8 sfaturi pentru fotografii reușite cu artificii

Focurile de artificii generează de cele mai multe ori emoții puternice, fiind foarte spectaculoase și interesante de urmărit. În plus, în general sunt asociate cu momente și sărbători importante din viața fiecăruia (nuntă, aniversări importante, ziua națională, trecerea dintre ani etc.). La fiecare sfârșit de an, piețele orașelor din lumea întreagă răsună la miez de noapte de la bubuiturile provocate de artificii iar lumina generată de ele scaldă milioane de chipuri zâmbitoare.

Ne-am gândit astfel că o serie de sfaturi pentru fotografierea cât mai reușită a focurilor de artificii se vor dovedi utile, și am alcătuit o scurtă listă:

#1 Folosiți echipamentul adecvat

Pentru a obține imagini clare, veți avea nevoie de un TREPIED întrucât, așa cum urmează să vedem mai jos, timpii de expunere folosiți vor fi mai lungi decât în cazul altor fotografii. Astfel, va fi necesară eliminarea mișcărilor camerei.

Tot pentru a vă asigura că aparatul foto stă complet nemișcat în timp ce fotografiați artificiile, ar fi indicată utilizarea unui declanșator flexibil, fie el cu fir sau wireless. Acestea variază de la o cameră la alta, dar majoritatea aparatelor foto au accesorii de acest gen, create special pentru ele. Dacă l-ați uitat acasă sau nu ați apucat să achiziționați încă unul, puteți folosi cu încredere și auto-declanșatorul, singura problemă fiind faptul că va trebui să anticipați foarte bine momentul declanșării, artificiile fiind o chestiune de secunde.

Nu uitați nici de cardurile de memorie, veți avea nevoie de mai mult spațiu ca de obicei. De asemenea, pentru nopțile geroase de iarnă, în speță și de Revelion, pregătiți și o baterie de rezervă, pe care nu uitați să o țineți la căldură în buzunarul de la blugi sau în buzunarul interior al hainei etc.

#2 Cunoașteți-vă camera

E important să îți cunoști camera foto. Unele aparate au un mod special pentru artificii, pe care dacă îl utilizați veți economisi din timpul acordat experimentării și testării setărilor adecvate.
Sunt însă și persoane care preferă să nu folosească acest mod sau nu îl au, astfel că pentru voi va fi necesară testarea în prealabil a setărilor, pentru a găsi combinația potrivită. Practica e cea care ne învață cel mai bine, așa că nu ezitați să vedeți ce poate aparatul vostru.

#3 ISO

Este recomandată utilizarea unor valori ISO mici, de exemplu ISO 100 sau 200. În primul rând pentru că valorile ISO ridicate vor aduce cu sine și un zgomot de imagine pronunțat. Și expunerile lungi au tedința de a încărca imagine cu zgomot, așa că dacă vreți instantanee cât mai curate cu putință, țineți minte acest sfat.

#4 Nu utilizați Live view!

Acest lucru nu va face decât să consume mult mai rapid bateria, mai ales că și expunerile lungi sunt mai solicitante pentru acesta decât cadrele pe care le realizațiîn mod obișnuit. Așadar, uită-te prin vizor când încadrezi/recadrezi.

#5 Setarea aparatului

Așa cum am spus mai devreme, e important să experimentați și să testați o serie de setări, pentru a obține cadrele dorite.
Este recomandată utilizarea aparatului în modul Manual, cu o diafragmă 5.6 sau chiar 8 ori 11, pentru a obține artificii care nu sunt nici prea subțiri/subexpuse, nici prea proeminente  /supraexpuse.

Timpul de expunere indicat este undeva între 1/2 și 2-4 secunde, poate chiar mai mult uneori, în funcție de tipul de artificii și de celelalte condiții ambientale (alte lumini etc.). De aceea este important să realizați câteva teste, pentru a ajusta expunerea astfel încât cerul să nu fie nici prea luminos, nici extrem de întunecat, iar focurile de artificii să fie expuse corespunzător.

#6 Focalizați manual

Focalizarea automată în condiții slabe de iluminare poate fi dificilă în cazul multor aparate foto și în final, asta duce la ratarea unor cadre și la timp prețios pierdut degeaba. De aceea se recomandă să utilizați focalizarea manuală. Odată ce ați setat inițial focalizarea, veți observa că nu veți avea nevoie să o modificați în timpul spectacolului de artificii, excepție făcând situația în care schimbați distanța de focalizare.
Mulți preferă chiar setarea focalizării la infinit, întrucât în cele mai multe dintre cazuri artificiile se găsesc la o distanță dincolo de punctul de infinit al obiectivului.

#7 Fiți pe fază la început!

Pe cât posibil, încercați să surprindeți focurile de artificii la început de spectacol. Veți evita astfel fumul și negura ce apare ceva mai târziu și care duce la cadre mai puțin „curate”. În cele din urmă întreg cerul va fi cuprins de fum și, estetic vorbind, fotografiile nu vor mai fi la fel de încântătoare. Atunci va fi momentul să încercați și câteva cadre mai abstracte, folosind un tele sau utilizând focala mai lungă a obiectivului zoom. Rezultatele pot fi interesante și în acest caz.

#8 Verificați din timp locația

Planificarea este un element important dacă ne dorim să fotografiem focurile de artificii și e bine să ajungem în spațiul destinat spectacolului cu ceva timp înainte, sau chiar din ziua anterioară, pentru a găsi un loc bun, neobstrucționat. De asemenea, acest lucru vă va permite să vă gândiți deja la câteva încadrări, secretul  constând în anticipare. E important să luați în considerare ce va fi pe fundal dar și în prim-plan, dacă ați putea să îi încurcați sau nu pe alții, dacă vă deranjează sau nu să vă apară oameni în cadru. O idee ar fi chiar să îi întrebați pe organizatori de unde vor fi lansate artificiile și în ce parte a cerului vor exploda. În funcție de toate acestea, puteți opta ulterior pentru o serie de încadrări și puteți pune la bătaie un plan de acțiune/fotografiere.

Scurtă recapitulare:

Pentru a surprinde artificii spectaculoase, ca în exemplele prezentate, trebuie sa aveți la îndemână un trepied, de preferat chiar și o telecomandă (pentru a reduce la minimum mișcarea aparatului foto), și să optați pentru un timp de expunere îndelungat, de aproximativ 2-10 secunde. Valori ISO mici, diafragma undeva între 5.6-8-11, focalizarea manuală. Aparatele foto compacte pot avea între modurile scena și un mod dedicat Artificii. În acest caz setați aparatul în acest mod și fotografiati de pe trepied. Nu uitați să verificați locația din timp, dacă acest lucru este posibil și mare atenție la încadrare și compoziție.

Pe locuri, fiți gata, să înceapă spectacolul!

Alți fotografi au mai citit și:

4 Comments

  • Cu scuze pentru intervenție dar… noțiuni precum diafragma, timp de expunere, trepied și ISO ar trebui sa le cunoască și cel mai începător dintre “photographi” …

  • Serios ? 2-10 secunde?? :)) Cumva artificiile stau pe loc ??? Ca sa nu mai zic ca sunt șanse foarte mari sa fie supraexpus!!! Imaginea cu artificii trebuie cât de cât înghețată pt a avea artificii clare! Un timp bun este aproximativ este de 1/4 , 1/2.

    • Salut. Uita-te la primele 4 poze din articol. Sunt frumoase? La toate, daca observi, oamenii, apa etc sunt blurate datorita timpului de expunere marisor. Deci nu au 1/4 secunde in nici un caz. Cu timp mic de expunere nu obtii "dara de lumina" lasata de artificii, ci doar punctele luminoase in care se afla artificiile la momentul declansarii. Sa nu mai vorbim de faptul ca, fiind noapte, trebuie sa urci ISO destul de mult ca sa vezi ceva. Poza a 5-a cred ca e facuta asa cum spui tu, cu timp scurt de expunere. E o mare diferenta fata de primele 4, nu? Nu sunt specialist, dar din ce am citit si experimentat nu poti sa scoti poze similare cu primele din articol la 1/4 secunde. Legat de miscarea oamenilor, am vazut tutoriale in care omul facea mai multe poze, una cu timp de expunere scurt pentru a "fixa" oamenii si alta pentru artificii si le "lipea" din software astfel incat si oamenii sa fie ok, nu miscati, dar e mai mult de munca acolo. Ar fi mers la poza a 2-a.

  • Nimic concret. Comentariile sunt pentru profesionisti, cum majoritatea sunt incepatori si se cred profesinisti , deja sunt experti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.