Canon 1300D: mezinul familiei EOS, in test

Postat de: Calin Stan Calin Stan

Nici nu a venit bine primavara si deja suntem intampinati cu un val de noutati in domeniul foto. Primul care vine la test: noul Canon 1300D, meziunul familiei EOS, modelul care va inlocui actualul entry-level 1200D – atat de popular printre fotografii entuziasti de pretutindeni.

Noutatile? Nu sunt multe si, va spun de la inceput, cei de la Canon isi puteau da silinta mai mult. Avem acelasi senzor de imagine de 18 megapixeli, dar un ecran LCD cu rezolutie de doua ori mai mare, un procesor de imagine sensibil imbunatatit (DIGIC IV+) si … conectivitate wireless. Da, noul 1300D iti permite sa transferi simplu si rapid fotografiile preferate pe un smartphone sau o tableta, gratie conectivitatii WI-FI si NFC integrate. In rest, Canon 1300D este similar modelului pe care il inlocuieste, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa aiba parte de un review amanuntit! Sa trecem la treaba.
review Canon 1300D

Diferente si asemanari: Canon 1300D versus 1200D

La prima vedere, Canon 1300D este o “copie” fidela a modelului precedent. Cel putin la exterior. La o privire mai atenta insa, observam usor faptul ca bodyul, desi este construit tot din plastic – caracteristica atat de comuna DSLR-urilor entry-level – este acum mai bine finisat. Sincer, se apropie mai mult de gama Canon 750D decat de 1200D, din acest punct de vedere.

Dispunerea butoanelor este similara, dar ecranul LCD de pe spate, desi are aceeasi diagonala de 3 inch, are acum 920.000px rezolutie, dublu decat avea modelul precedent.

In interior, procesorul de imagine a avut parte de un update minor, fiind acum DIGIC IV+, iar senzorul de imagine a ramas acelasi: 18Mpx CMOS. Sistemul AF este si el similar, cu 9 puncte de focus, iar cel central tip “cruce”. Cele trei sunt responsabile, in principal, pentru fotografiile JPEG/RAW pe care 1300D le inregistreaza si pentru secventele video la rezolutie Full HD 30p MPEG-4 cu compresie H.264, despre care vorbim putin mai jos.

Constructie si utilizare

Daca ceva functioneaza bine, nu il schimba. Aceasta pare a fi deviza Canon cand au construit noul 1300D. La exterior, asa cum spuneam, dispunerea butoanelor este similara modelului precedent. Ca orice model entry, nu exceleaza la numarul butoanelor pentru functii, dar cele ce se regasesc pe body ofera acces direct la parametrii cei mai importanti: ISO, temperatura de culoare, Drive, autofocus si blitz.

Canon 1300D

In partea superioara se regaseste, asa cum era de asteptat, rotita pentru moduri de fotografiere (Auto /P / Tv / Av / M ) si, tot acolo, se afla si selectia scenelor presetate dar si modul video. Langa butonul declansator se gaseste un buton care ridica blitzul integrat (pop-up) al aparatului, buton foarte bine pozitionat daca vreti sa ridicati blitzul fara a va dezlipi privirea din vizorul optic.

Pe spatele aparatului se regaseste ecranul LCD, care se vede bine si in lumina puternica (am fotografiat cu el cu precadere ziua, in soare puternic) si cateva butoane care permit accesul rapid la searea ISO, modul de fotografiere (cadru cu cadru, rafala etc), balans de alb si temporizare.

EOS-1300D-13

In lateral Canon 1300D se lauda cu trei conectori: USB, HDMI si un jack pentru atasarea unui declansator pe fir. Este basic din punct de vedere al conectivitatii, dar nici nu ne putem astepta la mai mult de la un aparat din aceasta categorie de pret. Ce nu imi place: nu are senzor IR pentru declansator wireless si nici conector pentru microfon extern (iar cel integrat inregistreaza doar mono, o bila alba pentru cei care planuiesc sa utilizeze aparatul si pentru video).

Pe partea din spate se regaseste filetul standard pentru trepied dar si usita ce “ascunde” acumulatorul si permite accesul la slotul pentru cardri de memorie SD.

Simplu, compact si usor de manevrat, cu butoane pozitionate logic si usor de accesat chiar si cu o singura mana, Canon 1300D nu complica lucrurile, ramanand suficient de basic la capitolul utilizare pentru a fi usor de inteles de catre orice fotograf, indiferent de nivel. Sa nu uitam ca este un aparat dedicat utilizatorilor aflati la inceput de drum in fotografie, deci functiile si butoanele inutile nu ar fi facut decat sa incurce.

Meniul lui Canon 1300D

La fel de logic ca si amplasarea butoanelor de pe body, meniul lui Canon 1300D ascunde o serie de functii interesante. Practic, odata descoperite, ne dam seama, de fapt, de ce e in stare mezinul familei EOS. Iata cateva dintre ele:

  • Auto Lightning Optimiser (optimizarea automata a zonelor supra/sub expuse din cadru)
  • Bracketing de expunere (Exposure Braketing)
  • Bracketing de balans de alb (WB Braketing)
  • personalizarea pragului maxim Auto-ISO (foarte practic si util, dar o functie rara in aceasta categorie de aparate)
  • setari avansate pentru blitzul extern (montat pe patina)
  • meniul Custom Functions (care permite personalizarea aparatului pana in cele mai mici detalii, inclusiv functiile de pe butoane, activarea Highlight Tone Priority sau personalizarea modului de focus)

IMPORTANT: Meniul lui Canon 1300D este disponibil si in limba Romana.
Un fel de “lup in haine de oaie”, un aparat care la prima vedere pare simplu, dar care poate mult mai mult, iar in mainile unui fotograf avansat si cumplat cu obiective de calitate, poate surprinde fotografii excelente.


Despre doua functii vreau sa va vorbesc, in special: Creative Auto si Auto-ISO

Creative Auto

Este un mod de fotografiere ce se regaseste pe rotita de selectie de langa declansator si care va permite sa “instruiti” aparatul despre cum vreti sa iasa imaginea, el aplicand automat, pentru voi, setarile optime. De exemplu, in modul Creative Auto este suficient sa indicati aparatului ca vreti sa faceti o fotografie cu fundal estompat (Bokeh mai pronuntat sau Background Blur) si el va seta automat o diafragma deschisa (numar F/ mic) pentru a va permite sa faceti un portret sau un detaliu avand un fundal cat mai blurat. E un bun inceput pentru a invata alaturi de Canon 1300D primii pasi in fotografie.

Auto ISO

Functia Auto-ISO o gasesc foarte bine implementata in 1300D si e utila si pentru incepatori dar mai ales pentru avansati. Activand Auto-ISO puteti incepe sa experimentati in modul Manual, setand manual diafragma si timpul de expunere, lasand aparatul sa ajusteze automat valoarea ISO pentru a nu rata totusi expunerile. Este un mod simplu de a invata, in pasi mici, ce inseamna timp de expunere si diafragma in fotografie, beneficiand totusi de suportul aparatului pentru a-l treilea element din “triunghiul expunerii” – valoarea ISO.

Calitatea imaginilor

Dupa cum am spus inca de la inceput, Canon 1300D are acelasi senzor de imagine ca si predecesorul sau. Asta inseamna ca inregistreaza imagini la o rezolutie maxima de 18Mpx, singura noutate la acest capitol fiind procesorul de imagine sensibil imbunatatit, DIGIC VI+ (fata de DIGIC IV standard la modelul precedent).

Am facut, in total, aproximativ 1000 de cadre cu Canon 1300D inainte de a scrie aceste randuri si pot sa va spun foarte clar ca upgradeul de procesor nu aduce imbuntatiri semnificative calitatii imaginilor. Dar, nici nu ar fi necesar. Asa cum spuneam si acum doi ani cand am testat Canon 1200D, senzorul integrat in aceste aparate este surprinzator de bun si, atunci cand fotografiati RAW, permite un grad destul de mare de libertate in ceea ce priveste ajustarea fotografiilor.