Cât de importantă este Lumina pentru tine?
Cu siguranță ai trecut prin momente când întunecimea unui ungher nu-ți permitea expunerea pe care ți-o doreai, iar puricii unei sensibilități ISO ridicate se înghesuiau pe cadrul tău. Vorbesc de genul de momente în care ți-ai fi dorit o deschidere mai mare a diafragmei, fiindcă – exact! – lumina nu-ți ajunge.
Cum ar răspunde la această întrebari oamenii pentru care lumina apare odată cu răsăritul soarelui și dispare odată ce acesta coboară sub orizont? În România prezentului sunt încă mii de gospodării unde nu a strălucit vreodată un bec, unde copiii învață la lumina lumânării sau a unei lămpi cu gaz, iar adulții se străduiesc să-și agonisească traiul de pe o zi pe alta. Prin campania „Lumină pentru România”, Asociația Free Miorița se adresează nevoilor acestor oameni, aducând lumina în casele lor prin intermediul panourilor fotovoltaice și sistemului aferent acestora, toată acțiunea realizându-se pe bază de donații și voluntariat.

review Sigma

Una dintre ultimele acțiuni ale Free Miorița din anul 2015 s-a desfășurat în județul Călărași, satul Dorobanțu, comuna Plătărești. Cum eram deja la a treia acțiune alături de mioritici, mi-am suflecat mânecile și, pe lângă rolul voluntarului, am jucat și rolul fotografului. Cu acest prilej, prietenii de la F64 mi-au pus la dispoziție un obiectiv de top, Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art, cu ajutorul căruia am documentat acțiunea din Dorobanțu.

Sigma 20mm f/1.4 este primul obiectiv de 20mm cu diafragma f/1.4 destinat aparatelor Full-Frame lansat vreodată.Prima impresie pe care am avut-o când am primit obiectivul a fost legată de construcția sa. Obiectivul este mare și greu, construcția sa fiind solidă, din metal și părți de plastic de calitate. Elementul frontal este bombat și nu permite montarea filtrelor pe filet, iar parasolarul este fix, oferind protecție împotriva luminii parazite și a loviturilor ușoare. Inelul de focalizare este mare și plăcut la atingere, iar mișcarea sa este lină și fără zgomot perceptibil. Există un comutator pentru schimbul între focalizarea automată și cea manuală.

Într-un cuvânt, încă de la primele atingeri realizezi că ai de-a face cu un obiectiv profesional, cu o construcție impecabilă și promisiuni mari în ceea ce privește performanțele.

Specificații tehnice:

 • lungime focală: 20mm
 • diafragmă: f/1.4 – f/16
 • 9 lamele de diafragmă
 • distanță min. focalizare: 27,6 cm
 • compatibil Full Frame
 • construcție: 15 elemente în 11 grupuri
 • dimensiuni: 129,8 x 90,7mm
 • greutate: 950g

Deși obiectivul este compatibil cu aparatele Full Frame, eu l-am folosit pe un aparat cu senzor de format redus, și anume un Canon 600D, bătrânul companion care mă însoțește în toate drumețiile. Montat pe un astfel de aparat, unghiul de cuprindere echivalent al obiectivului este comparabil cu al unui obiectiv cu o distanță focală de aproximativ 32mm montat pe un Full Frame. Unghiul astfel rezultat mi s-a părut foarte potrivit pentru documentarea acțiunii din mijlocul evenimentelor, adică din pespectiva cuiva care  participat efectiv la lucrări.

Încă de la primii pași în casa familiei Muscalu am fost plăcut impresionat de obiectivul Sigma 20mm, diafragma luminoasă de f/1.4 ajutând din plin la realizarea fotografiilor cu ajutorul puținii lumini care umplea încăperea. Deși alte obiective suferă la acest capitol, cei de la Sigma s-au întrecut pe ei la proiectarea acestui obiectiv, iar calitatea imaginii oferită de diafragma maximă este excelentă, mergând până la a spune că nu este cu nimic mai prejos față de rezultatele oferite de închiderea acesteia cu două-trei stopuri.

Sigma

Sigma 20mm

portret

portret

Un alt lucru care mi-a plăcut la obiectivul Sigma 20mm f/1.4 este motorul de focalizare. Chiar și în podul casei, unde lumina existentă se reducea la fâșiile de fotoni strecurați printre găurile acoperișului, obiectivul a focalizat rapid și precis, chiar și deschis la diafragma maximă.

Trebuie ținut cont că sistemul de focalizare al aparatului meu este departe de ceea ce pot oferi liderii în domeniu și, prin urmare, rezultatele pot fi chiar mai bune. Distanța minimă de focalizare este specificată de producător ca fiind de 27,6 cm, iar distanțele hiperfocale sunt marcate pentru f/8 și f/16.

Lipsa posibilității de a folosi filtre pe filet este un aspect mai puțin plăcut, care îi va face pe iubitorii de fotografie de natură să strâmbe din nas. Din același motiv, cei care vor să fotografieze în lumină puternică cu diafragma f/1.4 și nu au la dispoziție un aparat capabil de un timp de expunere minim de 1/8000s se pot vedea nevoiți să facă unele compromisuri. De altfel, aș merge până la a afirma că lipsa filetului pentru filtre este cel mai important aspect negativ al obiectivului Sigma 20mm f/1.4.

Cu toate acestea, elementul frontal al obiectivului este bine tratat împotriva reflexiilor nedorite, iar parasolarul integrat își face treaba cum nu se putea mai bine. În toate fotografiile realizate pe parcursul acțiunii de la Dorobanțu nu am fost deranjat de lumina parazită, fie că făceam instantanee de pe acoperiș, fie că fotografiam direct în lumina becurilor ce urmau să se aprindă.

Odată cu aprindrea becurilor și semnarea proceselor verbale acțiunea ia sfârșit, iar experiența mea alături de obiectivul Sigma 20mm f/1.4 se apropie de final. Am rămas plăcut impresionat de performanțele sale, așa cum și alte obiective ale seriei Sigma Art m-au impresionat când mi-au trecut prin mână.

Recomand acest obiectiv fotojurnaliștilor care fotografiază din mijlocul acțiunii, direct din focul evenimentelor. Aș putea spune că e un obiectiv ideal pentru așa ceva. La rândul lor, pasionații de astrofotografie vor găsi un obiectiv mult-căutat în persoana acestui Sigma 20 f/1.4. Mai puțin atrași de el vor fi cei care preferă fotografia clasică de natură, de peisaj, care adesea folosesc trepiedul și pentru care o profunzime mare de câmp este esențială și nu vor profita de luminozitatea oferită de acest obiectiv. În plus, greutatea mare îi va descuraja pe aceștia din urmă să îl adauge într-un rucsac pentru drumeție.
Părți bune:

 • construcția solidă, din metal cu plastic de calitate
 • calitatea optică deosebită
 • focalizarea precisă și silențioasă
 • raport preț/performanță

Părți rele:

 • fără filet de filtru
 • greutatea ridicată

Andrei Badea

Un articol și fotografii de Andrei Badea.

 


Produse

Sigma 20mm f/1.4 DG HSM - Canon [A]

Sigma 20mm f/1.4 DG HSM - Canon [A]

indisponibil
39600lei

Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art este primul obiectiv superangular (ultra-wide) cu diafragma maxima de f/1.4. Contructia optica cu 15 elemente in 11 grupuri este foarte complexa si compenseaza eficient abe....

Vezi detalii
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM - Nikon [A]

Sigma 20mm f/1.4 DG HSM - Nikon [A]

indisponibil
39600lei

Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art este primul obiectiv superangular (ultra-wide) cu diafragma maxima de f/1.4. Contructia optica cu 15 elemente in 11 grupuri este foarte complexa si compenseaza eficient abe....

Vezi detalii
Microfibra Matin M-6312

Microfibra Matin M-6312

in stoc
60lei

Microfibra Matin M6312 este ideala pentru curatarea obiectivelor, filtrelor,ecranelor LCD etc. Materialul moale indeparteaza petele de grasime de pe aceste suprafete sensibile.....

Vezi detalii