Interviu: despre fotografie cu Vlad Dumitrescu

Postat de: Andrei Baciu Andrei Baciu

un interviu* de Andrei Baciu

Fotografii document, imagini inedite şi multă discreţie. Aşa îl putem caracteriza, în câteva cuvinte, pe fotograful Vlad Dumitrescu. Să-l cunoaștem mai îndeaproape:

#1 Să începem cu începutul: cine ești, de când faci fotografie și, mai ales, de ce?

Sunt un brașovean, născut în 1978. Fotografie fac din 2008 când, la insistențele soției mele, am cumpărat de la o rudă de-a mea un aparat foto Sony. Fotografia m-a cucerit repede prin emoțiile pe care mi le oferă de fiecare dată când sunt, cu aparatul în mână, în preajma unui subiect care îmi place. Acele emoții îmi dau mie răspunsul la întrebarea „de ce?”.

#2 Pare-mi-se că ești o prezență destul de discretă pe site-urile românești de fotografie. Cum așa?

Așa este, dar din păcate nu am un răspuns concret. Poate din cauză că am observat că mai toate site-urile de fotografie pe care am fost activ la un moment dat presupun foarte multă socializare, pentru care nu am avut niciodată prea mult timp. Consideram chiar câte o dată că socializarea este, pe aceste site-uri,  mai importantă decât partea fotografică.

portret interviu

#3 Care este drumul pe care îl parcurgi de la întâlnirea cu o persoană până la a o fotografia? Când și cum simți că a sosit momentul să declanșezi? Faci mai multe fotografii sau doar una? Ulterior, păstrezi legătura cu cei fotografiați?

Neexistând două persoane identice, acest drum este întotdeauna diferit. Ceea ce urmăresc mereu este să fac persoana fotografiată să se simtă ea însăși în preajma mea. Acest lucru este pentru mine extrem de important! Câteodată reușesc de la prima întâlnire, câteodată îmi ia mai mult timp dar, când simt că am reușit, fotografiez. Nu unul, mai multe cadre, de obicei, dar de cele mai multe ori nu am avut la final de ales între două. Indiferent de câte cadre făceam, unul singur îmi plăcea. Da, întotdeauna încerc să păstrez legătura cu persoanele fotografiate. De cele mai multe ori reușesc.

#4 Fotografia „Victoria și pisica” degajă o copleșitoare sensibilitate. Poate deoarece nu prezintă, să zicem, 1/320s din viața unui om, ci întregul său destin. Ar fi grozav dacă ne-ai spune, spre exemplificare, istoria ei.

fotografie

Această poză am făcut-o la a doua întâlnire cu Victoria. Prima dată am vizitat-o în 2009, chiar înainte de Crăciun. Într-o plimbare prin satul Șirnea i-am vazut casa la un moment dat. O casa tradițională, specifică zonei. Contrasta puternic cu noile pensiuni constuite recent. Ea cu soțul ei m-au primit atunci și am povestit. Am făcut și în acea primă vizită niște poze și i-am/ mi-am promis să o mai vizitez.  Am reușit să mai ajung pe acolo după patru luni. Îmi aduc aminte că în camera erau cel puțin patru pisici și am întrebat-o câte pisici are. Mi-a răspuns că doar una și apoi a început să râda. Apoi cumva totul a decurs fără cuvinte. Una dintre pisici i s-a urcat în brate și… asta a fost. Victoria a murit, din păcate, la începutul acestui an, iar soțul ei a plecat la niște rude în alt sat. Casa este acum părăsită. Ca multe altele din acea zonă…

#5 Fotografiile pe care le faci au o netă valoare terapeutică pentru cel care le privește sau, mai bine, le receptează. De ce crezi că se întâmplă aceasta? Se poate vorbi despre ceva similar și pentru autorul lor?

Nu știu să zic cum văd în general privitorii pozele mele și ce efect au ele asupra lor. Știu că unii le consideră triste. Eu nu le văd așa. Poate pentru că eu știu povestea adevarată. Nu de puține ori oamenii pe care îi fotografiez mi-au zis ca și-ar dori încă o viață și daca li s-ar da, ar trăi-o la fel ca aceasta. „Aș mai vrea o viață să o traiesc pe dealurile astea”, este o fraza care mi-a rămas în memorie. Ar trăi-o din nou în aceleași minunate locuri, înconjurați de aceiași oameni. Poza arată doar o parte foarte mică din această realitate. Aceste mici părți nasc, cred eu, în mintea privitorilor, povești triste.