Alegerea fotografului de nunta

foto: Jadoris Photography

Scopul articolului este acela de a te ajuta sa-ti alegi din multimea de oferte fotograful de nunta potrivit, urmand cele mai bune sfaturi.

Disponibilitate, portofoliu, buget

Contractarea fotografului de nunta este recomandat sa se faca cu mai mult timp inainte de evenimentul propriu-zis (aproximativ un an de zile), pentru ca pe masura ce amani acest pas, sansele ca fotograful sa fie deja rezervat pentru data respectiva cresc.

Asadar, dupa ce data nuntii a fost aleasa si ai idee care este bugetul estimativ pentru acest serviciu, contacteaza fotograful.

Primul pas este sa iti faci o idee precisa despre ce doresti in materie de fotografie la nunta ta. Spre exemplu, ar fi util sa te gandesti ce stil de fotografie iti place.

Exista diferite stiluri de fotografie de nunta:

a. stilul traditional, clasic: caracterizat de faptul ca toti invitatii sunt asezati ordonat in poze; fotografia de grup este nelipsita;
b. stilul tip fotojurnalism: fotografiile sunt dominate de originalitate; fotograful realizeaza multe instantanee care au rolul de a suprinde atmosfera evenimentului;
c. stilul fine-art: fotograful se concentreaza pe portretistica (portretele de pregatire ale mirilor) si pe detalii vestimentare (ex: rochia de mireasa, butoni, ceasul mirelui); rezulta de multe ori fotografii creative, impecabile, dar si abstracte si de multe ori nu se potrivesc cu stilul de viata al mirilor.
d. stilul “wow”: cadrele se folosesc de foarte multa lumina si sunt trase mai mult in natura; rezultatul final intruchipeaza perfectiunea si pare photoshopat, fotografiile au parte de mult dramatism.

Pentru definirea stilului care ti se potriveste, te ajuta daca te gandesti si ce ti-a placut la fotografiile altor nunti. Sigur ai prieteni care si-au organizat de curand nunta si ai aruncat un ochi peste fotografiile lor. Gandeste-te ce ai apreciat la ele si fa-ti o idee mai coerenta despre cum vrei sa arate materialele tale.

Analizeaza in profunzime portofoliile fotografilor carora doresti sa le faci o oferta!

Portofoliul foto este lucrul care te ajuta sa incadrezi fotograful din punct de vedere calitativ. Trebuie sa stii ca un fotograf de calitate are alte preturi fata de unul obisnuit.

Selecteaza-i in lista favoritilor pe cei ale caror portofolii consideri ca ti se potrivesc. Viziteaza-le site-ul si pagina de facebook, pentru ca in acest mod vei avea o parere mai detaliata despre cum arata materialele lor si prin ce isi diferentiaza ofertele fata de ceilalti candidati.

Nu este indicat sa iei o decizie pe moment. Ideal ar fi sa-ti rezervi cateva zile pentru a studia cu atentie produsul final si stilul fiecaruia.

foto: Alexandru Caranfil

Discutie, intalnire, oferta, negociere

Teoretic, dispui acum de o lista de fotografi ale caror portofolii au fost pe gustul tau si se incadreaza in bugetul alocat nuntii. Contacteaza-i pe acestia prin email sau telefon si asigura-te inainte de toate ca intr-adevar sunt disponibili pentru data evenimentului tau.

Logic, fotografii care au deja rezervata data respectiva, trebuie sa fie eliminati din lista ta initiala.

Pentru a discuta cu fiecare in parte detaliile care te intereseaza este important sa stabilesti o intalnire, la care este de preferat sa participi alaturi de partenerul de viata.

Inaintea intalnirii, gandeste-te care sunt aspectele pe care doresti sa le cunosti de la fotograful respectiv. Este foarte important sa comunici cat mai bine cu el, sa va intelegeti. Conteaza mult ca fotograful sa fie comunicativ, placut, sa va inspire incredere, sa fie interesat de eveniment, iar in preajma lui sa va simtiti (mai ales) relaxati.

Este util sa cunosti de la prima intalnire ce contine oferta fotografului. Cerei cat mai multe detalii in acest sens.

foto: Vlad Solomon Photography

Cateva dintre intrebarile care ar putea sa te ajute la aceasta intalnire sunt urmatoarele:

Cati fotografi vor fi prezenti la eveniment (unul sau mai multi)? Ce momente ale evenimentului vor fi fotografiate? Ce servicii sunt oferite in pachetul inclus? Cate fotografii va vor fi livrate in final si cate dintre acestea vor fi prelucrate? Care este calitatea maxima la care vei primi fotografiile? Sub ce forma va vor fi livrate (daca doresti sa printezi separat fotografiile sau ulterior sa va faceti un album, veti avea nevoie de fotografii la o rezolutie cat mai buna)? Albumul de nunta este inclus in pachetul oferit? Cum arata albumul de nunta si cate file are? Exista alte servicii incluse in pachet fata de cele mentionate pana acum?

De asemenea, este important sa discutati si timpul de procesare si predare a materialelor finale. Munca unui fotograf nu se termina odata cu petrecerea de nunta. Munca fotografului continua in studio acolo unde va elimina cadrele nereusite si va retusa acolo unde este cazul. Acest lucru poate dura chiar zeci de ore.

Detaliile financiare trebuie discutate si ele cat mai in detaliu. Cat costa pachetul oferit si daca exista si alte costuri in plus? Cat si cand trebuie achitat avansul? Cand si cum se va face plata restului de bani? Care este taxa de deplasare in afara localitatii (acolo unde este cazul)?

Neaparat, solicita un contract pentru serviciile oferite. Studiaza acest contract cu mare atentie. Asigura-te ca sunt trecute clauzele colaborarii si ca sunt acoperite cazurile exceptionale (stabiliti care sunt obligatiile lui fata de voi si invers in cazuri de forta majora).

foto: Victor Darii

Alegerea fotografului si alte cateva sfaturi importante

Avand in vedere toate informatiile pe care le-ai strans pana acum despre fotografi, este timpul sa faci alegerea pentru cel pe care-l consideri cel mai potrivit.

Decizia iti apartine in totalitate, dar inainte de a face acest lucru citeste macar o data cateva ultime sfaturi, deloc de ignorat:

  • Iti reamintim inca o data ca este util ca fotograful sa fie o persoana placuta, sociabila, pe gustul vostru, care va intelege doleantele si cu care sa comunicati perfect.
  • Nu te grabi atunci cand iti alegi fotograful de nunta si nu lasa cautarea pe ultima suta de metri. Alegerea unui fotograf pentru nunta reprezinta o investitie care va dura peste ani.
  • In ziua cea mare, arata-i fotografului care sunt persoanele apropiate (familie, rude, cei mai buni prieteni). In acest fel este redus riscul de a nu avea fotografii cu persoane importante pentru tine.
  • Este indicat sa nu alegei aceeasi persoana pentru fotografii, cat si pentru filmare. Aceasta nu va putea fi niciodata in acelasi timp in doua locuri. Filmarea si fotografia sunt doua lucruri total distincte.
  • Daca alegi sa contractezi o firma care conlucreaza cu mai multi fotografi, asigura-te ca ai cunoscut fotograful care va fi trimis la evenimentul vostru si ca portofoliul pe care l-ai vizualizat ii apartine.
  • Daca bugetul vostru este mai redus si trebuie sa alegi intre un pachet care include si album, dar de la un fotograf cu mai putina experienta si un pachet fara album de la un fotograf cu portofoliu de calitate, iti recomandam a doua varianta. Albumul pe care vi-l doriti poate fi creat si dupa nunta, avand la dispozitie fotografii de calitate.
  • Nu lasa partea de fotografie unei rude sau unui prieten care spun ca “se pricep” sau ca “au mai facut asta ocazional”. Este un moment important in viata ta si nu merita sa risti obtinerea unor fotografii lipsite de profesionalism sau ca momente importante ale nuntii sa fie ratate.

Alți fotografi au mai citit și:

15 Comments

  • Excelent articolul!

    • Salutare Adrian, îți mulțumim pentru aprecierea acordată! Te invităm și pe canalul nostru de youtube pentru un conținut similar!

  • Excelent articolul si la obiect!

  • Subscriu cu stilul fotojurlnalism plus un sfat pentru viitorii miri, cereti sa vedeti cel putin o nunta intreaga din portofoliul potentialului fotograf.

  • Mereu vor aparea articole din astea cu alegerea fotografului de nunta.

  • E un bun punct de plecare in alegerea unui fotograf de nunta!

  • Un articol foarte bun !

  • Fotograful de nunta este definit cam asa: Cum este el ca si om + Experienta + Pregatire + Aparatura = INCREDERE

  • Util!

  • Alegerea fotografului de nunta este o misiune importanta pentru ca el va fi cel care va imortaliza cele mai frumoasa momente din cadrul nuntii.

    • Un articol foarte bun!

  • Cu siguranta este nevoie de un fotograf bun care sa surprinda cele mai frumoase momente.

  • Fotograful trebuie sa fie a doua mireasa, altfel tot ce e urat iese in fotografii.

  • Multumim!

  • Excelent articolul si foarte in detaliu!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.