiditate… Apartul foto mare m-a învățat despre reverență, răbdare și meditație.”/“The small camera taught me energy, decisiveness and immediacy… The large camera taught me reverance, patience and meditation.” (Joel Meyerowitz)

Când vorbim despre fotografia de stradă, vom avea în vedere, în general, un echipament mai restrâns, care să ne permită mobilitate și discreție.

În general, am putea spune că orice aparat este bun pentru fotografia de stradă, atâta timp cât știm exact ce putem face cu el pentru a obține rezultatul dorit. Este bine însă de știut care sunt limitările date de echipamentul foto și posibilitățile pe care acesta ni le poate oferi.

Găsiți enumerate mai jos câteva caracteristici, pe care un aparat foto ar trebui să le îndeplinească, pentru a putea fi folosit la fotografia de stradă:

să poată închide diafragma la valoarea aleasă pentru verificarea profunzimii de câmp
• să ofere posibilitatea fotografierii în format RAW
• să poată fotografia cu mai multe cadre pe secundă pentru a surprinde acțiunea
• să aibă obiective interschimbabile pentru a ne oferi o manevrabilitate totală în privința încadrării
• să aibă un minim de 10 megapixeli, mai ales dacă vreți să imprimați imaginile în format mai mare

Este o concepție greșită faptul că ai avea nevoie de o geantă sau un rucsac plin de echipamente pentru a obține rezultate bun cu fotografiile pe care le realizezi. Mai ales pentru fotografia de stradă, din contră, cel mai simplu este să optați pentru un echipament minimal, dar care să vă asigure spatele atunci când sunteți pe străzi. Puteți face foarte multe cu puțin și vă veți mișca mai repede dacă nu aveți multe de cărat.

Cea mai bună cameră rămâne oricum cea pe care o aveți la voi și, indiferent de aparatul utilizat, lucrul cu adevărat important este să cunoașteți meniul și setările acestuia, pentru a nu rata momente importante. Chiar dacă vorbim de telefonul mobil, regulile se aplică.

În ziua de astăzi, preferința fotografilor de stradă s-a îndreptat clar către aparatele foto de tip mirrorless și micro 4/3, care permit utilizarea fără probleme chiar și în condiții slabe de iluminare, iar dacă optați pentru un kit body + obiectiv wide și luminos, cu siguranță veți face față majorității situațiilor de pe stradă.

Gama echipamentelor foto se poate extinde clar și către aparatele DSLR (deși mai masive și mai puțin discrete) și mai departe către aparatele pe film pe format de 35mm sau mediu, care oferă posibilitatea realizării mai multor experimente tehnice și obținerea unor efecte mai speciale.

În ceea ce privește obiectivele, o soluție la îndemână ar fi utilizarea unui zoom cu o focală 24-70mm (echivalent full frame), acesta fiind un obiectiv extrem de versatil.

Să luăm însă aceste situații de fotografiere pe rând:

#Fotografia de stradă cu obiective wide, fixe

(c) Cosmin Gârleșteanu

Obiectivele foto wide și cu distanță focală fixă cele mai utilizate în fotografia de stradă sunt cele cu o focală cuprinsă între 24 și 35-40mm (echivalent full frame), acestea prezentând următoarele avantaje și dezavantaje:

Trebuie să te apropii mai mult de subiect

Obiectivele wide vă vor „forța” să vă apropiați de subiect pentru a putea fotografia momentul. Acest lucru presupune pe de-o parte captarea unor detalii pe care e posibil să nu le surprindeți de la distanță. Pe de altă parte, cel puțin la început, s-ar putea să nu vă simțiți confortabil în această situație, de a fi foarte aproape de subiectul fotografiat.

Focalizarea este mai ușoară și mai rapidă

Din experiența de până acum, obiectivele wide fixe focalizează în general rapid, iar acest aspect este extrem de important în cazul fotografiei de stradă, unde orice fracțiune de secundă poate fi decisivă.

Obiectivele wide fixe sunt mai mici și mai ușoare

Un aspect mai puțin esențial poate, care face însă diferența dacă ieșim la un photowalk de câteva ore sau într-o tură de tip city-break pentru fotografie de stradă. Chiar și în cazul utilizatorilor de DSLR, aceste obiective sunt mult mai ușoare și de dimensiuni considerabil mai mici.

Nu vă puteți juca prea mult cu bokeh-ul

Fiind obiective cu un unghi larg de cuprindere, obiectivele wide au un câmp de profunzime mare, astfel că joaca cu bokeh-ul este mai limitată, putându-se realiza cu succes doar la diafragme deschise și dacă vă aflați foarte aproape de subiect. De asemenea, aceste obiective sunt mai puțin indicate pentru portretele de stradă.

Aceste obiective sunt mai scumpe

Dacă vorbim de un obiectiv fix wide luminos, prețurile pot fi destul de piperate. Dacă privim totul ca pe o investiție însă, acestea își vor face treaba de minune iar satisfacțiile vor fi cu siguranță pe măsură.

Prezența distorsiunilor

În funcție de model, în cazul obiectivelor wide pot apărea o serie de distorsiuni, mai mult sau mai puțin deranjante, situate în special pe marginea cadrului surprins. Tehnologia avansează însă pe zi ce trece iar corecțiile acestor distorsiuni se fac din ce în ce mai ușor, fiind totuși un aspect ce trebuie luat în considerare atunci când optăm pentru obiective fixe cu un unghi larg de cuprindere.

O altă opțiune ar fi un 16-35mm, un wide cu zoom care acoperă mai multe focale și se poate dovedi astfel extrem de versatil.

# Fotografia de stradă cu teleobiectivul

Părerile sunt, desigur, împărțite și veți găsi multe dispute referitoare la utilizarea teleobiectivelor în fotografia de stradă. Dincolo de opinii pro și contra este însă un fapt bine cunoscut că o parte dintre fotografii de stradă preferă utilizarea unui teleobiectiv, din varii motive.

Câteva dintre acestea ar fi:

  • Izolarea  subiectului, mai ales dacă acesta se află în preajma altor oameni sau în spatele său există un fundal mult prea încărcat, în care se „pierde”
  • Fotografii respectivi preferă să păstreze distanța, nesimțindu-se confortabil prea aproape de subiect
  • Obținerea unui bokeh mai plăcut
  • Folosite adesea și pentru portretele de stradă

Pe de altă parte, fotografierea pe stradă cu teleobiectivul va rupe foarte des din context un subiect, arareori redând o imagine de ansamblu sau atmosfera unei situații. Vezi puncte slabe și puncte forte mai jos.

#Obiective foto pentru portretul de stradă

Dacă pentru situațiile generale de pe stradă se recomandă utilizarea obiectivului fixe cu un unghi larg de cuprindere (ideal între 24 și 40mm), în portretistica de stradă, cele mai utilizate obiective rămân cele clasice de portret: de 50mm și de 85mm, întrucât acestea vă permit apropierea de subiect. Într-un obiectiv de 85mm veți avea în cadru în special capul și umerii subiectului, în timp ce prin cel de 50mm veți putea fotografia de la talie sau bust în sus. Atenție la deformări însă, dacă vă apropiați prea mult de subiect cu un obiectiv de 50mm.

După cum puteți observa, alegerea obiectivelor se face în funcţie de ceea ce fotografiem. Normal că, de cele mai multe ori, suntem limitați de obiectivul pe care îl avem, însă dacă ştim ce ne dorim dorim să fotografiem, vom putea alege obiectivul potrivit.

Obiectivul de 50mm

Acest obiectiv se poate găsi atât cu diafragmă f/1.4, cât și cu f/1.8, cel din urmă fiind mai accesibil. Abordarea printr-un astfel de obiectiv fix, va fi foarte asemănătoare cu cea pe care o percepem noi când privim în jur.

Puncte forte:
• permite fotografierea în condiții de iluminare mai slabă, datorită diafragmei foarte deschise
• creează un efect de bokeh frumos, conferind un aspect mai artistic portretului
• este indicat pentru portretul general și cele în plan american, deoarece o apropiere mai mare față de subiect ne va crea o ușoară deformare

Obiectivul de 85mm

Obiectivul de 85mm se găsește cel mai adesea cu diafragma f/1.8 dar si cu f/1.4 și ne oferă o perspectivă considerată de cei mai mulți dintre fotografi ca fiind cea mai adecvată pentru fotografia de portret. Putem spune că nu are deformări sesizabile , iar în același timp, obiectivul îți permite să stai la o distanță rezonabilă față de subiect.

Puncte forte
• o bună separare a planurilor, punând subiectul mai bine în evidență
• permite fotografierea în condiții de iluminare slabă
• nu deformează și permite o distanță rezonabilă față de subiect, pentru a păstra intimitatea acestuia atunci când îl fotografiem

Orice cameră foto și orice obiectiv are caracteristile sale particulare, astfel că imaginile rezultate vor avea și ele un caracter particular. Ar fi o provocare interesantă să puteți experimenta cu aparate și obiective diferite; dincolo de asta însă, nu echipamentul ci mai degrabă viziunea este cea care face diferența, refelctându-se asupra calității fotografiei finale.

Până la urmă, cel mai important lucru este expresivitatea și emoția generată de imaginea finală. Uneltele (echipamentul) utilizate pentru obținerea acestui rezultat joacă în acest sens un rol mai puțin important. Echipamentul foto nu este de ignorat, dar nici nu este decisiv.

Text și fotografii de: Asociația Exposure

Echipament folosit: Olympus OM-D E-M1Olympus OM-D E-M5Fujifilm X-T10Nikon D750, Canon 7D, Olympus 12mmOlympus 12-40mmFujinon 18mmCanon 18-135mm, Nikkor 24-70mm.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.