Lumină pentru România, cu Sigma 20mm f/1.4 Art

Cât de importantă este Lumina pentru tine?
Cu siguranță ai trecut prin momente când întunecimea unui ungher nu-ți permitea expunerea pe care ți-o doreai, iar puricii unei sensibilități ISO ridicate se înghesuiau pe cadrul tău. Vorbesc de genul de momente în care ți-ai fi dorit o deschidere mai mare a diafragmei, fiindcă – exact! – lumina nu-ți ajunge.
Cum ar răspunde la această întrebari oamenii pentru care lumina apare odată cu răsăritul soarelui și dispare odată ce acesta coboară sub orizont? În România prezentului sunt încă mii de gospodării unde nu a strălucit vreodată un bec, unde copiii învață la lumina lumânării sau a unei lămpi cu gaz, iar adulții se străduiesc să-și agonisească traiul de pe o zi pe alta. Prin campania „Lumină pentru România”, Asociația Free Miorița se adresează nevoilor acestor oameni, aducând lumina în casele lor prin intermediul panourilor fotovoltaice și sistemului aferent acestora, toată acțiunea realizându-se pe bază de donații și voluntariat.
review Sigma
Una dintre ultimele acțiuni ale Free Miorița din anul 2015 s-a desfășurat în județul Călărași, satul Dorobanțu, comuna Plătărești. Cum eram deja la a treia acțiune alături de mioritici, mi-am suflecat mânecile și, pe lângă rolul voluntarului, am jucat și rolul fotografului. Cu acest prilej, prietenii de la F64 mi-au pus la dispoziție un obiectiv de top, Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art, cu ajutorul căruia am documentat acțiunea din Dorobanțu.
Sigma 20mm f/1.4 este primul obiectiv de 20mm cu diafragma f/1.4 destinat aparatelor Full-Frame lansat vreodată.Prima impresie pe care am avut-o când am primit obiectivul a fost legată de construcția sa. Obiectivul este mare și greu, construcția sa fiind solidă, din metal și părți de plastic de calitate. Elementul frontal este bombat și nu permite montarea filtrelor pe filet, iar parasolarul este fix, oferind protecție împotriva luminii parazite și a loviturilor ușoare. Inelul de focalizare este mare și plăcut la atingere, iar mișcarea sa este lină și fără zgomot perceptibil. Există un comutator pentru schimbul între focalizarea automată și cea manuală.
Într-un cuvânt, încă de la primele atingeri realizezi că ai de-a face cu un obiectiv profesional, cu o construcție impecabilă și promisiuni mari în ceea ce privește performanțele.
Specificații tehnice:

  • lungime focală: 20mm
  • diafragmă: f/1.4 – f/16
  • 9 lamele de diafragmă
  • distanță min. focalizare: 27,6 cm
  • compatibil Full Frame
  • construcție: 15 elemente în 11 grupuri
  • dimensiuni: 129,8 x 90,7mm
  • greutate: 950g

Deși obiectivul este compatibil cu aparatele Full Frame, eu l-am folosit pe un aparat cu senzor de format redus, și anume un Canon 600D, bătrânul companion care mă însoțește în toate drumețiile. Montat pe un astfel de aparat, unghiul de cuprindere echivalent al obiectivului este comparabil cu al unui obiectiv cu o distanță focală de aproximativ 32mm montat pe un Full Frame. Unghiul astfel rezultat mi s-a părut foarte potrivit pentru documentarea acțiunii din mijlocul evenimentelor, adică din pespectiva cuiva care  participat efectiv la lucrări.

Încă de la primii pași în casa familiei Muscalu am fost plăcut impresionat de obiectivul Sigma 20mm, diafragma luminoasă de f/1.4 ajutând din plin la realizarea fotografiilor cu ajutorul puținii lumini care umplea încăperea. Deși alte obiective suferă la acest capitol, cei de la Sigma s-au întrecut pe ei la proiectarea acestui obiectiv, iar calitatea imaginii oferită de diafragma maximă este excelentă, mergând până la a spune că nu este cu nimic mai prejos față de rezultatele oferite de închiderea acesteia cu două-trei stopuri.
Sigma
Sigma 20mm
portret
portret
Un alt lucru care mi-a plăcut la obiectivul Sigma 20mm f/1.4 este motorul de focalizare. Chiar și în podul casei, unde lumina existentă se reducea la fâșiile de fotoni strecurați printre găurile acoperișului, obiectivul a focalizat rapid și precis, chiar și deschis la diafragma maximă.
Trebuie ținut cont că sistemul de focalizare al aparatului meu este departe de ceea ce pot oferi liderii în domeniu și, prin urmare, rezultatele pot fi chiar mai bune. Distanța minimă de focalizare este specificată de producător ca fiind de 27,6 cm, iar distanțele hiperfocale sunt marcate pentru f/8 și f/16.

Lipsa posibilității de a folosi filtre pe filet este un aspect mai puțin plăcut, care îi va face pe iubitorii de fotografie de natură să strâmbe din nas. Din același motiv, cei care vor să fotografieze în lumină puternică cu diafragma f/1.4 și nu au la dispoziție un aparat capabil de un timp de expunere minim de 1/8000s se pot vedea nevoiți să facă unele compromisuri. De altfel, aș merge până la a afirma că lipsa filetului pentru filtre este cel mai important aspect negativ al obiectivului Sigma 20mm f/1.4.
Cu toate acestea, elementul frontal al obiectivului este bine tratat împotriva reflexiilor nedorite, iar parasolarul integrat își face treaba cum nu se putea mai bine. În toate fotografiile realizate pe parcursul acțiunii de la Dorobanțu nu am fost deranjat de lumina parazită, fie că făceam instantanee de pe acoperiș, fie că fotografiam direct în lumina becurilor ce urmau să se aprindă.

Odată cu aprindrea becurilor și semnarea proceselor verbale acțiunea ia sfârșit, iar experiența mea alături de obiectivul Sigma 20mm f/1.4 se apropie de final. Am rămas plăcut impresionat de performanțele sale, așa cum și alte obiective ale seriei Sigma Art m-au impresionat când mi-au trecut prin mână.
Recomand acest obiectiv fotojurnaliștilor care fotografiază din mijlocul acțiunii, direct din focul evenimentelor. Aș putea spune că e un obiectiv ideal pentru așa ceva. La rândul lor, pasionații de astrofotografie vor găsi un obiectiv mult-căutat în persoana acestui Sigma 20 f/1.4. Mai puțin atrași de el vor fi cei care preferă fotografia clasică de natură, de peisaj, care adesea folosesc trepiedul și pentru care o profunzime mare de câmp este esențială și nu vor profita de luminozitatea oferită de acest obiectiv. În plus, greutatea mare îi va descuraja pe aceștia din urmă să îl adauge într-un rucsac pentru drumeție.
Părți bune:

  • construcția solidă, din metal cu plastic de calitate
  • calitatea optică deosebită
  • focalizarea precisă și silențioasă
  • raport preț/performanță

Părți rele:

  • fără filet de filtru
  • greutatea ridicată

Andrei Badea
Un articol și fotografii de Andrei Badea.

[products ids=125022248,125022245,12306994]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.