Lomografia – un scurt istoric

Lomografia (sau prescurtat Lomo) este o mișcare fotografică care promovează ideea de întâmplare/accident, negând principiile compoziționale și estetice ale curentelor anterioare. Cromatica stridentă și folosirea unor aparate foto de jucărie, pe film sunt principalele caracteristici ale lomografiei.
Totul a pornit la începutul anilor ’90, când doi studenți din Viena au descoperit un aparat foto micuț, dar enigmatic – rusescul Lomo Kompakt Automat – și au lansat cu această ocazie un nou stil de fotografie artistică experimentală, bazată pe instantanee mai puțin obișnuite, pe film clasic. Mesajul Lomographic s-a răspândit rapid – oamenii voiau neapărat un aparat Lomo LC-A, astfel că cei doi au zburat  la Sankt Petersburg și au negociat un contract pentru distribuția la nivel mondial a acestei bijuterii.
lomografia


Apoi, totul s-a derulat cu rapiditate pentru Lomography. S-au stabilit cele 10 reguli dupa care pasionații de așa ceva se ghidează și azi, au avut loc o sumedenie de expoziții, congrese mondiale, party-uri și evenimente. S-au organizat proiecte și colaborari interesante și s-au pus bazele lomography.com ca punct central de comunicare; s-au dezvoltat noi produse, filme și accesorii – toate acestea în timp ce se deschideau Gallery Stores marca Lomography în metropole din întreaga lume.
lomografia
Ceea ce a inceput spontan în underground-ul vienez, ca o abordare artistică a fotografiei, s-a transformat în Lomography – devenind astfel o mișcare socio-culturală internațională, ce face uz de potențialul creativ al artei fotografice pentru a comunica, a absorbi și a captura lumea.  În ziua de astăzi e o organizație globală, activă în zona experimentării vizuale, o combinație ghidușă de lo- și hi-tech, aflată la intersecția dintre o instituție culturala și o companie axată pe artă foto și pe design.

Lomografia: Cele 10 reguli

#1 Ia aparatul cu tine oriunde ai merge.
#2 Foloseşte-l oricând – fie noapte, fie zi.
#3 Lomography nu e un intrus în viaţa ta, ci o parte din ea.
#4 Încercă fotografia de la nivelul şoldului.
#5 Apropie-te de subiectul dorinţelor tale lomografice cât mai mult cu putinţă.
#6 Nu gândi! (William Firebrace)
#7 Fii rapid!
#8 Nu trebuie să ştii dinainte ce ai prins pe film.
#9 Nici după.
#10 Nu te preocupa de reguli.


Aparate, dar și diverse accesorii și filme pentru lomografie găsești și la F64.
De asemenea, nu uita că de acum îți poți scana și developa filmele foto tot la noi, prin serviciul de scanare și developare.
[products ids=1047659,1050876,125005508,125005522,125005526,125015220,125017870,1049254]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.