Lumină pentru România, cu Sigma 20mm f/1.4 Art

Postat de: Andrei Badea Andrei Badea

Cât de importantă este Lumina pentru tine?
Cu siguranță ai trecut prin momente când întunecimea unui ungher nu-ți permitea expunerea pe care ți-o doreai, iar puricii unei sensibilități ISO ridicate se înghesuiau pe cadrul tău. Vorbesc de genul de momente în care ți-ai fi dorit o deschidere mai mare a diafragmei, fiindcă – exact! – lumina nu-ți ajunge.
Cum ar răspunde la această întrebari oamenii pentru care lumina apare odată cu răsăritul soarelui și dispare odată ce acesta coboară sub orizont? În România prezentului sunt încă mii de gospodării unde nu a strălucit vreodată un bec, unde copiii învață la lumina lumânării sau a unei lămpi cu gaz, iar adulții se străduiesc să-și agonisească traiul de pe o zi pe alta. Prin campania „Lumină pentru România”, Asociația Free Miorița se adresează nevoilor acestor oameni, aducând lumina în casele lor prin intermediul panourilor fotovoltaice și sistemului aferent acestora, toată acțiunea realizându-se pe bază de donații și voluntariat.

review Sigma

Una dintre ultimele acțiuni ale Free Miorița din anul 2015 s-a desfășurat în județul Călărași, satul Dorobanțu, comuna Plătărești. Cum eram deja la a treia acțiune alături de mioritici, mi-am suflecat mânecile și, pe lângă rolul voluntarului, am jucat și rolul fotografului. Cu acest prilej, prietenii de la F64 mi-au pus la dispoziție un obiectiv de top, Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art, cu ajutorul căruia am documentat acțiunea din Dorobanțu.

Sigma 20mm f/1.4 este primul obiectiv de 20mm cu diafragma f/1.4 destinat aparatelor Full-Frame lansat vreodată.Prima impresie pe care am avut-o când am primit obiectivul a fost legată de construcția sa. Obiectivul este mare și greu, construcția sa fiind solidă, din metal și părți de plastic de calitate. Elementul frontal este bombat și nu permite montarea filtrelor pe filet, iar parasolarul este fix, oferind protecție împotriva luminii parazite și a loviturilor ușoare. Inelul de focalizare este mare și plăcut la atingere, iar mișcarea sa este lină și fără zgomot perceptibil. Există un comutator pentru schimbul între focalizarea automată și cea manuală.

Într-un cuvânt, încă de la primele atingeri realizezi că ai de-a face cu un obiectiv profesional, cu o construcție impecabilă și promisiuni mari în ceea ce privește performanțele.

Specificații tehnice:

  • lungime focală: 20mm
  • diafragmă: f/1.4 – f/16
  • 9 lamele de diafragmă
  • distanță min. focalizare: 27,6 cm
  • compatibil Full Frame
  • construcție: 15 elemente în 11 grupuri
  • dimensiuni: 129,8 x 90,7mm
  • greutate: 950g

Deși obiectivul este compatibil cu aparatele Full Frame, eu l-am folosit pe un aparat cu senzor de format redus, și anume un Canon 600D, bătrânul companion care mă însoțește în toate drumețiile. Montat pe un astfel de aparat, unghiul de cuprindere echivalent al obiectivului este comparabil cu al unui obiectiv cu o distanță focală de aproximativ 32mm montat pe un Full Frame. Unghiul astfel rezultat mi s-a părut foarte potrivit pentru documentarea acțiunii din mijlocul evenimentelor, adică din pespectiva cuiva care  participat efectiv la lucrări.