Canon 1300D: mezinul familiei EOS, in test

Nici nu a venit bine primavara si deja suntem intampinati cu un val de noutati in domeniul foto. Primul care vine la test: noul Canon 1300D, meziunul familiei EOS, modelul care va inlocui actualul entry-level 1200D – atat de popular printre fotografii entuziasti de pretutindeni.
Noutatile? Nu sunt multe si, va spun de la inceput, cei de la Canon isi puteau da silinta mai mult. Avem acelasi senzor de imagine de 18 megapixeli, dar un ecran LCD cu rezolutie de doua ori mai mare, un procesor de imagine sensibil imbunatatit (DIGIC IV+) si … conectivitate wireless. Da, noul 1300D iti permite sa transferi simplu si rapid fotografiile preferate pe un smartphone sau o tableta, gratie conectivitatii WI-FI si NFC integrate. In rest, Canon 1300D este similar modelului pe care il inlocuieste, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa aiba parte de un review amanuntit! Sa trecem la treaba.
review Canon 1300D

Diferente si asemanari: Canon 1300D versus 1200D

La prima vedere, Canon 1300D este o “copie” fidela a modelului precedent. Cel putin la exterior. La o privire mai atenta insa, observam usor faptul ca bodyul, desi este construit tot din plastic – caracteristica atat de comuna DSLR-urilor entry-level – este acum mai bine finisat. Sincer, se apropie mai mult de gama Canon 750D decat de 1200D, din acest punct de vedere.
Dispunerea butoanelor este similara, dar ecranul LCD de pe spate, desi are aceeasi diagonala de 3 inch, are acum 920.000px rezolutie, dublu decat avea modelul precedent.
In interior, procesorul de imagine a avut parte de un update minor, fiind acum DIGIC IV+, iar senzorul de imagine a ramas acelasi: 18Mpx CMOS. Sistemul AF este si el similar, cu 9 puncte de focus, iar cel central tip “cruce”. Cele trei sunt responsabile, in principal, pentru fotografiile JPEG/RAW pe care 1300D le inregistreaza si pentru secventele video la rezolutie Full HD 30p MPEG-4 cu compresie H.264, despre care vorbim putin mai jos.

Constructie si utilizare

Daca ceva functioneaza bine, nu il schimba. Aceasta pare a fi deviza Canon cand au construit noul 1300D. La exterior, asa cum spuneam, dispunerea butoanelor este similara modelului precedent. Ca orice model entry, nu exceleaza la numarul butoanelor pentru functii, dar cele ce se regasesc pe body ofera acces direct la parametrii cei mai importanti: ISO, temperatura de culoare, Drive, autofocus si blitz.
Canon 1300D
In partea superioara se regaseste, asa cum era de asteptat, rotita pentru moduri de fotografiere (Auto /P / Tv / Av / M ) si, tot acolo, se afla si selectia scenelor presetate dar si modul video. Langa butonul declansator se gaseste un buton care ridica blitzul integrat (pop-up) al aparatului, buton foarte bine pozitionat daca vreti sa ridicati blitzul fara a va dezlipi privirea din vizorul optic.
Pe spatele aparatului se regaseste ecranul LCD, care se vede bine si in lumina puternica (am fotografiat cu el cu precadere ziua, in soare puternic) si cateva butoane care permit accesul rapid la searea ISO, modul de fotografiere (cadru cu cadru, rafala etc), balans de alb si temporizare.
EOS-1300D-13
In lateral Canon 1300D se lauda cu trei conectori: USB, HDMI si un jack pentru atasarea unui declansator pe fir. Este basic din punct de vedere al conectivitatii, dar nici nu ne putem astepta la mai mult de la un aparat din aceasta categorie de pret. Ce nu imi place: nu are senzor IR pentru declansator wireless si nici conector pentru microfon extern (iar cel integrat inregistreaza doar mono, o bila alba pentru cei care planuiesc sa utilizeze aparatul si pentru video).
Pe partea din spate se regaseste filetul standard pentru trepied dar si usita ce “ascunde” acumulatorul si permite accesul la slotul pentru cardri de memorie SD.
Simplu, compact si usor de manevrat, cu butoane pozitionate logic si usor de accesat chiar si cu o singura mana, Canon 1300D nu complica lucrurile, ramanand suficient de basic la capitolul utilizare pentru a fi usor de inteles de catre orice fotograf, indiferent de nivel. Sa nu uitam ca este un aparat dedicat utilizatorilor aflati la inceput de drum in fotografie, deci functiile si butoanele inutile nu ar fi facut decat sa incurce.

Meniul lui Canon 1300D

La fel de logic ca si amplasarea butoanelor de pe body, meniul lui Canon 1300D ascunde o serie de functii interesante. Practic, odata descoperite, ne dam seama, de fapt, de ce e in stare mezinul familei EOS. Iata cateva dintre ele:

  • Auto Lightning Optimiser (optimizarea automata a zonelor supra/sub expuse din cadru)
  • Bracketing de expunere (Exposure Braketing)
  • Bracketing de balans de alb (WB Braketing)
  • personalizarea pragului maxim Auto-ISO (foarte practic si util, dar o functie rara in aceasta categorie de aparate)
  • setari avansate pentru blitzul extern (montat pe patina)
  • meniul Custom Functions (care permite personalizarea aparatului pana in cele mai mici detalii, inclusiv functiile de pe butoane, activarea Highlight Tone Priority sau personalizarea modului de focus)

IMPORTANT: Meniul lui Canon 1300D este disponibil si in limba Romana.
Un fel de “lup in haine de oaie”, un aparat care la prima vedere pare simplu, dar care poate mult mai mult, iar in mainile unui fotograf avansat si cumplat cu obiective de calitate, poate surprinde fotografii excelente.


Despre doua functii vreau sa va vorbesc, in special: Creative Auto si Auto-ISO
Creative Auto
Este un mod de fotografiere ce se regaseste pe rotita de selectie de langa declansator si care va permite sa “instruiti” aparatul despre cum vreti sa iasa imaginea, el aplicand automat, pentru voi, setarile optime. De exemplu, in modul Creative Auto este suficient sa indicati aparatului ca vreti sa faceti o fotografie cu fundal estompat (Bokeh mai pronuntat sau Background Blur) si el va seta automat o diafragma deschisa (numar F/ mic) pentru a va permite sa faceti un portret sau un detaliu avand un fundal cat mai blurat. E un bun inceput pentru a invata alaturi de Canon 1300D primii pasi in fotografie.
Auto ISO
Functia Auto-ISO o gasesc foarte bine implementata in 1300D si e utila si pentru incepatori dar mai ales pentru avansati. Activand Auto-ISO puteti incepe sa experimentati in modul Manual, setand manual diafragma si timpul de expunere, lasand aparatul sa ajusteze automat valoarea ISO pentru a nu rata totusi expunerile. Este un mod simplu de a invata, in pasi mici, ce inseamna timp de expunere si diafragma in fotografie, beneficiand totusi de suportul aparatului pentru a-l treilea element din “triunghiul expunerii” – valoarea ISO.

Calitatea imaginilor

Dupa cum am spus inca de la inceput, Canon 1300D are acelasi senzor de imagine ca si predecesorul sau. Asta inseamna ca inregistreaza imagini la o rezolutie maxima de 18Mpx, singura noutate la acest capitol fiind procesorul de imagine sensibil imbunatatit, DIGIC VI+ (fata de DIGIC IV standard la modelul precedent).
Am facut, in total, aproximativ 1000 de cadre cu Canon 1300D inainte de a scrie aceste randuri si pot sa va spun foarte clar ca upgradeul de procesor nu aduce imbuntatiri semnificative calitatii imaginilor. Dar, nici nu ar fi necesar. Asa cum spuneam si acum doi ani cand am testat Canon 1200D, senzorul integrat in aceste aparate este surprinzator de bun si, atunci cand fotografiati RAW, permite un grad destul de mare de libertate in ceea ce priveste ajustarea fotografiilor.


Canon 1300D inregistreaza imagini cu contrast echilibrat, culori vii, iar sistemul ce masoara si seteaza automat valoarea temperaturii de culoare isi face treaba bine, in orice condtii, imaginile fiind echilibrate, fara tenta de culoare nedorita.
Si, pentru ca sa intelegeti ce vreau sa spun, sa va povestesc ceva. Imaginile realizate cu Canon 1300D in weekend le-am publicat mai intai pe pagina mea personala de Facebook. Aproape live, as zice, sambata si duminica. Ei bine, fotografiile erau prelucrate, ce-i drept, iar cei de pe Facebook au crezut, initial, ca am fotografiat cu 1300D cu obiective din gama profesionala (celebrele “L-uri” de la Canon). Nimic mai fals.

Toate fotografiile pe care le-ati vazut pe Facebook si sunt si aici, in review, sunt facute cu obiectivul de kit 18-55mm si celebrul 50mm f/1.8, adica exact obiectivele cele mai populare si la care au acces aproape toti cei care isi cumpara un acest aparat. De ce au facut cei de pe Facebook aceasta confuzie? In primul rand datorita senzorului si capacitatii lui 1300D de a produce imagini de calitate, indiferent de obiectivul utilizat. Culorile sunt culori, contrastul e contrast … vorba aia. Iar la acest capitol, senzorul lui 1300D face toti banii.

Cum se descurca in lumina slaba?

In loc de testul ISO, pe care il puteti gasi usor pe internet, am facut un set de fotografii in conditii reale, noaptea, la valori ISO mari. Iata cum arata fotografiile trase cu Canon 1300D la ISO 1600 – 6400, seara, in Centrul Vechi, fotografiand din mana, fara a utiliza un trepied.
DSLR entry level Stavropoleos
Cred ca sunteti de acord cu mine ca aparatul asta este capabil sa surprinda imagini de calitate in orice conditii. Sigur, nu exceleaza la ISO 6400 (nici nu ma asteptam!) dar pana la ISO 3200 imaginile sunt perfect utilizabile, chiar si pentru print. Iar ceea ce vedeti aici sunt fotografii extrase direct de pe cardul de memorie al aparatului, fara nici un fel de prelucrare (in afara de resize, normal). Ca toate, dealtfel, din acest articol.
Pana la ISO 1600 fotografiile pot fi utilizate fara probleme chiar si in printuri de dimensiuni medii (A3+), iar la ISO 3200 imaginile pot fi publicate fara stres pe Facebook sau intr-un portofoliu online. La ISO 6400 zgomotul de imagine devine vizibil dar, aici se vede poate cel mai bine aportul procesorului de imagine actualizat: cel putin in modul JPEG, fotografiile au un zgomot de imagine mai redus la valorile ISO extreme, decat la 1200D. Nu cu mult, dar o imbunatatire este vizibila.

Cum filmeaza Canon 1300D?

In ziua de azi nu mai exista aparat foto care sa nu inregistreze secvente video scurte, cel putin la rezolutie Full HD. Nici 1300D nu face exceptie, iar expertiza Canon in domeniul video se vede, partial ce-i drept, in functiile oferite de mezinul familei EOS. Pe langa functia de inregistrare video automata (care seteaza automat toti parametrii de expunere: timp, diafragma, ISO), cei care filmeaza cu EOS 1300D pot alege sa lucreze in modul Manual, setand manual timpul de expunere, diafragma si regland ISO-ul. Este o functie utila pentru cei care vor sa se ocupe serios de filmare cu noul 1300D.
Totusi, la acest capitol exista un mare handicap: aparatul inregistreaza sunetul doar pe un singur canal (mono) si nici un jack pentru microfon exten nu are prevazut. Un pic ciudat acest aspect. Are o functie video bine pusa la punct, dar l-au limitat extraordinar de mult in ceea ce priveste sunetul. Asadar, cei care au intentii serioase la capitolul filmare, ar fi bine sa se orienteze catre unul din modelele mai avansate, cum ar fi Canon 750D sau 80D.
Iata cateva secvente inregistrate din mana, cu Canon 1300D, in modul de expunere manual:

Ah, si inca ceva: nu focalizeaza automat in timpul filmarii. Doar inainte. Asadar, iata inca un motiv pentru care nu va sfatuiesc sa alegeti 1300D daca chiar aveti planuri sa filmati cu DSLR-ul…

Filtre si efecte speciale

In meniul lui Canon 1300D se regasesc 5 filtre si efecte speciale ce pot fi aplicate fotografiilor dupa ce le-ati inregistrat (din meniul Playback/Redare): Toy camera, Fisheye, Miniatura, Soft Focus, Black & White.
Am facut cateva imagini cu toate, asadar fara alte vorbe inutile, iata galeria foto cu efecte:

Fotografii… culinare? Cu de toate!

Pe langa scenele presetate clasice (sport, portret, natura, etc) Canon 1300D vine in intampinarea fotografilor de pretutindeni care nu se aseaza la masa pana nu fac cel putin o fotografie felului lor de mancare preferat! Da, ati auzit bine: una din noutatile pe care 1300D le aduce este aparitia scenei presetate pentru fotografii culinare (Food). Nu sunt eu mare Chef, dar am incercat ceva in weekend si l-am lasat pe 1300D sa faca poze pe modul Auto, cu scena presetata Food activata. Iata ce a iesit:
Canon 1300D

Wi-Fi si NFC la … pachet

In anul de gratie 2016, aproape niciunui aparat foto nu ii mai lipseste functia de transfer wireless al fotografiilor pe un smartphone sau o tableta. Totusi, in lumea DSLR brandurile mari sunt mai conservatoare. Asa se face ca, pana acum, nici seria Canon 1200D si nici modelele Nikon D3xxx nu au Wi-Fi integrat. Ei bine, pana acum! Canon 1300D vine nu doar cu Wireless integrat dar si NFC, astfel incat transferul fotografiilor preferate pe smartphone sau pe tableta este, realmente, o joaca de copil.
Este suficient sa deschideti pe smartphone aplicatia Canon Camera Window (disponibila gratuit in Apple Store si Google Play) si sa apropiati (la propriu) telefonul de aparatul foto. Conexiunea se realizeaza automat si, in cateva secunde, puteti incepe deja sa faceti albume foto pe Facebook sau sa postati pe instagram fotografiile preferate inregistrate in vacanta cu Canon 1300D.
Wirelessul pe un aparat foto este o functie extrem de utila si placuta, odata ce v-ati obisnuit cu ea. De departe un DSLR face fotografii mult mai bune decat orice smartphone, asadar posibilitatea d ea impartasi cu altii online fotografiile realizate in doi timpi si trei miscari este un bonus binevenit. Repet, Canon 1300D are meritul de a fi (deocamdata) singurul DSLR din cele entry-level care are Wi-Fi integrat.

Autonomia acumulatorului, formatul fisierelor si econectivitatea

3 in 1 sau, poate, capitolul cel mai tehnic si mai sec din tot reviewul.

  • Autonomia: alimentat de un acumulator LP-e10 de 860MhA, Canon 1300 poate inregistra peste 600 cadre la o singura incarcare a acumulatorului. Asa zice producatorul. In practica, eu am facut si 300 de cadre intr-o zi, fara sa vad nici o “liniuta” a indicatorului acumulatorului “consumata”. Asadar, cred ca poate si mai mult de 600!
  • Formatul fisierelor foto: ca orice DSLR care se respecta, Canon 1300D fotografiaza in format RAW si JPEG (si chiar si RAW si JPEG simultan)
  • Formatul fisierelor video: Canon 1300D inregistreaza la rezolutie Full HD 1980×1080 cu framrate de 30/24 cadre pe secunda si compresie MPEG-4 H.264. Din pacate doar cu sunet Mono…
  • Conectivitate: un conector USB 2.0 si unul HDMI, dar si un conector (jack) pentru declansator pe fir. Atata tot. Nu are conector pentru microfon extern si nici senzor IR pentru telecomanda wireless.
  • Transfer Wireless al fotografiilor: asa cum spuneam mai sus in articol, Canon 1300D are si Wi-Fi si NFC, asadar transferul fotografiilor pe un smartphone sau o tableta se face imediat.
  • Stocarea fotografiilor: nu are memorie interna dar are un singur slot pentru carduri de tip SD/SDHC/SDCX.

Unboxing … sau ce se gaseste in cutie

In cutia kitului lui Canon 1300D se regasesc:

  • body-ul 1300D (evident, nu?!)
  • obiectivul 18-55mm f/3.5-5.6 IS II
  • manualul de utilizare in limba romana alaturi de certificatul de garantie
  • cureaua de umar
  • CD cu manualul de utilizare in format digital (extins fata de cel tiparit)
  • acumulatorul
  • incarcatorul
  • cablul USB (pe care il puteti folosi pentru a descarca fotografiile)

Concluzii

Canon 1300D este un DSLR care va poate ajuta sa faceti fotografii reusite atat in modul automat, dar care se poate transforma si intr-un partener de nadejde pentru cei care vor sa invete. Are un senzor bun (si spun asta cred ca a patra oara) si ofera acces exact la functiile de baza, de care orice entuziast are nevoie pentru a-si dezvolta pasiunea pentru fotografie. Impreuna cu senzorul si procesorul de imagine care si-au dovedit deja performantele, Canon 1300D vine in ajutorul celor care isi doresc un DSLR performant dar usor de utilizat, fara a avea un meniu ‘aglomerat’ cu functii inutile. Pana la urma, asta este tot ce conteaza la un aparat din aceasta clasa. Functia Wi-Fi este un mare plus, fiind deocamdata singurul DSLR entry-level de pe piata care are o astfel de dotare in lista de specificatii tehnice.
Din pacate nu exceleaza cu nimic la capitolul functionalitati suplimentare si, daca tot suntem in 2016, mi-ar fi placut sa gasesc in meniul lui macar o functie pentru inregistrarea automata a imaginilor panoramice si a celor HDR. Dar, ma bucur ca are wireless, care ma ajuta mult mai des si mai mult decat ar face-o panoramele.
Fara sa exagerez pot spune ca noul Canon 1300D este aparatul alaturi de care mi-ar fi placut sa pot invata sa fotografiez, sa fac primii pasi in minunata lume a fotografiei. Vi-l recomand cu incredere.
Nota: 8/10
Bile albe:

  • Calitatea buna a imaginilor
  • Focalizare rapida
  • Filmare Full HD 30 fps M.
  • Mod “Auto” versatil si mod auto Creativ (CA)
  • Constructie solida, finisat frumos (asemanator cu seria Canon 700D)
  • Ecran LCD mare, cu rezolutie buna (960k pixeli)
  • Filtre si efecte speciale (Toy camera, Fisheye, Miniatura, Soft Focus si Black & White)
  • Conectivitate WiFi rapida si usor de configurat
  • Butoane cu functii programabile (din meniul Custom Functions)
  • Functie pentru extinderea gamei dinamice (Auto Lihting Optimiser)
  • Dimensiuni compacte, greutate redusa
  • Acces rapid la setari, chiar si in modul Manual, datorita butoanelor cu functie directa pentru
  • ISO, temperatura de culoare, mod de focalizare, etc.
  • Blitzul integrat (pop-up) ofera o lumina de umplere buna, echilibrata (desi are o raza de actiune redusa, de doar 5m)
  • Meniu in limba Romana

Bile negre:

  • Lipsa butonului pentru blocarea expunerii (AE/AF Lock)
  • Zoom lent pe fotografii
  • Autonomie redusa cu functia WiFi pornita
  • Sunetul inregistrat pe un singur canal in timpul filmarii (mono) si nu are nici conector pentru microfon extern
  • Lipsa functiilor software speciale, cum ar fi Panorama, HDR direct din aparat, etc
  • Lipsa convertorului RAW integrat in meniu
  • Doar 3 cadre pe secunda in rafala

Specificatii tehnice pe scurt:

  • Senzor CMOS APS-C
  • Rezolutie 18 megapixeli
  • Procesor de imagine DIGIC IV+
  • Fotografiere in rafala cu pana la 3 fps
  • Autofocus cu 9 puncte
  • ISO 100-6400 (12800 extins)
  • Timp de expunere: 1/4000 – 30 secunde si Bulb
  • Vizor optic cu penta-oglinda, acoperire 95% a cadrului, factor de marire 0,8
  • Filmare Full HD 1980 x 1080 30p. MOV , MPEG-4 AVC/H.264
  • Ecran LCD fix, 3 inch si 960,000 px
  • 5 filtre artistice
  • Stocare pe carduri SD / SDHC / SDXC
  • Acumulator LP-E10
  • Dimensiuni 129 x 101 x 78 mm
  • Greutate body: 485g

Un articol si fotografii de Calin-Andrei Stan / ClubulFoto.com
[products ids=125026116,125026191]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Pentru fotografii in natura și vlogging pe ce sa merg? pe Canon EOS 100D sau pe acesta?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.