3 filme cu si despre fotografi

Filmele sunt locul in care multa lumea se regaseste. In general, fie ca dorim sa ne distram, sa ne documentam sau pur si simplu sa avem parte de povesti de viata interesante, cu totii gasim ceea ce cautam. Cum tot am intrat in febra Oscarurilor, si am urmarit la cinema majoritatea filmelor nominalizate, spiritul de cinefil si-a aratat fata, astfel ca am continuat sa vad filme cu si despre fotografi. In continuare, voi vorbi despre 3 dintre cele care mi-au placut mult:

#1 The Bang Bang Club (2010)

The Bang Bang Club este filmul care m-a prins cel mai bine, are actiune, are istorie si este un film care te tine in priza. Timp de o ora si 40 de minute urmarim povestea unui grup de fotografi teribilisti angajati sa fotografieze zona de conflict din Africa de Sud in 1994 in ultimele zile ale Apartheidului. Filmul este bazat pe fapte reale si descrie cu acuratete aventurile prin care au trecut cei ce au imortalizat acele momente. Foarte interesant mi se pare ca in timpul filmului, dupa ce fotografii fac un cadru apare imaginea fotografiei originale. Este un film foarte interesant despre fotografi in zona de conflict. Este foarte posibil sa va amintiti de poza in care un copil african pare abandonat in camp iar in spatele sau un vultur asteapta in fundal. Daca doriti sa stiti cum s-a realizat imaginea si ce efect a avut asupra fotografului din punct de vedere psihologic urmatiti the Bang Bang Club. Fotografia a castigat premiul Pulitzer in 1994.

copyright: Kevin Carter, The vulture and the little girl, 1993

#2 Finding Vivian Maier (2014)

Finding Vivian Maier este un documentar realizat chiar de catre descoperitorul acestei extraordinare fotografe, John Maloof, care cautand documente legate de orasul sau natal, Chicago, a achizitionat la o licitatie o cutie cu negative iar developarea lor a scos la iveala un adevarat artist fotograf. Vivian Maier a lucrat toata viata ca dadaca sau femeie ce face curatenie in casa si a trait pana in 2009. Povestea ei este un adevarat mister ce a fost dezvaluit in mare parte de autorul documentarului prin interviuri luate persoanelor pentru care Maier a lucrat de-alungul timpului. Aceasta a lasat in urma ei un numar de 150.000 de negative si o serie exceptionala de fotografii de strada fiind considerata astazi unul dintre cei mai buni fotografi street. Folosea ca aparat un Rolleiflex, format mediu dar imaginile sale nu au fost niciodata publicate iar ea le tinea destul de ascunse de restul oamenilor din jurul ei. Am putea spune ca daca Vivian Maier ar trai in zilele noastre ar fi genul de fotograf fara cont de Instagram sau Flickr. Daca doriti sa urmariti o poveste ce descopera intimitatea unui personaj misterios si excelent fotograf sau doriti o calatorie in timp prin intermediul fotografiilor lui Maier in New York, Los Angeles sau Chicago urmareste acest multi-premiat documentar.

*citeste pe blogul F64 un articol despre viata si fotografiile lui Vivian Maier aici

#3 The Salt of the Earth (2014)

Copyright Sebastião Salgado

The Salt of the Earth este povestea fotografului brazilian Sebastião Salgado cel ce a documentat timp de 40 de ani diferite grupuri sociale din toate colturile lumii. Documentarul, fie ca ai auzit sau nu de Salgado, te prinde prin extraordinara poveste de viata a personajului principal si felul in care el singur isi nareaza povestea. Se simte
multa pasiune si dragoste fata de oameni si natura in vocea sa. Imagini si povesti extraordinare gasesti in la fiecare pas in Salt of the Earth dar si trairile personale ale fotografului, afectiunile pe plan sentimental cauzate de ororile
razboaielor dar si solutia catre o lume mai buna, mai frumoasa pusa in practica nu numai printr-un proiect fotografic. Dar o sa va las pe voi sa descoperiti trairile si imaginile unuia dintre cei mai umanisti fotografi in acest documentar.

Revenind la Oscaruri cred ca batalia pentru cel mai bun actor se duce si in afara filmului tot intre Leonardo di Caprio si urs!

Voi ce filme cu si despre fotografi ati vazut si v-au impresionat?
Articol realizat de Alexandru Frusina

Alți fotografi au mai citit și:

7 Comments

  • Inca unul, Kodachrome.

  • Un alt titlu f bun : A Good Day to Die, Hoka Hey
    https://www.imdb.com/title/tt3766432/?ref_=rt_li_tt

  • Alex, trebuia, totusi, inclus War Photographer, James Nachtwey…

    • Da! A fost foarte bun. Citind comentariile cred ca trebuie un nou articol despre filme pentru ca mai sunt multe de recomandat.

    • Acum il descarc:) Merci !

  • Ciudade de deus (City of gods)

  • My Little Princess – https://youtu.be/hQL2bPpkT2U

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.