Ce este și cum funcționează un aparat DSLR?

Un DSLR este un aparat foto digital ce combină mecanismele SLR (single lens reflex) cu un senzor digital.

Principiul de funcționare SLR constituie diferența principală între DSLR și alte camere digitale. Principiul SLR presupune că lumina traversează obiectivul, apoi întâlnește o oglindă pivotantă care o trimite prin intermediul unei prisme la vizor sau direct la senzor când se ridică. Practic se folosește același obiectiv pentru a viza și pentru a captura imaginea. Designul specific camerelor DSLR include obiective interschimbabile specifice fiecărui producător, un sistem mecanic cu oglinda – care în modul normal se află la 45° și direcționează lumina spre ecranul mat, apoi printr-o lentilă de condensare în pentaprismă/pentaoglindă către vizor.

Majoritatea DSLR-urilor entry-level folosesc o pentaoglindă și nu o pentaprismă. Focalizarea poate fi manuală sau automată, activată prin apăsarea declanșatorului la jumătate sau a unui buton dedicat de AF. Pentru a face o fotografie, oglinda se înclină înainte (în direcția săgeții din figură), obturatorul focal se deschide și imaginea este proiectată și capturată pe senzor, după care obturatorul se închide și oglinda se întoarce în poziția sa la 45°.

Comparat cu noul concept de camere mirrorless cu lentile interschimbabile acest sistem de oglindă/prismă este principala diferență producând o previzualizare directă a imaginii având senzorii de autofocus și măsurare a expunerii separați.

Citește și despre cum îți alegi un aparat foto DSLR, aici.

Vezi la F64 aparate DSLR Canon, aparate DSLR Nikon, aparate DSLR Sony.

Alți fotografi au mai citit și:

4 Comments

  • Multumesc pentru sfaturi

  • interesanta perspectiva mutarii de la casa la apartament

  • Multumim pentru articol. Foarte buna recomandarea.

  • Mersi mult de recomandare, cautam un aparat dslr si nu stiam pe care sa il iau.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.