Fotografii români definesc o fotografie bună (IV)

Cu ceva vreme în urmă, am publicat o serie de articole (vezi partea I, partea a II-a si partea a III-aîn care fotografii români ne-au răspuns la două întrebări pe care le-am considerat mereu esențiale:
Ce este fotografia pentru fiecare dintre ei în parte? Și cum ar defini o fotografie bună?
Răspunsurile au fost adunate în primul capitol al volumului De ce fotografia? (2013, Editura Filos), iar o parte sunt reluate și în acest articol.
Astăzi primim răspunsuri de la Dan Dinu, Horia Bogdan, Doru Oprișan, Adrian Petrișor, Ioan Nicolae, Felicia Simion și Miluță Flueraș.
„Indiferent de compoziție, de estetică, de tehnică, de valoare documentară sau orice altceva, o fotografie bună de vedere este din punctul meu o fotografie în fața căreia petreci mai mult timp decât cel necesar pentru a da pagina următoare a unei reviste sau butonul de next al unei pagini de Internet. O fotografie bună este cea care îți comunică ceva, indiferent că este admirație, consternare, repulsie, invidie, plăcere sau orice altceva. O fotografie bună este cea care lansează întrebări în mintea privitorului, și nu neapărat cele de genul „Oare ce diafragma a folosit aici?”, ci mai degrabă întrebări despre un anume mesaj, o anume stare și o anume empatie pe care o poți avea cu o imagine. În definitiv, o fotografie bună este o imagine cu care rezonezi, iar uneori acest tip de imagine poate fi diferit de la un privitor la altul.” (Dan Dinu)
fotografia de peisaj
„O fotografie bună este cea care mă face gelos pe fotograful care a făcut-o. Nu există o rețetă de urmat pentru o fotografie bună. Există condiții necesare, dar nu există condiții suficiente.” (Horia Bogdan)
fotografie buna
„O fotografie bună este un exercițiu de echilibru între elementele care îi dau valoare: lumina bună, momentul, emoțiile, compoziția, atmosfera, povestea. Cu cât amestecul e realizat mai fin, cu atât este mai bună imaginea. La început credeam că principala calitate a unei fotografii e cea estetică. Pe măsură ce explorez mai multe genuri de fotografie, apar alte lucruri în prim-plan, cum ar fi: emoția, momentul surprins, capacitatea de a oferi o trăire. The search for the meaningful, adică acel ceva care face ca imaginea să însemne ceva pentru privitor. Să rezoneze într-un fel cu el. Să spună o poveste, cât de mică.” (Doru Oprișan)
fotografia de peisaj
„O fotografie bună nu cred că are o definiție general valabilă. Aceasta se află în mintea fiecărui privitor, definițiile fiind diferite foarte mult de la o persoană la alta. Părerea mea este că, dacă reușești să-ți cuceresti privitorul cu fotografia ta și să-l faci să trăiască și să simtă ce ai simțit tu în acel moment când ai realizat acea imagine, înseamnă că esti foarte aproape de scopul acestei arte numită „fotografie”. Cu alte cuvinte, să atingi latura sensibilă a celuilalt cu o imagine care cuprinde câteva din urmatoarele elemente: un subiect ieșit din banal sau bine pus în evidență, o idee care stă în spatele pozei și, de asemenea, nu trebuie să lipseasca latura artistica, impactul imaginii și, de multe ori, tehnica satisfăcătoare. Din punctul meu de vedere, o fotografie bună este acea fotografie peste care nu treci repede cu privirea, ci o analizezi, o admiri și-ți rămâne impregnată în memorie pentru cât mai mult timp.” (Adrian Petrișor)
Rosia Montana
„Voi fi un pic egocentric, răspunzând doar din punctul meu de vedere și nu voi încerca să dau ca definiție accepțiunea generală a unei fotografii bune.
Retoric vorbind, o fotografie bună este o fotografie definită contextual prin prisma percepției, scării de valori și liberului arbitru al fiecăruia. Dacă o fotografie poate fi judecată în baza acestei definiții, atât din punct de vedere subiectiv, cât și obiectiv, iar rezultatul este unul pozitiv, cu siguranță că fotografia analizată este o fotografie bună.
În ceea ce mă privește, o fotografie bună este o fotografie care îmi place. Și îmi place pentru că îmi transmite un mesaj ce intră în rezonanță cu eul meu.” (Ioan Nicolae)
portret
„Pe lângă joacă și fericire, fotografia e… descuiere de ochi; ori convorbire cu soarele; sau, stați puțin… înseamnă a face timpul mai vulnerabil. Și mai înseamnă… dor de trecut, de prezent, și de viitor.
Ca să fie bună, trebuie să aibă un gust bun. Ca să aibă un gust bun, trebuie să aibă și un miros plăcut, o vibrație melodioasă, eventual o atingere fină. Pe scurt, să răscolească toate simțurile. Și să nu se teamă să fie neastâmpărată cu sufletele noastre.”  (Felicia Simion)
o fotografie buna
„O fotografie bună nu intră neaparat în niște tipare stricte, deși o recunosc atunci când o văd. O fotografie bună ar trebui să aibă un sens și să îl poată susține cu succes, să creeze emoție, să surprindă momentul perfect (adesea nevăzut sau ratat cu usurință), să conțină un limbaj vizual care să faciliteze relaționarea ei cu  multe persoane și totodată să prezinte o concretizare puternică a ideii fotografului.” (Miluță Flueraș)
Delia Matache
[products ids=125018844,125013349]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.