Review Fujifilm X-T1 kit XF EBC 18-55mm f/2.8-4

Planuisem plecarea in Malaysia de ceva vreme. Stiam ca una dintre activitatile principale de acolo va fi off road-ul extrem, urmat de alte activitati cu sau fara motor timp de o luna si ceva. Stiind ca voi fi singur majoritatea timpului si ca va trebui sa organizez bagajele destul de eficient, am ales sa plec la drum cu micul Fuji X-T1 si obiectivul de kit. Au trecut vremurile cand dimensiunea conta si cumva, de cand am cumparat X10, am dezvoltat o afinitate pentru jucariile pe care pe scoate compania. Acum, ei se laudau cu abilitatile lui X-T1 dar si cu faptul ca este weather sealed, lucru pe care de voie de nevoie l-am testat intens in padurea tropicala.

Ambele concursuri de off road, SheMud si Rainforest Challenge, au avut loc in partea de Vest a peninsulei malayeziene. Datorita faptului ca in Noiembrie – Februarie este perioada musonului, coasta de est este efectiv inchisa. Nu am dat curs zvonurilor, si poate ca ar fi trebuit. Echipat cu niste bocanci corespunzatori si haine de unica folosinta, m-am suit cu Bubu (modelul meu preferat si sora mai mica) in masina de concurs si am plecat spre jungla. Primele zile au fost in regula, am prins soare si frumos, dupa care a inceput sa toarne. Si sa toarne. Locul de campare se transformase intr-o baie cu namol imensa, prin care isi faceau veacul fericite o tona de lipitori care se uitau la noi ca la fast food. Incepeam sa imi fac griji pentru Fuji…
Camera se misca grozav. Cu exceptia lag-ului la declansare, pe care am inceput sa il invat, era geniala. Undeva in mintea mea, exista gandul ca poate ar fi fost inteles sa iau unul din Canon-urile 1Ds2 / Ds3 pentru treaba asta. Parea un big boy job si mi-era ca la intoarcere o sa platesc Fuji-ul si lentila 18-55 de noi. Nu de alta, dar cand nu il ploua, primea noroi de la masinile care treceau pe langa noi in viteza. Cum o dai tot nu e bine. Ploua si faceam poze si ploua si faceam poze. Coafura rezista, X-T1 la fel.

Urmatoarea problema cu care m-am confruntat a fost ISO. Jungla era in permanenta umbra. Coroanele pomilor, de altfel foarte inalti, lasau foarte putin soare sa treaca si, cu toate ca aveam o zi insorita, nu era o situatie ideala pentru fotografii. Astfel, a trebuit sa trag de ISO, ca sa pastram un timp de expunele cel putin rezonabil. Stiind ca nu avem de-a face cu un aparat din gama pro, nu speram la foarte multe, insa am fost surprins de cat de bine a functionat. Cateva imagini unde am tras de ISO si ulterior putin de umbre in PS CC, ca sa vad ce se intampla cu granulatia.
Fujifilm X-T1 iso mare
Zilele si ploile au trecut, iar noi am iesit intr-un final din jungla. Cu greu, cu masinile mai rupte sau mai intregi dar cu concursul terminat. Ne-am intors in Kuala Lumpur si am fugit spre Singapore. Acolo, vremea a fost perfecta, orasul a fost oarecum dragut si am avut ocazia sa ma joc putin mai mult cu X-T1, in conditii civile.
Revenind, am mai bagat o tura de o saptamana si jumatate prin jungla la off road. De data aceasta ploaia nu a mai fost o problema. Fara stresul umezelii, am vazut ce si cum se descurca Fujifilm X-T1. Cu body-ul m-am obisnuit in mare masura, astfel incat mi-am intors atentia asupra lentilei, un mic 18-55mm. Despre sticla cu care vine aparatul in kit nu am auzit de bine mai de la nimeni. Despre Nikon nu am first hand experience dar cea de Canon este dezastruoasa, cu indulgenta. Desi nu este un obiectiv foarte luminos si nu este gandit in nici un fel pentru motorsport sau conditii extreme, a facut fata oarecum decent. Ce nu prea are logica este faptul ca body-ul este weather sealed dar lentila cu care vine in kit nu. Fuji ofera o plaja larga de obiective, unele weather sealed altele nu.
Am adus vorba de faptul ca nu este weather sealed datorita faptului ca a fost problema principala pe care am avut-o cu aparatul. Datorita faptului ca existau zile cu umiditate 100%, am avut ocazia sa descopar lucruri noi. Nivelul acesta de umiditate nu avea legatura cu ploaia efectiv, si cu umiditatea din atmosfera – razele de soare ce ne incalzeau pe noi dadeau de asemenea si noroiul in clocot, dand nastere umiditatii. Inevitabil, obiectivul nefiind weather sealed, a inceput sa se abureasca. Intai lentila din fata, apoi cea din spate, datorita faptului ca nu are rubber seal pe montura. Am mai scos-o cumva, insa ulterior a inceput sa se abureasca in interior. Na poftim situatie.
Ca sa nu pierd cadre importante, am gasit rapid solutia, tot solara: cand vedeam ca incepe sa se abureasca, gaseam un loc unde batea soarele si il lasam sa se prajeasca 3-4 minute. Cele 35-40 de grade il uscau instant si treceam la runda urmatoare. Rudimentar dar eficient, mai ales considerand ca aparatul iesise muuuult din zona lui de confort.

Cele doua lucruri care mi-au placut foarte mult la el au fost EVF-ul si rotita de compensare a expunerii. Am incercat ceva aparat cu EVF acum ceva ani, cand era inca un sistem revolutionar. Avea un lag incredibil si mi s-a parut un gunoi, am zis ca e cea mai mare prostie de pe planeta. Fuji e relativ bine sincronizat si functioneaza. Mi-a schimbat un pic parerea, insa vizarea clasica prin obiectiv ramane favorita mea… momentan. Iar compensarea de expunere este exact ce recomanda doctorul. O chestie atat de mica dar si foarte accesibila m-a ajutat incredibil de mult in conditiile in care nu eram niciodata sigur de unde vine si pe unde se duce subiectul meu. Am putut sa expun corect de fiecare data si m-am jucat cu functia asta neasteptat de mult. Ramane una dintre cele mai practice trasaturi, atat ca si functionalitate dar si ca pozitionare, fiind fix langa butonul de declansare.
Hai ca l-am ridicat in slavi suficient, hai sa vedem si ce nu este ok la X-T1, pe puncte:

  • Problema aproape clasica a mirrorless-urilor din ziua de azi: battery life. Nu am stat sa masor la numar de poze efectiv, insa o baterie ma tinea cam jumatate de zi. Not cool at all, mai ales in conditiile in care era setat sa intre in standby dupa timpul minim (2 minute) si tineam pe cat posibil ecranul inchis, folosind EVF-ul 60% din timp. Not cool at all. Ceea ce ma aduce la punctul urmator …
  • Tripedul si bateriile: designul aparatului nu permite sa inlocuiesti bateria cat aparatul este pe trepied. Nu este vreun sistem de super siguranta, pur si simplu orice placuta de trepied va obtura clapeta. Ergo, daca te chinui la un super timelapse (am vrut sa incerc dar nu am mai apucat), roaga-te sa nu se termine bateria pe la jumate.
  • Clapeta de la conexiuni. E din cauciuc si inca unul foarte moale. Nu sta inchisa de nici o culoare si asta devine o problema. Poate folosit in mediu civilizat nu, dar in conditiile mele, fara un power tape serios dat peste ea ca sa o sigilez, pe-acolo intra apa 100%. Prin comparatie, Canon-ul meu 1Ds MK2 care face anul acesta 12 ani de existenta si utilizare in cele mai groaznice moduri posibile are o inchidere similara care se inchide perfect. Nu e o problema mare, dar poate fi usor deranjant.
  • Butonul de video se afla langa una din rotite. FOARTE APROAPE. Ca sa tragi video, trebuie sa te chinui sa il apesi sau sa ai niste degete fine, de pianist. Inutil sa mentionez ca nu este cazul fotografului de fata. Am incercat sa filmez un pic cu el, insa pierdeam mereu inceputul datorita faptului ca nu apasam ca lumea. Am abandonat rapid initiativa.
  • In partea stanga, sub rotita de ISO exista un buton de selectie a modurilor de captura: panorama, single, etc etc. E pus cumva ciudat. Daca te grabesti sa selectezi ISO si il muti din greseala, te poti trezi ca aparatul iti face o panorama de la sine putere. Prima oara cand mi s-a intamplat, am cautat o gramada prin meniu sa ma prind ce am facut. L-am oprit si repornit, scos bateria si toate cele. Recunosc, daca eram putin mai inteligent, citeam manualul si vedeam cum se rezolva. Dar eram in jungla si in plus ain’t nobody got time for that.

Concluzia: Aventura se defineste ca utilizarea unui echipament neadecvat pentru solutii extreme si gasirea de solutii cat mai bune ca sa o scoti la capat. Pe scurt, a fost o aventura foarte interesanta cu Fuji X-T1. L-am dus mult peste ce este el gandit sa faca si mediul in care este gandit sa functioneze si a facut fata mai mult decat onorabil. Calitatea constructiei 12 din 10, clar. In modul clasic, culorile arata foarte bine si calitatea imaginii este ok. Am tendita sa supraexpun usor imaginile si apoi sa recuperez din highlights. A functionat perfect, recovery este bun. Ca orice aparat, are si parti bune si parti slabe, e normal.
[products ids=125010556,125011599,125015712,1052077]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.