Ce este un proiect fotografic?

Proiectul fotografic reprezintă o înșiruire de fotografii realizate pornind de la o temă prestabilită, fotograful concentrându-și toate abilitățile în realizarea și întocmirea acestuia. Acesta presupune organizare a fotografiilor dupa un anumit plan și, uneori, poate fi completat de un text explicativ sau documentar.
Realizarea proiectului fotografic se poate întinde pe o perioadă de la o săptămână la câteva luni sau chiar de câțiva ani, scopul acestuia fiind de a transmite un mesaj bine reprezentat prin fotografii organizate în mod omogen în cadrul acestuia.

Idei de proiecte fotografice care au devenit virale:

Proiectul 365 (sau 366 când anul este bisect): propune realizarea în fiecare zi a anului a unei fotografii reprezentative pentru respectiva zi. Asta presupune să luam contact întotdeauna cu aparatul de fotografiat sau să-l cărăm cu noi oriunde am merge. Proiectul s-a extins extrem de mult, existând site-uri tip galerie dedicate acestei idei, unde utilizatorii își pot încărca imaginile și pot ține mai ușor o evidență a ceea ce au realizat până la momentul respectiv.
52 de săptămâni: după cum puteți ghici probabil, acest proiect este bazat tot pe 365, însă în loc de o fotografie în fiecare zi, regula spune să realizăm câte o fotografie pe săptămână. Pentru început, probabil este mai indicat și mai ușor de realizat.


Fotografii de Cristina Țintă
Proiectul A-Z: un proiect care propune ca fiecare imagine realizată să reprezinte o literă a alfabetului (A,B,C,D,E,F etc.), fie că imaginea conține efectiv litera respectivă sau că fotografiem un obiect în forma unei litere (ex. Râu în formă de S) ori fotografia este reprezentativă pentru un cuvânt care începe cu o literă anume (ex. o imagine cu o flacără/foc pentru litera F).

proiect
Râu în forma literei „S”
fotografia abstracta
Litera „L”, sugerată prin arhitectură și umbre

Un autoportret pe săptămână: similar proiectului 52 de săptămâni, însă cu un subiect clar, deja stabilit: voi înșivă, o dată pe săptămână. Autoportretele pot părea ușor de realizat, dar lucrurile nu stau chiar așa, mai ales dacă ne dorim să evităm repetiția, monotonia.
Provocarea 50 (50 challenge): Oamenii își găsesc întotdeauna scuze pentru că nu pot obține un anumit tip de fotografie sau un anumit efect, blamat fiind în general echipamentul disponibil. Pentru a scăpa de această scuză dar și pentru a învăța să ne concentrăm pe realizarea de imagini bune, a apărut proiectul Provocarea 50: un proiect ce ne propune să realizăm fotografii utilizând numai un obiectiv de 50mm, timp de 50 de zile.


Tema unică: proiectul propune să  realizați fotografii pe o singură temă (ex. roșu, contrast, oameni și câini etc.), lucru care va spori modalitățile de observare și vizualizare a lucrurilor, contribuind la a învăța să găsim ceva interesant în lucrurile aparent plictisitoare din viața noastră.

Proiectul Love of Flight, semnat Cristina Țintă.
Citește aici și un articol extrem de interesant despre cum ne promovăm un proiect fotografic în mediul online.

Tu ce proiecte fotografice ai realizat de-a lungul timpului? Lasă-ne la comentarii un link cu fotografiile și cele mai faine proiecte vor fi promovate pe pagina de Facebook a F64!

[products ids=125013349,103103]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Multumim pentru aceste articole scurte, dar la obiect! Va urmaresc tot mai des 😀

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.